Prijemni.rs
Maturang


Prijemni ispit i uslovi za upis - Univerzitet u Novoj Gorici

Konkursni rokovi za upis u školskoj 2024/2025 godini će biti objavljeni na ovoj stranici pošto se zvanično objave na sajtu Ministarstva prosvete i sajtovima visokoškolskih ustanova.

Univerzitet u Novoj Gorici organizuje online info dan na srpskom i engleskom jeziku 14. 2. 2022. Više o događaju pročitajte ovde.

Konkursni rokovi za upis u školskoj 2022/2023: 

Konkurs i rokovi za upis – osnovne studije:

Državljani EU:

Državljani ostalih država:

1. poziv: 15. februar – 18. mart 2022 
2. poziv: 19. – 23. avgust 2022
3. poziv: poziv za popunjavanje slobodnih mesta: 22. i 23. septembar 2022

1. poziv: 15. februar – 30. mart 2022 
2. poziv: 1. maj – 1. jul 2022
3. poziv: 1. avgust – 1. septembar 2022
poziv za popunjavanje slobodnih mesta: 10. – 25. septembar 2022

*Poziv nije otvoren u slućaju da su sva upisna mesta već popunjena u prethodnom roku. 

Konkurs i rokovi za upis – master i doktorske studije:

Državljani svih država:

 

1. poziv: 15. februar – 30. mart 2022 
2. poziv*: 1. april– 1. jul 2022
3. poziv*: 1. avgust – 1. septembar 2022
poziv za popunjavanje slobodnih mesta*: 10. – 25. septembar 2022

 

 *Poziv nije otvoren u slućaju da su sva upisna mesta već popunjena u prethodnom roku.

O Univerzitetu

Univerzitet u Novoj Gorici je mali, naučno-istraživački i međunarodno usmeren univerzitet u zapadnoj Sloveniji, na granici sa Italijom, u toploj i lepoj sub-mediteranskoj Goriškoj regiji sa Vipavskom dolinom, poznatoj po bogatoj istoriji na razkršću kultura i jezika i po ljubaznim ljudima.

Praktičko orientisani programi, individualni pristup prema studentima i odlične istraživačke kapacitete s uključivanjem studenta u istraživanje i projekte, su najveće prednosti univerziteta.

Ono što studenti posebno vole kada uče kod nas je naš individualni pristup, rad u malim studijskim grupama te posebna predanost nastavnog osoblja studentima, što privlači sve veći broj međunarodnih studenata iz više od 40 država. 

Studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju, gde ćete se uskoro osećati kao kod kuće.

Univerzitet ostvaruje osnovne, master i doktorske studije različitih naučnih polja – tehničko-tehnoloških, prirodnih, humanističkih, umetnosti i biotehnologije.

U sastavu ima šest fakulteta:

 • Fakultet za životnu sredinu,
 • Poslovno-tehnički fakultet,
 • Fakultet za prirodne nauke,
 • Fakultet za vinogradarstvo i vinarstvo,
 • Fakultet za humanistiku,
 • Postdiplomski fakultet.

Pored nabrojanih fakulteta, u sastavu Univerziteta se nalaze i Akademija umetnosti.

Zašto studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici?

 • Praktičko orientisani programi (prakse, praktični projekti na kojima studenti stupaju u kontakt s budućim poslodavcima) i visok stepen zaposlenja.
 • Individualni pristup prema studentima, male studentske grupe.
 • Za sve osnovne (osim Digitalnih umetnosti i prakse na Akademiji za umetnost) i određene master studije državljani Srbije ne plaćaju školarinu (međudržavni sporazum između ministarstava).
 • Nema prijemnih ispita, osim na Akademiji umetnosti.
 • Kurs slovenačkog jezika kao izaborni predmet, prethodno znanje slov. jezika nije obavezno.
 • Uključivanje studenata u istraživanje već tokom studija, dostupnost najsavremenije istraživačke opreme za sve studente.
 • Posebni uslovi za studente sportiste (individualni programi, dodatni uslovi, e-podrška na daljinu, stipendije za studente sportiste).
 • Mogućnost dvojnih diploma (dvojna masters diploma na programu Slovenistika – smer Jezikoslovje s Univerzitetom Ca’ Foscari iz Venecije, Italija; dvojna doktorska diploma na programu Studij kulturne baštine s Univerzitetom IUAV iz Venecije).
 • Odlična lokacija Nove Gorice – izuzetno sigurna regija na granici s Italijom, blizina mora i planina (Alpi), mnoge mogućnosti za različite sportove, blizina Ljubljane (max. 1,5 sati), Venecije (max. 1,5 sati). 

Koje su opšte prednosti studija u Sloveniji? 

 • Svi studijski programi su urađeni po principima Bolonjske deklaracije, akreditovani i kompatibilni sa programima istih usmerenja na inostranim univerzitetima.
 • Subvencionisana studentska prehrana, subvencije za javni prevoz u celoj Sloveniji, bezplatni gradski prevoz u Novoj Gorici i okolini.
 • Mogučnost studentskog posla.
 • Visok nivo usluga socijalne zaštite za studente u Sloveniji.

​Studijski programi

Osnovne studije: 

Master studije: 

Doktorske studije: 

Svi studijski programi su akreditovani i urađeni po principima Bolonjske deklaracije. Univerzitet u Novoj Gorici je istraživačko i međunarodno orientisan i poznat po visokom kvalitetu studija u široj međunarodnoj regiji. Najsavremeniji i Kvalitet se reflektuje i u odličnim rezultatima različitih međunarodnih rang-listi i evaluacija (odlični rezultati u sistemima Round University Ranking – RUR, U-Multirank i slično). 

Prijemni ispiti i uslovi za upis

Nema prijemnih ispita, osim na Akademiji umetnosti. Uslovi za upis su različiti za svaki studijski program, i informacije o njima možete pronaći u odeljku studijski programi.

Kontaktiraj ustanovu

​Informacije o smeštaju za studente
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog