Prijemni.rs
Maturang
  • Četiri brza načina da poboljšate memoriju i učenje


Pre svega morate da uložite napor, a onda da pokušate da gradivo povežete sa nečim što već znate, zainteresujte sebe. Dobar san je zlata vredan, ali tu su kafa i slatkiši da potpomognu mozak da bolje radi…

 Efikasno učenje gradivaUložite napor

Računica je jednostavna – što više napora uložite, bolje ćete učiti i više zapamtiti.

Studenti su postizali bolje rezultate kada su koristili različite tehnike učenja – snimali sve beleške, kreirali uporedna poglavlja, stvarali asocijacije… Pasivno učenje neće doneti mnogo. Iščitavanje literature četiri puta nije ni približno efektno kao čitanje jednom i pisanje teza. Samo pisanje rukom je već plus. Više napora, bolji rezultati. Takođe, postoje dve ključne stvari koje vam mogu pomoći – testirajte sebe stalno, čak i ako “padnete” taj test, opet ima efekta. I učite konstantno, tj.nemojte da bubate, jer to može samo kratkoročno da donese rezultate.

Zainteresujte se

U učenju, kada pronađete ugao koji vas interesuje, to je kao da ste pronašli zlato. Previše je dosadno? Neka vas zainteresuje tako što ćete se kladiti na vašu sposobnost da to zapamtite. Da, to je kao kockanje. Obećajte sebi nagradu pre nego što odete u krevet i naučićete još više. Pokušajte da povežete gradivo sa stvarima koje već znate. Zaista pokušajte da razumete, ne samo da memorišete. Zato je podučavanje drugih odličan način da usvojite gradivo. Ako ne umete drugom da objasnite, onda ni vi ne znate.

Ponekad “steroidi za mozak” mogu biti korisni

Ako zanemarimo navike zdrave ishrane, kafa i čokolada su steroidi za vaš mozak, dakle pobošljavaju učenje i pamćenje.. To je čitava nauka, a tumačenje naučnika se stalno menja. Red Bull se ne konzumira samo na žurkama već i kad se uči.

 Osnove

Da biste bili u formi duhom i intelektom, trebalo bi da budete u formi i telom. Osnovne stvari kao što su san i vežba imaju uticaj na čitavo telo i um. San ili makar dremka nakon učenja su vrlo moćni. Treba vam mir i koncentracija. Isključite muziku, bez učenja sa više kolega. Prestanite da se zavaravate – ne možete da radite više stvari odjednom.

 Mali trikovi

Kada pokušavate da naučite nešto gestikuliranje može da pomogne. Slike ili nešto na šta reagujete mogu da zacementiraju materijal u vašoj glavi. Pričajte sa sobom. Pauzirajte nakon učenja.

Pre ispita družite se i razmišljajte o pametnim ljudima. Idite u šetnju po prirodi.

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: