Prijemni.rs
Maturang
  • 5 stvari koje morate probati tokom studija


Svi znaju da je studentski život najlepši period života svakog ko je imao privilegiju da bude student. S obzirom da govorimo o periodu od najmanje 4 godine, važno je znati iskoristiti to vreme na kvalitetan način i ne žaliti kasnije za propuštenim šansama koje vam se tada ukazuju. Pored toga, važno je znati i kako proširiti svoja znanja, obogatiti iskustva i pripremiti se za život nakon stečene diplome. Bez obzira na to koliko ćete studirati, ovo su stvari koje bi svaki student trebao ispuniti tokom studija.

 Studentsko doba 1. Naučiti barem jedan strani jezik - Već je opšte prihvaćeno da nisi pismen samo ako znaš da čitaš i pišeš, već da si pismen ako poznaješ minimalno jedan strani jezik. Danas je uz engleski, veoma poželjno znati još jedan strani jezik, pa poslodavci to jako cene. U poslednje vreme u našoj zemlji u ekspanziji su nemački i ruski jezik, pre svega zbog ekonomskog faktora i kompanija koje su prisutne na našem tržištu.

2. Volontirati - Prepun raspored, pregršt studentskih obaveza, posao i slično, i kako pored svega toga naći još vremena i za volontiranje? Činjenica je da biti volonter nije lako i da se slabo pronalazi vremena za to. Potrebno je mnogo dobre volje i strpljenja, a to nema svako. Volontirate dobrovoljno, a ništa ne dobijate za uzvrat. Lepa reč, lično zadovoljstvo?! Ko bi se zadovoljio time? I to bez ikakve naknade. Međutim, par sati nedeljno se mogu odvojiti kako bi se nekome pomoglo. Volontiranje može pružiti veliko zadovoljstvo. Stekli biste iskustvo i znanje, a nekome biste i pomogli. Mnogi kažu da se ništa ne može meriti sa tim ličnim zadovoljstvom kada učinite dobro delo.

3. Otići na studentsku razmenu u inostranstvo - Od 1987. godine, od kad je Erasmus program uveden, program broji 2,2 miliona studenata. Srbija još uvek nije punopravna članica ovog programa studentske razmene, s obzirom da nije članica Evropske Unije, međutim studenti u Srbiji su u prilici da koriste neke od pogodnosti ovog programa i da dobiju određene stipendije. Važno je samo dobro se informisati i pratiti konkurse koje program Erasmus Mundus Tempus organizuje. Studentska razmena je iskustvo koje zaista vredi probati, a osim studiranja u inostranstvu, ovo iskustvo pruža još mnogo toga: usavršavanje jezika, upoznavanje ljudi iz raznih zemalja, upoznavanje s njihovim kulturama i običajima. 

Takođe, ukoliko razmišljate o tome da master akademske ili doktorske studije nastavite u inostranstvu, studentska razmena je jedan od načina da vidite kako biste se snašli u drugoj zemlji i da li je to pravi izbor za vas. Neke od najtraženijih zemalja za školovanje među studentima u Srbiji jesu Austrija, Slovenija, Italija i Amerika. Ukoliko ste u prilici da tokom studija odete na razmenu u neku od ovih zemalja, to iskustvo vam može pomoći u donošenju odluke o nastavku školovanja u inostranstvu. Važno je napomenuti i da pojedine zemlje, ukoliko su određeni uslovi ispunjeni, studentima iz inostranstva nude mogućnost besplatnog studiranja

4. Otputovati izvan zemlje - Ako ste bili odlični studenti preko godine i završili sve svoje ispitne obaveze na vreme, možete sebe častiti preko leta jednim interesantnim putovanjem. Samo po sebi postavlja se pitanje sa kojim novcem otputovati negde kada se jedva pokrivaju i osnovne studentske obaveze. Međutim, taj problem se lako rešava ako se dobro organizujete sa svojim društvom i ako pronađete dobre ponude za studentske ekskurzije koje organizuju mnogi fakulteti u saradnji sa turističkim agencijama. Ovakva putovanja znaju biti dosta povoljna, a i destinacije veoma primamljive. Destinacije na kraju čak i nisu toliko bitne, bitno je druženje i iskustvo.

5. Živeti u studentskom domu - Iako ovaj predlog nekima čudno zvuči, on je veoma prikladan. Ima studenata koji izbegavaju život u studentskom domu jer smatraju da se nikada ne bi mogli prilagoditi takvom načinu života. Međutim, danas na raspolaganju postoji veliki broj domova koji nude odlične uslove za život, a kojima se studenti lako prilagođavaju.

Kao najveći univerzitetski centar, Beograd ima i najveći broj studenata. Studentski smeštaj u Beogradu uglavnom obuhvata studentske domove i privatne stanove. Univerzitetski domovi su finansijski pristupačniji i ima ih više. Među studentima često postoji rasprava o tome koji studentski dom u Beogradu je najbolji, odnosno koji nudi najbolje uslove za život. Iako su pojedini bolje opremljeni od drugih, važno je izabrati onaj koji odgovara ličnim preferncijama. Takođe, uz život u studentskom domu ide i ishrana u studentskim menzama kojih u Beogradu ima veliki broj.

Važno je napomenuti da danas studenti imaju opciju smeštaja u univerzitetskim, ali i privatnim studentskim domovima. Za pojedince koji žele iskustvo života u studentskom domu, ali uz više nezavisnosti, privatni domovi u Beogradu mogu biti dobra opcija.

Ukoliko studirate u Novom Sadu, na raspolaganju su vam takođe kako univerzitetski domovi sa studentskim menzama tako i privatni studentski domovi

Pored Beograda I Novog Sada, i drugi gradovi nude slične pogodnosti. Tako studentske domove i menze možete naći u NišuKragujevcu.

Jedno je sigurno, život u studentskom domu nije lak, ali on donosi puno iskustava, i loših i dobrih. Tokom studiranja, studenti upoznaju mnogo ljudi, sklapaju prijateljstva, putuju, pomažu jedni drugima tokom spremanja ispita, druže se i izlaze. Uz to, studentski domovi su veoma povoljni. Postoji izreka koja kaže da ko nije živeo u studentskom domu, nije „okusio“ pravi studentski život.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: