Prijemni.rs
Maturang
  • 10 razloga za sticanje diplome


Studirati i biti na fakultetu teško je iz više razloga: finansijskih, akademskih, socijalnih, intelektualnih, privatnih i fizičkih. Većina studenata se u nekom trenutku svog studiranja zapitaju zašto oni studiraju i zašto im je uopšte potrebna diploma. Par prostih saveta zašto je dobro steći diplomu pomoći će vam da vas održi na putu kada osećate da gubite motivaciju i interesovanje.

Materijalni razlozi

1. Zarađivaćete više novca – cifre će se kretati zavisno od vaših sposobnosti, sreće, dobrih odluka i toga koliko ste predani svom poslu.

2. Imaćete više životnih šansi – više radnih pozicija u različitim kompanijama, bolje šanse za dobijanje posla i više fleksibilnosti oko toga koji ćete posao izabrati (ili zadržati), samo su neki od razloga zašto je važno imati diplomu u ruci.

3. Bićete bolje pripremljeni za život – sasvim sigurno ćete biti bolje obrazovani oko stvari koje imaju uticaja na svakodnevnu egzistenciju. Bićete u mogućnosti da bolje raspolažete vašim finansijama i finansijama vaše porodice. Fakultetsko obrazovanje može vam pomoći na mnogo načina da lakše kontrolišete vaš životni put.

4. Bićete sposobniji da prebrodite teške trenutke – Počev od toga što ćete imati više novca na štednom računu, što ćete imati veštine koje se traže na tržištu, do toga da je visoko obrazovanje neophodno za vreme ekonomskih kriza kojih će u budućnosti sigurno biti još.

5. Bićete traženi na tržištu rada – Posedovanje diplome je od velikog značaja kako biste pristupili radnom tržištu. Diploma će vam samo otvoriti vrata tržišta rada, na kome ćete kasnije imati mnogobrojne mogućnosti za razvoj vaše karijere. Na taj način ćete vremenom i sa većim iskustvom postajati i sve više tržišno prihvatljiviji.

Nematerijalni razlozi

1. Imaćete šire vidike – Kritičko razmišljanje i veštine rezonovanja koje ste stekli tokom vašeg visokog obrazovanja će vas pratiti tokom celog života.

2. Unosićete promene u životu drugima – Mnoge pozicije iz socijalne sfere, od doktora preko učitelja do advokata, zahtevaju diplomu da bi se neko tim profesijama bavio. Pružiti profesionalnu, obrazovnu ili medicinsku pomoć zahteva pre svega da edukujete sebe na fakultetu kako biste bili u mogućnosti da nekome pomognete.

3. Imaćete pristup većem broju resursa i kontakata – Nisu isključivo uvek finansijski resursi od važnosti, već ćete takođe imati pristup raznim vidovima nematerijalnih resursa na koje ćete nailaziti potpuno neočekivano. Vaš cimer koji je u međuvremenu postao advokat, vaš kolega sa časa hemije koji je postao doktor, ili osoba koja bi vam na skupu koji je organizovao fakultet ponudio posao, to su sve benefiti i resursi na koje niko ne planira, ali koji prave ključne razlike.

4. Ukazaće vam se mogućnosti na koje trenutno ne računate – Jednom kada diplomirate možda nikad više nećete razmišljati o nastavku školovanja u drugim oblastima. Međutim, možda će vam se vremenom razviti snažno interesovanje u oblasti ekonomije, prava ili medicine. Diplomu koju ćete posedovati biće vam neophodna za postdiplomske studije u nekoj drugoj oblasti od one koju ste studirali, ili za nastavak studija i usavršavanje iz profesije za koju ste se prvobitno odlučili.

5. Bićete ponosni na sebe – Bićete prvi u porodici sa diplomom neke visoke škole, ili ćete samo nastaviti tradiciju u porodici gde su svi članovi visoko obrazovani. Kakav god da je vaš slučaj, saznanje da ste diplomirali će bez sumnje probuditi snažan osećaj ponosa kod vas, vaše porodice i vaših prijatelja.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: