Studijski program - Turizam i ugostiteljstvo
Podaci o studijskom programu
Kategorije na sajtu: Turizam i ugostiteljstvo,
Vrste studija: Strukovne
Na prijemnom se polaže: Geografija i jedan od: Osnove ekonomije, Poslovna ekonomija, Osnove informatike, Matematika
Vežbaj online: Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu Pokreni vežbu
Gradovi: Leskovac
Stepen studija: Osnovne strukovne studije
Dužina trajanja: Šest semestara (tri godine)
ESPB: 180
Stečeno zvanje: Strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo
Broj slobodnih mesta: 132
Savremen i međunarodno evaluirani studijski program, usaglašen sa potrebama tržišta, pružiće studentima znanja i veštine i razviti kompetencije za obavljanje poslova u turizmu, ugostiteljstvu, putničkom saobraćaju, kongresnom biznisu, organizaciji sajmova, izložbi i drugih velikih manifestacija/događaja.
Nakon uspešno savladanog programa Turizam i ugostiteljstvo student će biti sposoban da:
- Razume generativni i atraktivni potencijal emitivnih i receptivnih regija u turizmu;
- Demonstrira razumevanje značaja očuvanja životne sredine;
- Shvati ulogu, mesto i značaj turističkih agencija na turističkom tržištu; izvrši SWOT analizu turističke destinacije; organizuje rad u turističkim agencijama;
- Demonstrira znanje stranih jezika;
- Utvrdi stepen prilagođenosti proizvoda potrebama potrošača;
- Pravilno utvrdi nutritivnu vrednost namirnica;
- Razvije praktične modele i strategije bazirane na savremenoj teoriji i praksi;
- Planira razvoj ruralnog turizma i seoskih područja;
- Izabere strategije komuniciranja u turizmu i praktično primeni komunikacioni miks u turističkim organizacijama;
- Primeni različite oblike promocije u turističkim organizacijama, promocije turističkih festivala, atrakcija, posebnih događaja;
- Primeni standarde ISO 9000 ISO i 14001 u turističkim uslugama;
- Kontroliše kvalitet turističkih usluga;
- Učestvuje u radu različitih stručnih i interdisciplinarnih timova.
Po završetku studijskog programa Turizam i ugostiteljstvo studenti mogu obavljati:
- Menadžerske poslove u turizmu i ugostiteljstvu;
- Poslovne operacije u turističkim agencijama i turističkim organizacijama;
- Aktivnosti u procesu planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole u turističkim i ugostiteljskim preduzećima (hotelima, restoranima);
- Poslove pratilaca turističkih grupa;
- Promotivne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu;
- Komunikaciju na stranim jezicima u turizmu i ugostiteljstvu.
Kurikulum
ŠIFRA PREDMETA |
PRVA GODINA |
Semestar 1 |
Semestar 2 |
ESPB |
||||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
DON |
P |
V |
DON |
||
1TU-MAT |
Matematika |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
1TU-BST |
Poslovna statistika |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
1TU-ACB |
Osnovi računovodstva |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
1TU-BMA |
Osnove marketinga |
|
|
|
2 |
2 |
|
6 |
1TU-BUE |
Poslovna ekonomija |
|
|
|
2 |
2 |
|
6 |
1TU-BAE |
Osnovi ekonomije |
|
|
|
2 |
2 |
|
5 |
1TU-BOT |
Osnovi turizma |
|
|
|
2 |
1 |
|
4 |
1TU-PP |
Stručna praksa (prva godina) |
|
|
|
|
|
|
4 |
|
IZBORNI PREDMETI |
|
|
|
|
|
|
|
|
Izborni blok 1 (bira se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
1TU-FLE1 |
Strani jezik - Engleski 1 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
|
2 |
3 |
|
7 |
1TU-FLF1 |
Strani jezik - Francuski 1 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
|
2 |
3 |
|
7 |
|
Izborni blok 2 (biraju se dva predmeta) |
|
|
|
|
|
|
|
1TU-CHT |
Kulturno nasleđe |
2 |
2 |
|
|
|
|
5 |
1TU-SOC |
Sociologija |
2 |
2 |
|
|
|
|
5 |
1TU-INF |
Informatika |
2 |
2 |
|
|
|
|
5 |
1TU-BCE |
Poslovna kultura i etika |
2 |
2 |
|
|
|
|
5 |
Ukupno časova/ESPB bodova |
20 |
20 |
60 |
|||||
ŠIFRA PREDMETA |
DRUGA GODINA |
Semestar 3 |
Semestar 4 |
ESPB |
||||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
DON |
P |
V |
DON |
||
2TU-BMG |
Osnovi menadžmenta |
2 |
2 |
|
|
|
|
5 |
2TU-KMH |
Menadžment kvaliteta u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2TU-CML |
Trgovinsko pravo |
|
|
|
2 |
0 |
|
3 |
2TU-TUG |
Turistička geografija |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
2TU-TRD |
Turizam i upravljanje ruralnim razvojem |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
2TU-RMI |
Upravljanje rizikom i osiguranje u turizmu |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
2TU-TOF |
Tehnologija životnih namirnica sa ishranom |
|
|
|
2 |
1 |
|
4 |
2TU-IST |
Informacioni sistemi u turizmu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2TU-PP |
Stručna praksa (druga godina) |
|
|
|
|
|
|
4 |
|
IZBORNI PREDMETI |
|
|
|
|
|
|
|
|
Izborni blok 3 (bira se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
2TU-FLE2 |
Strani jezik - Engleski 2 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2TU-FLF2 |
Strani jezik - Francuski 2 u turizmu i ugostiteljstvu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
|
Izborni blok 4 (bira se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
2TU-TRM |
Trgovinski menadžment |
2 |
|
2 |
|
|
|
6 |
2TU-ETN |
Preduzetništvo |
2 |
2 |
|
|
|
|
6 |
|
Izborni blok 5 (biraju se dva predmeta) |
|
|
|
|
|
|
|
2TU-OBH |
Organizaciono ponašanje |
|
|
|
2 |
1 |
|
4 |
2TU-SHI |
Usluge u ugostiteljstvu |
|
|
|
1 |
|
2 |
4 |
2TU-MRT |
Istraživanje tržišta u turizmu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
2TU-BOG |
Osnovi gastronomije |
|
|
|
2 |
|
1 |
4 |
Ukupno časova/ESPB bodova |
20 |
20 |
60 |
|||||
ŠIFRA PREDMETA |
TREĆA GODINA |
Semestar 5 |
Semestar 6 |
ESPB |
||||
OBAVEZNI PREDMETI |
P |
V |
DON |
P |
V |
DON |
||
3TU-EMG |
Ekološki menadžment i održivi razvoj |
|
|
|
2 |
2 |
|
5 |
3TU-AGT |
Agencijsko poslovanje |
3 |
|
3 |
|
|
|
7 |
3TU-FMG |
Finansijski menadžment |
3 |
2 |
|
|
|
|
6 |
3TU-MTH |
Menadžment turističkih i ugostiteljskih preduzeća |
2 |
1 |
|
|
|
|
4 |
3TU-MTD |
Menadžment turističkih destinacija |
|
|
|
2 |
2 |
|
5 |
3TU-PAT |
Promotivne aktivnosti u turizmu |
|
|
|
2 |
2 |
|
5 |
3TU-STM |
Strategijski menadžment |
|
|
|
3 |
2 |
|
6 |
3TU-PP |
Stručna praksa (treća godina) |
|
|
|
|
|
|
3 |
3TU-FPR |
Završni rad |
|
|
|
|
|
|
8 |
|
IZBORNI PREDMETI |
|
|
|
|
|
|
|
|
Izborni blok 6 (bira se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
3TU-FLE3 |
Strani jezik - Engleski 3 u turizmu i ugostiteljstvu |
1 |
2 |
|
|
|
|
4 |
3TU-FLF3 |
Strani jezik - Francuski 3 u turizmu i ugostiteljstvu |
1 |
2 |
|
|
|
|
4 |
|
Izborni blok 7 (bira se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
3TU-FLESK |
Strani jezik početni kurs – Engleski |
1 |
2 |
|
|
|
|
3 |
3TU-FLFSK |
Strani jezik početni kurs – Francuski |
1 |
2 |
|
|
|
|
3 |
|
Izborni blok 8 (biraju se jedan predmet) |
|
|
|
|
|
|
|
3TU-TBC |
Poslovne komunikacije u turizmu |
|
|
|
1 |
2 |
|
4 |
3TU-CC |
Kreativna gastronomija |
|
|
|
1 |
|
2 |
4 |
Ukupno časova/ESPB bodova |
20 |
20 |
60 |
Detaljnije informacije o studijskom programu možete dobiti na http://vpsle.edu.rs/osnovne-strukovne-studije/turizam-i-ugostiteljstvo-2
Vesti o studiranju
-
NOVO IT ODELJENJE u Savremenoj gimnaziji: otvoren upis za generaciju 2024/25.
Sve osmake koji su zainteresovani za tehnologiju i računare i koji već razmišljaju o budućoj karijeri obradovaće vest da je Savremena gimnazija otvorila upis u novo IT odeljenje. Kombinujući opšti…
22.04.2024 -
Omladina Jazasa Novi Sad i Omladinske novine organizuju seminar o podkastima- prijave do 1. maja
Omladinske novine (ON) organizuju besplatan seminar o podkastima i poziva studente, srednjoškolce i mlade novinare, da se prijave do 1. maja na besplatan seminar o podkastima.
19.04.2024 -
Brucoši, kako ste preživeli prvi dan faksa? Ovo je 5 najčešćih grešaka koje ste možda već napravili
Prvi dan na fakultetu je za brucoše često prepun uzbudljivih ali i stresnih trenutaka. Ako ste već prošli kroz ovo, možda ste napraviti neke od uobičajenih grešaka. Evo pet najčešćih…
16.04.2024
Saveti za polaganje prijemnog
-
Najbolje pripreme za upis na fakultet
Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan.
-
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
Uspešno učenje nije privilegija genijalnih ljudi. Oni koji uče uspešnije samo primenjuju određene metode, tehnike i taktike.
-
Devet fraza koje pametni ljudi izbegavaju u razgovoru
Svima se dešava da kažu nešto što drugi pogrešno protumače. Razumevanje skrivenih značenja zahteva socijalnu svest, sposobnost da se razumeju emocije i iskustvo