Prijemni.rs
Maturang
  • Početne pripreme brucoša za studentski život


Osim ambicije da opravdate očekivanja i ispunite ciljeve koje ste sebi postavili, početak studija značiće i to da ste se unapred pripremili za studentski život i svakodnevnicu koju sa sobom nosi.

Učenje

Ovo se naročito odnosi na brucoše koji će povodom studija promeniti mesto boravka. U vezi sa tim, neophodno je da razmotrite mogućnosti smeštaja koje su vam dostupne.

Za sve koji su se dokazali kao najbolji, tj. za one čije studije se finansiraju na teret budžeta, značajno je što su time stekli pravo da konkurišu za smeštaj u studentskom domu. Naravno, ostvarenje pomenutog će, dalje, zavisiti od broja bodova koji ostvare po osnovu rangiranja kandidata. Uz činjenicu da je prijem u studentski dom prikladnije rešenje sa finansijskog aspekta, karakteristično je da studenti upravo kroz druženje i brojna poznanstva dolaze do informacija koje su im potrebne za fakultet i učenje. Zbog toga, navedeno se može definisati kao poseban benefit, u smislu da ćete od kolega uvek moći da dobijete pravi savet, a, istovremeno, sklapaćete dragocena prijateljstva sa drugim mladim ljudima.

U Srbiji postoji značajan broj univerzitetskih centara. Studentima su na raspolaganju različiti fakultetu kako u Beogradu i Novom Sadu tako i u Nišu, Kragujevcu, Subotici itd. S obzirom na to, u ovim gradovima dostupni su im i različiti studentski domovi. Zbog velikog broja srednjoškolaca koji odlučuju da školovanje nastave u prestonici, Beograd ima i najveći izbor studentskih domova. Pored Beograda, Novi Sad takođe pruža veliki broj opcija. Studentski domovi u ostalim gradovima (poput Kragujevca, Niša i Subotice) su u nešto manjem broju.  

Ukoliko se odlučite za privatni smeštaj, korisno je živeti sa nekim koga poznajete i ko će od jeseni studirati u istom gradu kao i vi. Osim toga, od velike važnosti je da osoba sa kojom ćete provoditi studentske dane bude neko čije će vam društvo prijati i sa kim ćete se olako usklađivati po pitanju podele svih obaveza, odnosno, rasporeda aktivnosti.

Ukoliko želite da iskusite život u studentskom domu, ali uz nešto više fleksibilnosti, na raspolaganju su vam i privatni studentski domovi u Beogradu, ali i privatni domovi u Novom Sadu

Isto tako, vodite računa o pravilnoj i raznovrsnoj ishrani koja će vam obezbediti dovoljan nivo energije za praćenje nastave na fakultetu i, naravno, učenje. Stoga, ovo je najbolje ostvariti redovnom ishranom u okviru studentske menze. Studentske menze se obično nalaze u okviru samih domova, tako da će vam biti na raspolaganju u okviru većih univerzitetskih centara poput Beograda i Novog Sada, ali i u manjima kao što su Kragujevac i Niš

Ništa manje važna biće izgradnja vaših navika učenja i studiranja. Naime, potrebno je na vreme razumeti i prilagoditi se načinima izvođenja nastave, kao i metodama provera znanja, koji su zastupljeni na studijama.

Veći deo vremena tokom dana podrazumevaće prisustvovanje predavanjima i vežbama. Takođe, vremenski raspored kada se održava nastava, izvesno je, razlikovaće se međusobno tokom dana u radnoj nedelji. Datom ritmu poželjno je što pre se prilagoditi.

Što se tiče pripreme gradiva, obratite pažnju na to da savladate sadržaje predviđene za kolokvijume i ispite, iz svih ili većine predmeta, s obzirom da će termini za mnoge od njih biti u vrlo kratkom vremenskom razmaku.

Za sve prethodno pomenuto, za sada, dovoljno je da budete spremni i odmorni. Dakle, nije preporučljivo išta da učite pre nego što akademska godina i predavanja počnu. Potrudite se da iskoristite preostale dane odmora kako biste od jeseni sve potrebne stavke vašeg budućeg studentskog života uspešno organizovali.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: