Prijemni.rs
Maturang
  • Kako prevazići loše cimerske odnose


Početak studentskog staža i život u novoj sredini nose sa sobom kako pozitivne tako i negativne promene i iskustva. Jedan od potencijalnih problema koji se može javiti jeste neslaganje sa cimerom. To je nešto sa čim većina studenata ima problema, makar u jednom periodu.

Prilagođavanje nije nimalo jednostavno, ni kad govorimo o novom načinu života, a ni kada je reč o ostavarivanju novih međuljudskih odnosa. Bilo da je netrpeljivost jednosmerna ili obostrana, neprijatne situacije su neizbežne. To ume da bude poprilično stresno. Da biste sebi olakšali, pokušajte da uradite sve da promenite novonastalu situaciju. Dobra komunikacija, razumevanje i strpljenje su najvažnije oruđe u prevazilaženju ovih problema.

Ukoliko i pored svih napora, izgledi za poboljšanje cimerskih odnosa i nisu baš najbolji, morate preduzeti konkretnije korake i potražiti novog cimera.

To nimalo nije lak zadatak. Zato vam u nastavku nudimo nekoliko korisnih saveta kako da prevaziđete problem i uradite sve da život sa sadašnjim cimerom učinite podnošljivim.

1. Preispitajte svoje nezadovoljstvo - Ukoliko ste iz bilo kog razloga nezadovoljni svojim cimerom, prvo se zapitajte da li se i vaš cimer oseća tako. Postoje samo dva odgovora. Prvi je da je netrpeljivost obostrana. U drugom slučaju, vašem cimeru je sve sasvim ok, čak i ne primećuje da nešto sa vama i vašim osećanjima nije u redu. Najbolje što u ovom slučaju možete da uradite je da odaberete neko mesto, koje nije vaša studentska soba, i na miru razmislite o svemu. Pre svega, zapitajte se šta je to što vas toliko nervira. Pritom, nemojte davati sebi banalne odgovore poput onih: „Uvek popije moju kafu dok se ja tuširam, pa ja idem na fakultet bez kafe.” ili „Stalno mi jede sve slatkiše.” Promislite da li postoji realni problem i da li vaš cimer na bilo koji način ugrožava vaš životni prostor, ozbiljno narušava vaš mir ili vas onemogućava da obavljate svoje studentske obaveze, iako ste mu na to skrenuli pažnju.

 2. Inicirajte razgovor - Najbolji način za rešavanje problema u međuljudskim odnosima je razgovor. Ni ovaj slučaj nije izuzetak. Pre no što bilo šta drugo preduzmete, pokušajte da otvoreno porazgovarate sa svojim cimerom. Nije loša ideja nagovestiti cimeru da postoji problem i najaviti razgovor. U tom slučaju mu možete ostaviti prostora da i on razmisli o svemu, preispita svoje ponašanje, razmisli o tome šta njemu odgovara ili ne odgovara i da onda prokomentarišete sve sporne segmente vašeg zajedničkog cimerskog života.

Ukoliko mislite da ne biste umeli na pravi način da porazgovarate sa svojim cimerom, uvek postoji mogućnost da potražite pomoć. Ukoliko živite u domu, možete o svom problemu da porazgovarate i sa nadležnom osobom za rešavanje ovakve vrste problema.

Ipak, ovome ne treba pribegavati, osim ukoliko je komunikacija sa cimerom zaista nemoguća, a boravak u istom životnom prostoru nepodnošljiv. Možete napraviti dodatni problem i bespotrebno još više zategnuti odnose.

3. Naučite da slušate - Ukoliko ste vi inicijator razgovora, sasvim je logično da ćete vi prvi izložiti ono što vas muči. Pritom, ne smete da zaboravite na drugu stranu. Pružite svom cimeru šansu da i on ili ona kaže šta misli o toj temi i nemojte ga/je prekidati. Izbegavajte uvrede i „teške” reči jer uvek postoji mogućnost da vam cimer odgovori istom merom. To nikako ne može imati pozitivan ishod. Zato, budite strpljivi i taktični kada izlažete problem, ali i  kada vaš cimer progovori. Ne zaboravite da vam je cilj da problem rešite, a ne da još više „zaratite”.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, tek onda pribegnite krajnjem rešenju. Potražite novog cimera. Nije poenta ni po svaku cenu živeti sa nekim sa kim je nemoguće funkcionisati i oko bilo čega se dogovoriti.

Ipak, ne zaboravite da zajednički život sa bilo kim podrazumeva mnogo prilagođavanja i kompromisa. To ćete morati da naučite da biste sebi olakšali studentski život i život uopšte. Zato, uvek prvo pođite od sebe. Sagledajte da li kod sebe nešto treba da menjate i korigujete, a tek onda se fokusirajte na to šta vam smeta kod drugih.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: