Prijemni.rs
Maturang
  • Kako pospešiti memoriju


Brojne studentske obaveze zahtevaju da održvate i pažljivo čuvate svoju najkorisniju i najvažniju alatku: memoriju, bez koje je uspešno učenje nemoguće.

Pred vama je deset korisnih saveta kako da pospešite memoriju i svoj intelektualni kapacitet.

1. Radite vežbe – Fizičkom aktivnošću ne održavate u kondiciji samo svoje mišiće, već i mozak. Kako biste dobro funkcionisali i fizički i mentalno, morate da budete u formi. Vežbanje snabdeva vaš mozak dovoljnim dozama kiseonika, što će vam omogućiti da lakše pamtite.

2. Ne prepuštajte se depresiji – Oslobađanje od stresa, ili pak njegovo redukovanje, jedan je od najvažnijih zadataka svakog studenta. Ako već ne možete izbegnete stres u potpunosti, barem naučite kako da ga savladate. Stres uzrokuje anksioznost i depresiju što direktno ugrožava normalno funkcionisanje mozga, a samim tim i vaše pamćenje.

3. Spavajte dovoljno – Neophodan uslov za dobru memoriju svakako je dobar san. Naučno je dokazano da 7-8 sati neprekidnog sna pospešuje našu memoriju. Tokom sna, naš mozak obrađuje i sređuje informacije koje smo usvajali tog dana. Stoga, neophodno je da dozvolimo našem organizmu da nesmetano prođe kroz sve faze neophodne za njegovo normalno funkcionisanje sledećeg dana.

4. Ne pamtite ako ne morate – Često je mnogo korisnije, a i mnogo pametnije, zapisati sve ono što nam je bitno. Nemojte da trošite memoriju na pamćenje nevažnih podataka. Imajte rokovnik koji će vas podsećati da treba da platite račune, izvadite povlasticu za prevoz, itd. „Moždane vijuge” čuvajte za važnije zadatke.

5. Slušajte muziku – Sprovedena istraživanja pokazala su da je za poboljšanje memorije veoma korisno slušati muziku koju volimo. Veoma zanimljiva činjenica jeste da možemo da se prisetimo gradiva koje smo učili uz muziku ukoliko se prisetimo tonova te pesme.

6. Hranite se pravilno – Već znate da je veoma važno da redovno uzimate sve obroke. Međutim, za dobru memoriju, ključno je da uzimate namirnice koje „hrane mozak”. Za pospešivanje memorije preporučuju se: šargarepa, riba, orasi, pasulj, spanać. Neka naučna istraživanja su pokazala da kafa, pored toga što nas razbuđuje, preventivno deluje na rak mozga i Alchajmerovu bolest.

7. „Crtajte” svom mozgu – Kako biste pomogli svom mozgu da zapamti ono što želite, počnite da crtate prilikom učenja. Crtajte grafikone, šeme, različite simbole, tekst podvlačite markerima ili hemijskim olovkama različitih boja. Trenirajte svoju memoriju vizuelnim pamćenjem.

8. Budite predavač – Naučna istraživanja su pokazala da ćemo lakše zapamtiti ono što učimo ili čitamo ako ga izgovaramo naglas. Naročito je korisno da obnavljate naglas gradivo u završnoj fazi učenja. Možete ga ispričati nekome od kolega. Međutim, ako niste u mogućnosti da vas neko sasluša, biće dovoljno da možete sami sebe da čujete.

9. Igrajte se – Različite društvene igre (igranje šaha, karata, itd), sudoku, ukrštene reči i čitanje poboljšavaju vašu memoriju i deluju blagotvorno na mozak. Vi ćete se na taj način opustiti i razonoditi, a mozak ćete održavati aktivnim, tako da će on biti spreman za „novu porciju učenja”.

10. Dobro doručkujte – Doručak je najvažniji dnevni obrok i zato ga nikako ne smemo „preskočiti”. Kako bi vam ovaj obrok obezbedio dovoljno energije, potrebno je da sadrži i jedno jaje. Jaje je veoma korisno za mozak budući da sadrži antioksidantie koji štite neurone, vitamin B, a stvara i omega-3 masne kiseline koje blagotvorno deluju na rad nervnih ćelija.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: