Prijemni.rs
Maturang
  • Par saveta pre izbora fakulteta


S obzirom na to da studije za svrhu treba da imaju pripremu studenata za posao, osposobljavanje za karijeru i ciljeve koji se žele ostvariti, period visokog obrazovanja neka obuhvati vaše interese u tom smislu. Samim tim, neophodno je razmatranje mnogih stvari koje će pomoći u definisanju odluke koji fakultet pohađati.

Obrazovanje

Ukoliko su vaša interesovanja u pogledu izbora fakulteta još uvek brojna, nužno je odrediti šta je za vas zaista važno i značajno. Preostalo vreme iskoristite za istraživanje vaših ličnih kvaliteta, osobina i sposobnosti, kao i poslova, odnosno aktivnosti, kojima ste skloni i koje dobro radite.

Kako biste odredili koji fakultet, ali i studijski program, bi bio pravi za vas, posmatrajte konkretnu vrstu posla koju želite obavljati, načine i mogućnosti sticanja radnog iskustva nakon diplomiranja, potrencijale za rast i razvoj u okviru datog posla, trendove koje sa sobom nosi itd.

Važno je napomenuti da se trendovi iz godine u godinu menjaju. Trenutno su među najtraženijima IT fakulteti. Međutim, podjednaku popularnost i dalje imaju i medicinski fakulteti. Sa druge strane, za one koji nisu zainteresovani za tehničke ili prirpdne nauke, čest izbor su psihologija, koja je tražena kako na državnim tako i na privatnim fakultetimafakulteti za menadžment i genralno, fakulteti "bez matematike". Za kreativne pojedince, dobar izbor su fakulteti za dizajn

Važno je naglasiti da su pored akademskih studija budućim studentima na raspolaganju i strukovne studije. Fundamentalna razlika između akademskih i strukovnih studija je pristup učenju. Akademske studije se najčešće fokusiraju na teorijske koncepte i istraživanja, dok strukovne studije daju primat praktičnom, primenljivom znanju. Kao akademske i strukovne studije imaju više nivoa. Nakon osnovnih strukovnih studija, studenti mogu da upišu master strukovne ili specijalističke strukovne studije

Bitno je ukazati, uz odabir fakulteta, i na izbor studijskog usmerenja: da li je dovoljno specifičan ili pruža više generalnu edukaciju, da li je poslovno orijentisan i tražen na tržištu rada, da li zahteva sticanje dodatnih veština i sl.

Radi bolje preglednosti, odlučite se za posetu fakultetu, jednom ili više njih. Upravo tako, iskoristićete mogućnost dobijanja svih potrebnih informacija, što bi moglo, dalje, da potvrdi sadašnji izbor i učvrsti izglede kada je reč o vašoj budućoj profesiji.

Naravno, fakultet ne treba birati samo na osnovu statističkih podataka u vezi sa upisnim kvotama, već i na osnovu područja koja se tiču akreditacije fakulteta, troškova studiranja, vaše spremnosti na boravak u drugom gradu. Takođe, važno je na umu imati i resurse koje fakulteti pružaju (u vidu prostorija za učenje studenata, opremljenosti biblioteka, sportskih i kulturnih sadržaja i aktivnosti), a koji će vam biti na raspolaganju, čime ćete ostvariti viši stepen zadovoljstva, zajedno sa podsticajem ka boljem učinku tokom studiranja.

Uzimanje u obzir svih navedenih faktora, podržaće donošenje vaše odluke jer ćete, istovremeno, biti u prilici da ocenite prednosti i nedostatke svake pojedine opcije. Naravno, nije retkost da pojedinac donese pogrešnu odluku i upiše fakultet koji mu ne odgovara. U tom slučaju očekuje vas procedura ispisivanja sa fakulteta ili prebacivanje na drugi fakultet

Vaše vreme studiranja neka bude usmereno ka sticanju obrazovanja kakvo želite, vreme tokom kojeg ćete naučiti nešto novo. U ovom trenutku, primarno bi bilo razmišljanje u pravcu fokusiranja na studije kao na ono čemu želite da se posvetite u narednih nekoliko godina školovanja i, svakako, kasnije, u okviru odabranog posla. Shodno tome, upis na fakultet treba posmatrati kao priliku za učenje, a ne isključivo kroz sticanje diplome.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: