Prijemni.rs
Maturang
  • Kako su srednjoškolci za samo pet nedelja uspeli da organizuju masovne proteste


(Preuzeto sa sajta Nedeljnik - 27.03.2018. )

Pre samo pet nedelja, desila se tragedija u kojoj je 17 njihovih prijatelja poginulo i koja im je promenila živote zauvek. Prošlog vikenda, učenici srednje škole Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi organizovali su nacionalni protest protiv oružja koji su nazvali "Marš za naše živote", piše CNN. Kako su uspeli da se organizuju tako brzo?

Protest

Foto: Pixabay

Kada su mediji pohrlili do Parklenda neposredno posle pucnjave, naišli su na učenike koji su bili spremni da ponovo preživljavaju svoja užasna iskustva. Jasno su stavili do znanja da im "iskrena saučest i molitve" ne znače ništa, već da je jedini način da se njihove rane zaleče to da preduzmu konkretne korake ka oštrijoj kontroli oružja.

Organizacija je prihvatila slogan "nikad više" (#NeverAgain).

"Možda su odrasli navikli da pričaju "to je što je", ali mi učenici smo svesni da onaj ko ne uči, padne ispit." rekla je Ema Gonzales, učenica četvrte godine koja je bila najprepoznatljivije lice ovog protesta. "Ako u ovom slučaju aktivno ne činite ništa, nastaviće se ubistva. Vreme je da se nešto uradi po tom pitanju!".

Osamnaestog februara, učenici su dali svima na znanje - 24. marta desiće se marš na Vašington. Obećali su da će u fokus staviti mlade ljude, buduće glasače i pozvali tinejdžere širom SAD da se pridruže.

Marš je imao tri zahteva: zabranu prodaje automatskog oružja; zabranu prodaje municije velikog kalibra; obavezne pozadinske provere za sve potencijalne vlasnike oružja.

Preki internet kampanje su skupili više 1.7 miliona dolara za tri dana, kao i dva miliona dolara od holivudskih zvezda. Ta sredstva su omgoućila plaćanje zaliha, opreme i koordinacije masivnog događaja.

Prvo su došle male pobede - podignuta je donja starosna granica za kupovinu oružja, čemu se protivila NRA, organizacija koja se zalaže za što manju kontrolu oružja.

Neke kompanije su prekinule odnose sa NRA, a aktivisti pokreta #NeverAgain su učestvovali u debati o kontroli oružja sa senatorom Markom Rubiom i portparolkom NRA, Dejnom Loš.

Četrnaestog marta organizovano je masovno izlaženje iz učionica u srednjim školama širom Amerike u čast 17 žrtava napada.

Kada se skoncentrisao na organizaciju marša na Vašington, partnerske organizacije su pritrčale u pomoć pokretu #NeverAgain. Pokret je dobio pomoć u vidu transporta ljudi, smeštaja u Vašingtonu, pomoći pri organizaciji protesta u drugim gradovima. Mnoge slave ličnosti, uključujući i Majli Sajrus i Arijanu Grande, obavezale su se da će svojim nastupom pomoći demonstracijama.

Na samim mitinzima, članovi pokreta su skretali pažnju i na probleme u manjinskim zajednicama.

"Svesni smo da stojimo da je Parklend trenuto u centru pažnje", rekla je Džejslin Korin koja je preživela pucnjavu u školi. "Ali mi ovu pozornicu danas i zauvek delimo sa onim zajednicama koje su uvek najviše gledala niz cev pištolja."

Njoj se na bini pridružila unuka afro-američkog borca za ljudksa prava, Martina Lutera Kinga. Ona je održala govor u kojem je navela da, kao i njen deda pre 55 godine, i ona ima san - da je dosta.

Mitinzi su se paralelno održavali na još 800 mesta širom sveta, uključujući i London, Madrid, Rim i Tokio.

Najavljeno je još jedno napuštanje učionica dvadesetog aprila, na devetnaestu godišnjicu pucanja u srednjoj školi Kolumbajn.

Pored toga, poret #NeverAgain ima u planu da pritisne glasače na izborima u novembru da izbace iz fotelja političare koje ne pokazuju želju za pooštravanjem regulacije oružja.

"Onim političarima koje podržava NRA, koji su dopustili klanje naše dece i naše budućnosti, imamo samo jednu stvar da kažemo - bolje spremite CV-eve.", rekao je Dejvid Hog, učenik četvrtog razeda srednje škole Stounmen Dejvis.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: