Prijemni.rs
Maturang
  • Studije u Sloveniji: Razvijte svoje talente na Univerzitetu u Novoj Gorici!


Na granici sa Slovenijom i Italijom, između Jadranskog mora i Alpa, nalazi se Univerzitet u Novoj Gorici. Sa svojih 480 studenata, može se reći da je relativno mali univerzitet, ali kroz svoju dvadesetdevetogodišnju istoriju, pokazao je i nastavlja da pokazuje odlične rezultate na globalnom nivou. Njegova istraživačka izvrsnost zabeležena je širom sveta, a zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom, visokokvalitetnim studijskim programima koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, te posebnom predanošću svog nastavnog osoblja studentima, privlači sve veći broj studenata.

Ono što studenti posebno vole kada uče kod nas je naš individualni pristup i rad u malim studijskim grupama. U našim predavaonicama studentima se ne obraćaju jednostavno nikakvi generički i bezlični naslovi kao što je ,,kolega / koleginice", već imenima, jer profesori poznaju sve svoje studente poimence. Zapravo ih toliko dobro poznaju da ih mogu savetovati i predložiti svakom studentu aktivnosti koje bi im pomogle da u potpunosti razviju svoje talente. Posebnu pažnju posvećujemo i talentovanim sportistima, kojima nudimo prilagođene načine studiranja.

Izvrsna prilika za bavljenje projektima i istraživačkim radom zapravo je jedna od naših najvećih prednosti, a takva je i praktična orijentacija naših studijskih programa. Praktični plasmani, rad na zajedničkim studentskim projektima s poslovnim partnerima u Sloveniji ili inostranstvu pružaju studentima ne samo dragoceno iskustvo već i korisne kontakte za buduću profesionalnu karijeru, kao i nove mogućnosti zapošljavanja.

Primer veoma interesantnog projekta u kome mogu da učestvuju naši studenti je neprofitni i obrazovni projekat GoChile – studenti mogu da obavljaju astronomska posmatranja daljinskim upravljanjem teleskopom GoChile, koji su naš univerzitet i astronomski časopis Spika instalirali u Čileu.

Važna prednost studiranja na našem univerzitetu je takođe mogućnost studiranja bez školarine na dodiplomskim i mnogim magistarskim studijama. Fondacija Univerziteta u Novoj Gorici nudi i stipendije za talentovane studente, stipendije za studente sportiste, a postoji i mogućnost stipendiranja raznih master studija.

Nema prijemnih ispita (osim procene umetničke sposobnosti na Akademiji umetnosti), a da biste se prijavili nije vam potrebno nikakvo preduslovno znanje slovenačkog jezika.

Istovremeno, nudimo vam besplatne kurseve slovenačkog jezika kao izborne predmete.

Kao međunarodno orijentisani univerzitet s udelom naših međunarodnih studenata koji prelazi 60%, potpuno smo svesni važnosti međunarodnog iskustva koje je studentima potrebno na globalizovanom tržištu rada, stoga podstičemo naše studente da učestvuju u međunarodnim mobilnostima. 

Studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju tople i lepe submediteranske Goriške regije u zapadnoj Sloveniji, gde ćete se uskoro osećati kao kod kuće.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, moći ćete uživati ​​u svim blagodatima statusa studenta u Sloveniji, poput subvencionirane studentske prehrane i prevoza, studentskih prilika za posao i ostalih studentskih popusta.

Dobrodošli na naše online informativne dane 16. i 17. februara! Termine prezentacija na srpskom jeziku za kandidate iz Srbije možete pronaći na sledećem linku.

Lista studijskih programa Univerziteta u Novoj Gorici (2024/25)

  • Poslovno-tehnički fakultet

o Inženjering i menadžment (osnovne i master studije)
o Vođenje otvorenog obrazovanja (master studije)

  • Fakultet za nauke o životnoj sredini

o Životna sredina (osnovne i master studije)

  • Fakultet za prirodne nauke

o Fizika i astrofizika (osnovne i master studije)
o Nauka o materijalima (master studije)

  • Fakultet za vinogradarstvo i vinarstvo

o Vinogradarstvo i vinarstvo (osnovne i master studije)

  • Fakultet za humanističke studije

o Kulturna istorija (osnovne studije)
o Slovenistika (osnovne studije)
o Humanistički studiji (master studije; smer Istorije i kulture prekograničnih prostora, smer Nauka o književnosti, smer Lingvistika - opcija dvojne diplome za Univerzitetom Ca’ Foscari iz Venecije, Italija)

  • Akademija umetnosti

o Digitalne umetnosti i prakse (osnovne studije, moduli: Fotografija, Videofilm, Animacija, Novi mediji)
o Medijske umetnosti i prakse (master studije, moduli: Fotografija, Videofilm, Animacija, Novi mediji, Savremene umetničke prakse, Scenografski prostori)

Sve o prijavi i upisu: link

Prijavno-upisna služba UNG:
Studentska kancelarija

studentska.pisarna@ung.si 
Tel.: +386 5 33 15 234, +386 5 9099 717

Više o Univerzitetu u Novoj Gorici: link

 

Zvanična FB stranica UNG
Instagram UNG
LinkedIn UNG
Youtube UNG
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: