Prijemni.rs
Maturang
  • 6 razloga zbog kojih treba studirati


Zbog situacije u državi i činjenice koliko se malo drži do znanja, možda razmišljate da li da uopšte pokušavate da izađete na prijemni ispit na fakultetu. Ipak, i kada se čini da fakultet ne nosi neke posebne bodove u životu, treba znati da to nije baš tako. Naime, već znamo da nije sve u novcu pa ako na kraju i ne budete imali dobru platu ili uopšte nećete raditi u polju u kojem ste studirali, evo zašto je svejedno dobro ići na fakultet:

 1. Fakultet razvija disciplinu -Dobra i razvijena disciplina važna je u svim područjima života. Disciplina može biti od velike koristi i na privatnom planu, kada vas tresu padovi, teški trenuci. Disciplina se najbolje razvija upravo na fakultetu, kada odlučite da ćete ga završiti i kada radite na tome, tj. učite.

2. Fakultet razvija domišljatost i kreativnost -Dok čitate skripte i knjige pripremajući se za ispit, ta aktivnost će vas podstaći na promišljanje o problemima koji se tada javljaju. Ako na trenutak zastanete, dobićete svoje odgovore na postavljene probleme, a sve je to bitno u razvijanju kreativnosti, ali i domišljatosti.

3. Fakultet razvija odgovornost -O odgovornosti pojedinca zavisi odgovornost celog društva, ukratko, kakvi smo pojedinci, takvo nam je i društvo u celini. Samim tim, ako smo nezadovoljni društvom u kojem se nalazimo, trebamo krenuti prvo od sebe i početi razvijati vlastitu odgovornost prema društvu i okolini. Kada učimo i ulažemo u sebe, postajemo odgovornija osoba.

4. Fakultet podstiče lični razvoj -Život je prepun izazova i problema, a o vama samima zavisi kako ćete se prema njima postaviti. Na fakultetu ćete obično, osim prema učenju, biti okrenuti i prema ispitivanju vlastitih granica. Kada znate vlastitu snagu i ono čime raspolažete kao osoba, lakše će vam biti suočavati s izazovima i svime što život nosi. 

5. Fakultet povećava kvalitet života - Znanje, ali i iskustvo stečeno na fakultetu može znatno postaviti pravac kojim će vaš život ići. Nakon srednje škole fakultet je veliki korak u životu čoveka i, iako neki opušteno kreću u učenje, iskustvo (a ovde se ne misli samo na ispite i profesore) koje se na fakultetu dobija usmerava nas čitavog života. Postaćete odgovorniji građani, kritički ćete gledati na stvari, postaćete oprezniji potrošači i inteligentniji glasači na izborima.

6. Fakultet otvara nove vidike - Na fakultetu ćete verovatno upoznati ljude različite od sebe – druge nacionalnosti, religije, karaktera, načina razmišljanja. To je prava prilika da naučite kako postanete tolerantniji i kako da imate više razumevanja za različite situacije i reakcije ljudi.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: