Prijemni.rs
Maturang




Studentski domovi

  • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

  • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

  • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

  • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

  • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

  • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

  • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

  • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

  • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

  • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

  • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

  • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

  • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

  • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

  • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

  • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

  • Restoran Patris Dragice Pravice 1

  • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

  • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

  • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

  • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

  • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

  • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

  • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154

Studijski program - Dramske umetnosti

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Dramska umetnost,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Beograd

Dramske umetnosti

 

Vrhunsko obrazovanje budućih glumaca

Za glumu je potreban poseban dar koji te izdvaja od drugih i čini te jedinstvenim. Zbog toga je ovo profesija o kojoj mnogi sanjaju, a samo najbolji imaju čast da u njoj postignu uspeh. Ako imate ovaj izuzetan dar, želju za učenjem i ambiciju da postanete važna ličnost na umetničkoj sceni, na Fakultetu savremenih umetnosti ćete to i uspeti.

Uspešnim završetkom studijskog programa stiče se akademski naziv: dramski i audio-vizuelni umetnik.

Glumci

 

Kome je namenjen odsek Dramske umetnosti – Gluma?

Ako imate talenat za glumu i želite da ga pretvorite u jedno od najlepših zanimanja, na ovom odseku ćete pronaći obrazovanje koje vam je potrebno.

Ovaj odsek namenjen je pre svega onima koji cene dramsku umetnosti i žele svojim kvalitetom da doprinesu pozorišnoj i filmskoj umetničkoj sceni.

Osim što vladaju pozorištem i filmom, današnji glumci imaju i mnoge druge angažmane: u performansima, televizijskim emisijama, školama, radionicama, marketinškim kampanjama, izdavaštvu, reklamama… Zbog toga je Fakultet savremenih umetnosti kreirao program koji formira kompletne dramske umetnike koji jednako dobro iznose svaku ulogu i pred kamerama i na pozorišnoj sceni.

 

Učite od najboljih da biste bili najbolji

Za buduće glumce, najveći značaj ima mentor u čijoj klasi oblikuju svoj talenat i od kog uče osnove svog zanimanja. Program na odseku Dramske umetnosti – Gluma kreiran je po najsavremenijim primerima dobre prakse u kojima studenti, osim mentora, imaju saradnju i sa drugim profesorima glume. Na taj način oni imaju priliku da uče iz različitih iskustava, da se povežu sa više profesionalaca i izgrade svoj autentičan umetnički izraz.

Osim što je potrebno da mentori budu vrhunski profesionalci koji su svoje umeće dokazali u različitim žanrovima i tokom dugogodišnjeg iskustva u radu sa velikanima pozorišne i filmske scene, oni moraju da budu i odlični pedagozi, kako bi svoja znanja, veštine i iskustva preneli i vama.

Zbog toga na Fakultetu savremenih umetnosti rade samo profesori koji zadovoljavaju ove stroge kriterijume i na taj način vam omogućavaju da ostvarite svoj san.

Timovi profesora i asistenata:

Profesorka Vida Ognjenović, šef klase, i asistent Ivan Bosiljčić – klasa 2017/18.

Vida Ognjenović i Ivan Bosiljčić

Profesor Božidar Đurović, šef klase, i asistent Hadži Nenad Maričić – klasa 2016/17.

Božidar Đurović i Hadži Nenad Maričić

Profesor Branislav Lečić, šef klase, i asistent Igor Đorđević – klasa 2015/16.

Branislav Lečić i Igor Đorđević

 

Prvi korak ka uspehu

Kako bi nakon studija mogli samostalno, kreativno, odgovorno i profesionalno da se bave glumom, studenti se tokom osnovnih studija upoznaju sa ključnim elementima dramskih veština kao i najznačajnijim znanjima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti.

Specifičnost glumačke profesije, pa i ovih studija, je ta što je glumac ujedno i svoje oruđe. On se svojim telom, glasom, ličnošću, maštom, talentom i posebnom psihološkom moći pretvaranja, igra i istražuje dubine sopstvene duše i na taj način istražuje ljudsku prirodu.

Zbog toga svaki student dramskih umetnosti – glume ima poseban odnos prema svom zanimanju, a mentori Fakulteta savremenih umetnosti ih podstiču da razviju svoj autentični izraz tokom studija.

Sama glumačka umetnost i veština su u okviru ovog studijskog programa razložene na nekoliko izražajnih, stručno-umetničkih celina kroz koje student otkriva, istražuje i usavršava sebe kao instrument kojim se izražava i kojim oblikuje i komunicira svoju kreativnost.

 

Kako izgleda nastava?

Predavanja i razgovori sa profesorima su tu kako bi te uputili u etiku i estetiku glume, u metode i načela samostalnog i zajedničkog stvaranja i izražavanja, kao i da bi ti ukazali na sve odgovornosti koje ćeš imati u svom budućem radu i umetničkom delovanju.

Kroz posebne stručne, umetničke i teorijsko-umetničke predmete ostvarićeš svoj pun potencijal. Tvoj glas, telo, govor, pokret, veštine i umetnički izraz postaće tvoji najveći aduti na osnovu kojih ćeš dobiti prve uloge i razviti ih na svoj način.
Predavanja i vežbe ti pomažu da obogatiš svoju sposobnost posmatranja, analize i igre. Takođe, one te upućuju u osnove psihologije kako bi sebe i svoju glumačku ličnost koristio onako kako želiš i u skladu sa likom, žanrom i kolektivom.

Obrazovanje koje stičeš na Fakultetu savremenih umetnosti nije prilagođeno samo potrebama struke već i potražnji tržišta, i zbog toga te priprema za stalno anagažovanje i različite vidove zaposlenja u ovoj oblasti.

Praksa je pokazala da glumci sa Fakulteta savremenih umetnosti dobijaju prve angažmane već tokom studija, što predstavlja retkost u ovoj profesiji. Razloga za to ima mnogo: jedinstven pristup individualnom učenju, izuzetan kvalitet mentorskog vođenja svakog pojedinca, a iznad svega prilike koje otvaraju učestali javni nastupi studenata.

Na studentskim predstavama koje se izvode na atraktivnim scenama, kao i u okviru studentskih filmova, svaki mladi glumac ima priliku da pokaže svoje umeće, koje producenti i reditelji primećuju i oni ubrzo dobijaju uloge.

 

Plan i program za odsek menadžment umetničke produkcije i medija pogledajte na ovom linku.

 

Šta dalje?

Studijski program osnovnih akademskih studija Dramske umetnosti – Gluma traje 6 semestara i nosi 180 ESPB, nakon čega imate priliku da upišete dvogodišnji master program i na taj način zaokružite svoje obrazovanje na najbolji način.

Ukoliko želite da dobijete najviše akademsko zvanje, nakon master programa možete upisati i doktorske studije i pridružiti se profesionalnoj eliti svoje struke.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog