Prijemni.rs
Maturang
 • Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu

OČEKUJEMO VAS!


Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac je akreditovana visoka škola

Zahvaljujemo Vam na poverenju koje ste nam ukazali kao potencijalni student naše škole. Da naš indeks zaista ne poznaje granice, uverićete se ako pažljivo pročitate tekst koji sledi.

O školi

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu je državna škola sa dugogodišnjom tradicijom. Ove godine upisujemo 36. generaciju studenata.

Lokacija

Škola se nalazi u ulici Vlade Jovanovića br. 8, u užem centru gradskog jezgra. Za studente koji dolaze iz drugih mesta, dodatnu pogodnost predstavlja neposredna blizina autobuske i železničke stanice.

Obrazovna delatnost

Škola obavlja obrazovnu i izdavačku delatnost. Obrazovna delatnost Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu obuhvata akreditovane studijske programe osnovnih strukovnih studija kao i specijalističkih strukovnih studija.

Osnovne strukovne studije

 • Finansije, računovodstvo i bankarstvo
  • Modul: Finansije i računovodstvo
  • Modul: Finansije, bankarstvo i osiguranje
 • Menadžment biznisa i logistike
 • Turizam i ugostiteljstvo
 • Menadžment tehnologije hrane i gastronomije
 • Poslovna informatika i e biznis

 

Specijalističke strukovne studije

 • Studijski program Poslovna ekonomija i menadžment

Uslovi za upis

 Informacije o uslovima za upis na osnovne strukovne studije možete pogledati ovde.

Detaljne informacije o ovim studijskim programima možete pogledati u informatoru za studente.
 

 

 

Студирање на Високој пословној школи из угла наших студената!ЗНАЊЕ ЈЕ ОПЕТ У МОДИ! БУДИ "IN"!!!

Posted by Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac on четвртак 8. октобар 2015.

Obrazovanje po Evropskim standardima

Studijski programi usklađeni su sa Bolonjskom deklaracijom i evropskim sistemom obrazovanja.
Cilj usklađivanja sa evropskim sistemom obrazovanja jeste povećanje mobilnosti studenata u okviru jedinstvenog evropskog obrazovnog prostora i mogućnost nastavka studija i/ili priznavanja diploma u zemljama–članicama Evropske unije.

Međunarodna saradnja

Naša škola ima dugogodišnju saradnju sa inostranim obrazovnim institucijama. Između ostalog, izdvajamo saradnju sa:

 • Visokom strokovnom šolom iz Celja, Slovenija;
 • University of Greenwich Business School, London, United Kingdom;
 • Høgskolen i Bødo (Bodø Graduate School of Busines), Bodø, Norway;
 • Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ GmbH), Germany.

Evaluacija nastavnih planova i programa

Kao rezultat dugogodišnje međunarodne saradnje, studijski programi Visoke poslovne škole u Leskovcu pozitivno su ocenjeni od strane dveju nezavisnih inostranih obrazovnih institucija: Univerziteta u Griniču iz Velike Britanije i Univerziteta Bodø iz Norveške.

Učešće studenata u izradi projekata

Obrazovanje studenata obuhvata stručnu praksu kao i učešće u izradi studija i projekata vezanih za regionalni razvoj. Studenti i nastavnici Visoke poslovne škole u Leskovcu realizovali su veći broj projekata i studija u vezi sa razvojem turzima u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu u okviru programa regionalnog društveno–ekonomskog razvoja (RSDEP) koji finansira Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju. Pored toga, nastavnici i studenti Visoke poslovne škole u Leskovcu imaju mogućnost neprestanog stručnog usavršavanja putem učešća na domaćim i međunarodnim seminarima, simpozijumima, naučno–stručnim skupovima i sajmovima.

Prostorije

Škola raspolaže jednim velikim amfiteatrom kapaciteta 302 mesta i sa dva manja amfiteatra kapaciteta od po 104 mesta, kao i sa većim brojem slušaonica ukupnog kapaciteta 340 mesta. U sastavu škole nalazi se biblioteka sa čitaonicom kapaciteta 30 mesta koja je opremljena sa deset računara permanentno povezanih na Internet preko kojih se može pristupiti elektronskoj biblioteci sa preko 600000 naslova.

Škola poseduje i računarski centar koji studenti mogu koristiti za fotokopiranje, skeniranje, narezivanje elektronskog materijala na CD/DVD i sl. i koji je opremljen sa pet računara, tri štampača i dva skenera. Nastava se izvodi upotrebom najsavremenijih nastavnih sredstava. Računarska učionica opremljena je sa 30 računara najnovije generacije koji imaju pristup Internetu.

Interna računarska mreža u kabinetu za informatiku koncipirana je poput interne računarske mreže preduzeća. Podelom studenata na veći broj grupa koje obavljaju pojedine funkcije u preduzeću (nabavka, prodaja, proizvodnja, finansije, računovodstvo …) vrši se njihovo osposobljavanje za obavljanje praktičnih poslova u „virtuelnom preduzeću“, pri čemu se međusobna komunikacija između pojedinih „službi“ vrši preko računarske mreže. Pored toga, škola poseduje i softver najnovije generacije za simulaciju tržišne utakmice između većeg broja virtuelnih kompanija.

Studenti se dele na veći broj grupa od kojih svaka grupa predstavlja menadžment jedne kompanije. Nadležnost za obavljanje pojedinih funkcija u okviru menadžment tima studenti biraju na bazi svog afiniteta (šef nabavke, šef prodaje, šef računovodstva, šef proizvodnje, šef finansija itd.).
Svaka „kompanija“ radi u svom kabinetu koji je opremljen računarom i fizički je izolovan od kabineta ostalih „kompanija“, čime se obezbeđuje nezavisnost u odlučivanju i autentičnost donesenih odluka. Naglasak je na timskom radu i zajedničkom donošenju odluka kroz diskusiju.


Studiranje ima izuzetnu važnost u životu svakog pojedinca. Ono pruža mogućnost sticanja znanja, razvoja veština i širenja horizonata. Osim toga, studiranje nosi dalekosežne koristi koje se ogledaju u daljem toku života. Jedan od ključnih aspekata studiranja jeste razvoj kritičkog mišljenja. Kroz akademske izazove, studenti uče da analiziraju, vrednuju i sintetizuju informacije, što im omogućava da donose informisane odluke u različitim situacijama. Studiranje takođe podstiče samostalnost, jer studenti imaju priliku da preuzmu odgovornost za svoje obrazovanje, postavljaju ciljeve i usmeravaju svoje učenje. Ovaj deo života je bitan jer studenti razvijaju svoj identitet, istražuju svoja interesovanja i strasti, stvaraju prijateljstva i grade mreže saradnika koji će ih pratiti kroz celokupnu karijeru.

Studijski programi prilagođeni sadašnjim trendovima

U današnjem svetu obrazovne institucije imaju značajnu ulogu u prilagođavanju studijskih programa željama i potrebama studenata. Shvatajući da svaki pojedinac ima jedinstvene talente i afinitete, obrazovne institucije teže da ponude raznovrsne programe kako bi zadovoljile interese i ciljeve studenata. Ova fleksibilnost omogućava studentima da izaberu oblasti koje ih zaista interesuju i u kojima žele da se usavršavaju.

Kada je u pitanju izbor programa, važno je da obrazovne institucije obrate pažnju na perspektivna zanimanja i potrebe savremenog tržišta rada. Na taj način, studenti će biti osposobljeni da se suoče sa izazovima i prilagode se promenama u svojoj industriji. Takođe, sveobuhvatno obrazovanje je od izuzetne važnosti, jer studentima pruža širok spektar znanja i veština koje su neophodne za uspeh u različitim oblastima.

Poslovna informatika i e-biznis

Odgovarajući na zahteve savremenog tržišta postoji niz studijskih programa koji se mogu istražiti. Na primer, poslovna informatika i e-biznis pružaju studentima znanja o informacionim tehnologijama i primeni tehnoloških rešenja u poslovnom okruženju. Ovi programi obuhvataju teme kao što su upravljanje informacionim sistemima, e-poslovanje, web dizajn i analitika podataka. Diplomirani studenti ovih programa mogu se zaposliti u kompanijama koje se bave tehnološkim inovacijama, digitalnim marketingom, e-trgovinom i drugim sličnim oblastima.

Finansije, računovodstvo i bankarstvo

Finansije, računovodstvo i bankarstvo su takođe važni studijski programi koji pružaju studentima znanja o finansijskim tržištima, upravljanju novcem, računovodstvu i bankarskim operacijama. Karijerne mogućnosti za diplomirane studente u ovim oblastima uključuju poslove kao što su finansijski analitičari, računovođe, investicioni bankari, finansijski konsultanti i bankarski menadžeri.

Menadžment u biznisu

Menadžment u biznisu je program koji omogućava studentima da steknu široko znanje o različitim aspektima poslovanja. Ovaj program obuhvata predmete kao što su upravljanje ljudskim resursima, marketing, strateško planiranje i preduzetništvo. Diplomirani studenti ovog programa mogu se zaposliti u različitim sektorima, kao što su menadžment, marketing, ljudski resursi, konsalting i preduzetništvo.

Turizam i ugostiteljstvo

Turizam i ugostiteljstvo su takođe perspektivne oblasti studiranja. Studenti ovog programa stiču znanja o upravljanju turističkim destinacijama, hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Karijerne mogućnosti u ovoj industriji uključuju poslove kao što su menadžeri hotela, organizatori događaja, putni agenti i specijalisti za destinacijski menadžment.

Menadžment tehnologije hrane i gastronomije

Još jedan interesantan program je menadžment tehnologije hrane i gastronomije. Ovaj program kombinuje znanja iz oblasti hrane i preduzetništva. Studenti će naučiti o gastronomskom menadžmentu, inovacijama u prehrambenoj industriji, upravljanju lancem snabdevanja i marketingu hrane. Karijerne mogućnosti uključuju rad u restoranima, hotelskim lancima, prehrambenoj industriji i konsaltingu.

Život nakon završenih studija

Mladima je važno da shvate da su stalno usavršavanje i rad na sebi ključni za uspeh u globalnom svetu. Pored formalnog obrazovanja, neformalno obrazovanje igra značajnu ulogu u razvoju kompetencija i veština koje su potrebne za konkurenciju na tržištu rada. Mladi bi trebalo da iskoriste mogućnosti za učenje putem online kurseva, mentorskih programa, volontiranja i praksi. Takođe je važno da razvijaju svoje međuljudske veštine, kao što su timski rad, komunikacija i liderstvo.

Studiranje navedenih oblasti pruža mladima mogućnost da se specijalizuju u perspektivnim industrijskim granama i steknu znanja i veštine koje su tražene na tržištu rada. Uz to, mladi treba da budu otvoreni za pokretanje sopstvenih biznisa. Preduzetništvo pruža mogućnost da se kreativnost i inovativnost pretvore u uspešne projekte. Podstičući mlade da budu konkurentni, samostalni i preduzimljivi, moguće je da će oni postati vođe i pokretači pozitivnih promena u globalnom svetu.

Na kraju, važno je da mladi prate svoje strasti i interesovanja prilikom odabira studijskih programa. Studiranje treba da bude ispunjavajuće iskustvo koje će im pružiti osnovu za lični i profesionalni razvoj. Rad na sebi, sticanje znanja, razvijanje veština i pokretanje sopstvenih biznisa jesu ključni koraci ka izgradnji uspešne karijere i ostvarenju svojih ciljeva u globalnom svetu.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog