Prijemni.rs
Maturang
  • 10 navika uspešnih studenata


Uspešni studenti imaju dobro uspostavljene studijske navike. Oni primenjuju te navike za sve svoje obaveze koje imaju na fakultetu. Pročitajte o svakoj od njih i potrudite se da poradite na razvoju onih navika koje trenutno ne posedujete.

Uspešni studenti imaju sledeće navike:

1. Trude se da tokom učenja ne prelaze veliko gradivo u jednom pokušaju – Ako pokušate da učite previše kako biste prešli što više gradiva, u jednom trenutku ćete se umoriti i vaše studiranje neće biti vrlo efikasno. Umesto toga, razložite delove gradova na celine i prelazite ih u kraćim vremenskim periodima. Na taj način će vaše znanje biti potpunije, i bićete u prilici da zapamtite više od onog gradiva koje ste do tada prešli. Kratke pauze će obnoviti vašu mentalnu energiju i bićete spremniji za svaku sledeću fazu učenja.

2. Imaju tačno određeno vreme učenja – Vreme učenja je bilo koje vreme koje je povezano sa vašim studentskim aktivnostima. To može biti završetak čitanja određenog gradiva, pisanje seminarskog rada, ili spremanje ispita. Napravite raspored utvrđenog vremena za učenje preko cele nedelje.

3. Uče u isto vreme svakog dana – Učenjem u isto vreme svakog dana, uspostavlja se rutina koja postaje sastavni deo vašeg života, baš kao što je ručanje i spavanje. Kada otkuca čas tokom dana zakazan za učenje, vi ćete biti i mentalno spremni da započnete taj period učenja.

4. Postavljaju konkretne ciljeve za svaki period učenja – Ciljevi će vam pomoći da ostanete fokusirani i da pratite vaš napredak. Makar i kad samo sednete da učite, i to ima neku malu vrednost. Morate biti vrlo jasni oko toga šta želite da postignete tokom vremena predviđenog za učenje. Učinite to tako što ćete sebi zadati cilj da ćete na primer, pročitati 100 strana tog dana, ili uraditi 20 zadataka.

5. Počinju sa učenjem u vremenu kada je to planirano – Možda odlažete početak učenja jer vam se ne dopada gradivo, ili mislite da su zadaci koje treba da uradite previše teški. Odlaganje u učenju se zove „odugovlačenje“ ili „kampanjsko učenje“. Ako odugovlačite iz bilo kog razloga, vremenom će vam postati teško da uradite i naučite sve što je potrebno. Kasnije ćete žurbom pokušati da nadoknadite baš to vreme koje ste izgubili u odugovlačenju sa početkom učenja, što će sigurno imati za rezultat posledice u vidu nemarnog rada i grešaka.

6. Najteže zadatke prve rešavaju – Vaš najteži zadatak će sigurno zahtevati i najviše truda. Počnite učenje upravo njih, jer je to period kada imate najviše mentalne energije.

7. Pregledaju svoje beleške pre početka bilo kakvog učenja – Razmatranje beleški može vam pomoći da proverite da li pravilno rešavate konkretan zadatak ili ste ispravno shvatili lekciju koju učite. Takođe, beleške mogu da sadrže i informacije koje će vam pomoći da završite zadatak ili reše nedoumice oko nekih nejasnih stvari u gradivu.

8. Napomenu svojim prijateljima da ih ne zovu u periodu kada uče –  Minimum dva problema mogu nastati ako vas vaši prijatelji pozovu baš kada učite. Prvo, vaš rad je tada prekinut. Nakon toga nije tako lako vratiti se onome što ste radili uz istu koncentraciju kao pre toga. Drugo, vaši prijatelji mogu govoriti o stvarima koje će vas odvratiti od onoga što vam je potrebno da uradite. Najbolji savet je da isključite svoje mobilne telefone tokom tog perioda.

9. Pozovu drugog studenta kada imaju zadatak koji ne mogu da reše – Ovo je konkretan slučaj kada su „dve glave pametnije od jedne.“

10. Pregledaju svoje studentske obaveze preko vikenda – Da, vikend treba da bude vreme opuštanja i zabave. Ali sigurno ima vremena i za pregled nekih stvari kako bi se stvorila slika o onome što vas čeka sledeće nedelje od obaveza. Ovo će vam pomoći da svakog ponedeljka budite spremni za novu nedelju studentskih aktivnosti na fakultetu.

Ovih deset studijskih navika sigurno vam mogu pomoći za vreme vaših studija. Potrudite se da ove navike postanu vaše.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: