Prijemni.rs
Maturang
  • Kako odabrati pravo zanimanje


U današnje vreme kada je reč o izboru zanimanja više ništa nije konačno! Možete završiti jedan fakultet, a nakon studija zaposliti se u nekoj drugoj sferi poslovanja.

Postoji veliki broj zanimanja, a svakog dana nastaju nove pozicije i delatnosti o kojima se do pre par godina nije ni sanjalo, dok neke tradicionalne iščezavaju i padaju u zaborav. Ovo je čest slučaj u uslužnim delatnostima i polju tehnologije.

Zato nikako se nemojte ograničavati isključivo na jednu poziciju i jedno zanimanje, nikada ne znate u kojem pravcu će vas život  povesti.

Postaću menadžer, pravnik, IT stručnjak… Ali znate li šta radi jedan menadžer ili IT stručnjak? Znate li koliko su to opšti pojmovi? Zapravo postoji veliki opseg zanimanja pod tim kategorijama. Iskoristite tu prednost i nemojte se ograničavati isključivo na jedno zanimanje.

Ali kako uopšte znati šta studirati i čime se baviti?!

Ponekad je vrlo teško odrediti sopstvenu profesionalnu orijentaciju, pre svega zbog neodlučnosti čime bismo u stvari želeli da se bavimo. Zato je važno razmišljati o svojim veštinama, mogućnostima i da zamislite sebe u poslu koji biste voleli da radite.

Određivanje profesionalne orijentacije nije lako. Dakle, ako niste uvereni u ono što želite da radite ostatak svog radnog veka, možda je najbolje rešenje da uzmete malo vremena i bolje se upoznate sa akademskom ponudom i oblastima koje vas privlače i u kojima biste se osećali prijatno da stičete nova znanja, a kasnije i da ih primenjujete.

Ne odlažite donošenje odluke. Budite svesni da morate izabrati opciju koja najbolje odgovara vašem ličnom i akademskom profilu. Potrebno je da se upoznate sa planom i programom studija koje vas privlače i da detaljno razmotrite predmete koje ćete slušati. Pored toga, važno je saznati sve o prosečnoj plati za rad u profesiji koja vas interesuje, radnom vremenu, kao i o kompanijama koje posluju u toj oblasti i njihovim uspesima.

Kako biste olakšali sebi odluku, uvek je dobar način obratiti se profesionalcu za određivanje profesionalne orijentacije. To je obično pedagog ili psiholog koji će vam pomoći u tome. Takođe, uvek je dobro rešenje pretražiti po internetu i pročitati neke članke koji obrađuju ovu temu. Nije važno da li već studirate ili ćete tek upisati fakultet, test profesionalne orijentacije možete uraditi u svakom trenutku. Ukoliko želite da se uverite da niste pogrešili pri izboru fakulteta ili pak želite nešto da promenite, posetite Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata.

Pored toga, mi vam takođe nudimo neke savete koji vam mogu biti od koristi:

1. Izbegavajte sve što vam ne pomaže u donošenju odluke

Ne gubite vreme tako što ćete kritikovati sebe ili porediti se sa ostalima. Uvek je bolje rešenje uložiti to vreme u istraživanje onoga čime biste voleli da se bavite i u akademske programe i karijere koji se nude na fakultetima i tržištu.

2. Uradite testove za određivanje vaše profesionalne orijentacije

Ovakvi testovi će vam pomoći da upoznate sebe do detalja, obično se rezultati brzo dobijaju, i sigurno će vam pomoći u donošenju vaše odluke.

3. Posećujte sajmove obrazovanja

Na ovim sajmovima možete dobiti direktno odgovore od predstavnika fakulteta koji vam se čini interesantnim, na sva vaša pitanja vezana za studije i uslove koje taj fakultet nudi, kao i o tome kakve mogućnosti nudi diploma tog fakulteta.

4. Ne opterećujte se previše

Što je veći pritisak koji osećate, teže će biti da donesete odluku. Uprkos tome, takođe nije dobro opustiti se previše sve dok ne istražite sve o svojoj akademskoj karijeri i budućem profesionalnom pozivu.

Takođe je uvek dobar savet da pitate vašu porodicu i najbliže prijatelje šta oni misle u čemu bi ste imali uspeha i čime biste mogli da se bavite. Ako ne pronađete rešenje sami, uvek postoje profesionalci koji mogu da vam pomognu davanjem saveta i najboljeg predloga.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: