Prijemni.rs
Maturang
  • Početak studiranja i kako ga učiniti lakšim


U jednom možemo da se složimo – studentski život na samom početku zaista nije lak. Promena sredine, odlazak iz doma, prilagođavanje novoj društvenoj grupi...

Studenti

Foto: Wikipedia

Sve to čini da se zamislimo da li je ovo ono što smo zaista želeli i da li ćemo uspeti da napredujemo i dostignemo naš cilj. Međutim, nije sve strašno kao što zvuči, naprotiv.

Studentski život daje mnoge nove mogućnosti, ali ono što je najvažnije jeste da se vreme pravilno rasporedi i da na kraju dana ipak imate malo vremena za sebe.

Kako bismo vam iole olakšali savladavanje novih prepreka, evo nekoliko saveta:

  1. Kada ste birali vaš fakultet, svakako ste razmišljali o tome čime ćete se baviti posle. Da biste bili najbolji u svome poslu, potrebno je svakodnevno da se usavršavate. To ćete postići tako što ćete posećivati razne događaje, koji su, verujte nam, veoma česti u vezi sa vašom budućom profesijom. Osim što ćete upoznati ljude istih i sličnih interesovanja, uvek ćete i naučiti nešto novo.
  2. Pre nego što se posvetite studiranju u potpunosti, razmislite dobro – da li je to ono što ste zaista želeli i da li sebe vidite u budućnosti u tom poslu. Što pre o takvim stvarima razmišljate, lakše će vam biti da promenite fakultet, ili ipak samo smer fakulteta. To nije ništa strašno, naprotiv. Na ovaj način ćete uvideti šta vas čini srećnim i bićete uspešniji.
  3. Iako smatrate da je fakultet najvažnija stvar u vašim životima, posvetite se svojim prijateljima. Uvek se može pronaći malo vremena da se nadoknadi propušteno vreme, a osim toga, osećaćete se bolje i odmornije.
  4. Naučite da učite samostalno. Vrlo često studenti ne žive sami, te se naviknu na rad samo i ukoliko su sa nekim u istoj prostoriji. To može biti produktivno i zabavno, ali morate da mislite šta će se desiti kada ostanete sami. Samostalan rad je dobar, posvetićete se sebi i shvatićete koliko možete da učinite.
  5. Uvek tražite pomoć, ukoliko vam je potrebna. Mnogi profesori će vam izaći u susret ukoliko imate problema sa pronalaženjem literature i savlađivanjem gradiva. Takođe, uvek možete da pitate za pomoć nekoga od starijih studenata, a možda ćete upravo na taj način steći prijatelje za ceo život.
  6. Budite otvoreni za nova iskustva! Bilo da se radi o novim poznanstvima ili o projektima koja se dešavaju na fakultetu ili van njega, dopustite sebi da uvek učite više i na taj način razvijete bolju komunikaciju, dok je zabava zagarantovana.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: