Prijemni.rs
Maturang
  • Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Studentski domovi

  • Studentski dom Ivo Lola Ribar Sep Ferenca 5, 24000 Subotica

  • Studentski dom Bosa Miličević (Novi dom) Marije Vojnic Tošinice 7, 24000 Subotica

Studentski restorani - menze

  • Restoran 1 (novi dom) Segedinski put 11


O Fakultetu

Obrazovanje učitelja ima dugu tradiciju u Subotici: ova tradicija datira sa kraja 18. veka, iz 1777. godine kada je carica Marija Terezija donela dekret pod nazivom Ratio Educationis. Prekretnicu u razvoju obrazovanja učitelja predstavlja Austro-ugarska nagodba iz 1867. godine, jer je u skladu sa njom već sledeće godine u Mađarskoj donet Zakon o javnom obrazovanju (Népoktatási törvény), koji uvodi obavezno školovanje dece uzrasta od 6 do 12 godina, moderno državno školstvo sa svim nivoima obrazovanja, a između ostalog i obavezu osnivanja državnih učiteljskih škola. Na osnovu ovog zakona prva državna učiteljska škola osnovana je 1869. godine u Budimu, a druga 1871. godine u Subotici: 14. maja 1871. godine Ministarstvo vera i obrazovanja zvanično je obavestilo grad Suboticu da će na osnovu odluke Mađarskog parlamenta biti osnovano pet državnih učiteljskih škola – jedna u Subotici. Ova državna učiteljska škola počela je sa radom 25. novembra 1871. godine u jednoj danas već nepostojećoj zgradi u ulici Petra Drapšina (Gombkötő utca) pod brojem 83. Pri osnivanju većina učenika bila je iz Subotice i okoline, tačnije sa teritorije nekadašnje Bačko-bodroške županije, a kasnije iz cele Monarhije. Troškove obrazovanja snosila je država, a manjim delom i roditelji.

U 20. veku vidljiv je kontinuirani razvoj obrazovanja učitelja u Subotici, a početkom 21. veka, 2006. godine osnovan je Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, koji je 14. fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Njegov prethodnik bilo je mađarsko odeljenje somborskog Pedagoškog fakulteta, koje je kratko vreme radilo u Somboru, da bi potom postalo izdvojeno odeljenje u Subotici. Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku osnovan je 31. januara 2006. godine sa sedištem u Žutoj kući, a njegov prvi dekan, prof. emerita Katalin Kaić imenovana je 6. jula 2006.

Nakon početnih poteškoća: rekonstrukcije zgrade koju je finansirao Grad Subotica, opremanja uz pomoć država Srbije i Mađarske, obezbeđivanja nastavničkog kadra, školske 2007/2008. godine pored osnovnih studija za obrazovanje učitelja i vaspitača, pokrenut je i master stepen obrazovanja.

Ova ustanova već deset godina ima važnu ulogu ne samo u okviru visokoobrazovnih institucija u Subotici, već i celoj Vojvodini, jer obrazuje intelektualce humanističkog opredeljenja mađarske nacionalnosti.

Studijski programi

OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE

  • Diplomirani učitelj
  • Diplomirani vaspitač
  • Diplomirani komunikolog
  • Vaspitač

MASTER AKADEMSKE STUDIJE

  • Master učitelj
  • Master vaspitač

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog