Prijemni.rs
Maturang
  • Tehnološko metalurški fakultet - TMF




Studentski domovi

  • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

  • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

  • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

  • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

  • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

  • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

  • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

  • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

  • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

  • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

  • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

  • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

  • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

  • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

  • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

  • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

  • Restoran Patris Dragice Pravice 1

  • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

  • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

  • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

  • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

  • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

  • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

  • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154


Studijski program - Inženjerstvo zaštite životne sredine

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Zaštita životne sredine (ekologija), Inženjerstvo,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu

Gradovi: -

OSNOVNE STUDIJE IZZS_osnovne.JPG.jpg

STUDIJSKI PROGRAM

INŽENJERSTVOZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine obrazuje kadrove za obavljanje profesionalne delatnosti u polju tehničko-tehnoloških nauka, u užoj naučnoj oblasti inženjerstvo zaštite životne sredine, u zvanju diplomirani inženjer zaštite životne sredine. Osnovne studije traju 8 semestara (240 ESPB). Nastavni plan i sadržaje predmeta za studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine možete pogledati ovde.

Svrha studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine je obrazovanje studenata u oblasti inženjerstva životne sredine na nivou osnovnih akademskih studija. Znanja i veštine koje se stiču na osnovnom studijskom programu omogućavaju uspešno obavljanje inženjerskih zadataka u praksi, a predstavljaju i osnovu za nastavak obrazovanja na nivou master akademskih studija. U okviru studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine povezuju se klasična inženjerska znanja sa dostignućima u oblasti hemije, biologije i nauke o materijaloma, kako bi se primenom stečenih znanja u praksi obezbedila najbolja rešenja i odgovarajući procesi u zaštiti životne sredine. Na ovaj način usvojena struktura studijskog programa omogućava studentima sticanje znanja iz raznih disciplina, uz njihovo aktivno međusobno povezivanje.

Jedna od važnih aktivnosti na TMF je promovisanje istraživanja i razvoja vezanih za oblast zaštite životne sredine, sa posebnim naglaskom na održivi razvoj naše zemlje. Obrazovanje i usavršavanje su ključne komponente u okviru koncepta održivog razvoja, koji je usmeren ka ostvarivanju društvenog napretka, uz zaštitu životne i radne sredine i razumno korišćenje raspoloživih prirodnih resursa. Takođe je u ovoj oblasti uspostavljena saradnja sa drugim fakultetima, naučno-istraživačkim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Ovaj studijski program je usaglašen sa univerzitetskim programima u razvijenim zemljama i omogućava horizontalnu i vertikalnu mobilnost studenata. Takođe, studenti birajući između više predloženih predmeta usmeravaju se ka odgovarajućim oblastima inženjerstva zaštite životne sredine, čime je obezbeđena primena načela izbornosti. Program obezbeđuje sticanje stručnih kvalifikacija, znanja iz osnovnih i primenjenih nauka i odgovarajuće veštine veoma važne za svaku zajednicu u cilju kontinualnog obezbeđenja kvalitetne životne i radne sredine, očuvanja prirodnih resursa i energetske efikasnosti.

Studije na ovom studijskom programu imaju za cilj da kroz niz predmeta studenti steknu znanja čijom primenom prate kvalitet životne sredine, utiču na snižavanje nivoa zagađenosti životne i radne sredine,  projektuju sisteme za prečišćavanje i remedijaciju zagađenih voda, vazduha i tla i vrše tretman čvrstog i opasnog otpada. Studenti su osposobljeni da razumeju uzroke zagađenja životne i radne sredine i da preduzmu preventivne mere za njihovo sprečavanje ili ublažavanje, kao i da vode postupke za prečišćavanje i remedijaciju. Osnovne stručne oblasti studijskog programa uključuju: kontrolu kvaliteta podzemnih i površinskih voda, pripremu vode za odgovarajuće namene, prečišćavanje otpadnih voda; upravljanje čvrstim i opasnim otpadom, reciklažu i upotrebu otpadnih materijala; kontrolu kvaliteta vazduha, prečišćavanje otpadnih gasova; praćenje kvaliteta zemljišta i remedijaciju zagađenog zemljišta; energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i održivi razvoj. Takođe se zahvaljujući stečenim znanjima iz oblasti ekonomije, menadžmenta i zakonske regulative u ovoj oblasti obezbeđuje odgovarajuća zaštita životne sredine uz minimalne troškove. Ciljevi studijskog programa su usmereni na sticanje akademskih veština i specifičnih znanja u skladu sa tekućom svetskom praksom za studije inženjerstva zaštite životne sredine na nivou osnovnih akademskih studija.

Diplomirani studenti studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine su zahvaljujući stečenim znanjima i veštinama komptetentni da prepoznaju i reše probleme zaštite životne sredine u praksi. Tokom studija stiču široko obrazovanje koje im omogućava sagledavanje i značaj uticaja tehnoloških rešenja na životnu i radnu sredinu na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Stečena znanja omogućavaju diplomiranim studentima da planiraju i izvode eksperimente, kao i da analiziraju i interpretiraju podatke u okviru odgovarajućih disciplina (kvalitet vazduha, vode, zemljišta, upravljanje otpadom, očuvanje resursa, iskorištenje materijala). Neophodno je istaći da su upućeni u najnovija dostignuća u ovoj oblasti i osposobljeni da kroz stalno obrazovanje stečena znanja unapređuju i time daju svoj doprinos razvoju ove oblasti. Nakon završenih studija osposobljeni su da  planiraju, projektuju, nadziru rad sistema, opreme i procesa optimizovanih sa aspekta kvaliteta, troškova, vremena, sigurnosti na radu i zaštite životne i radne sredine.

Nastava na studijskom programu se izvodi uz praćenje najnovijih svetskih dostignuća u nauci i stručnoj praksi u oblasti inženjerstva zaštite životne sredine.  Studijski program je usklađen po strukturi, svrsi, ciljevima i načinu izvođenja sa savremenim programima u svetu. Udeo opšteobrazovnih, osnovnih inženjerskih, stručnih i društvenih predmeta se nalazi u opsegu datom kod sličnih obrazovnih institucija u svetu. Kvalitet, savremenost i međunarodna usaglašenost studijskog programa su uporedivi sa odgovarajućim studijskim programima kako u Evropi, tako i u Americi i Kanadi.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog