Prijemni.rs
Maturang
  • Neki budući brucoši su već krenuli sa pripremama za prijemni


(Preuzeto sa sajta Blic - 26.01.2018. )

Srednjoškolci koji još uvek nisu izabrali fakultet trebalo bi što pre da se opredele, jer pripremna nastava uveliko traje i košta do 80.000 za dva predmeta.

Pripreme za prijemni

Foto: ThoughtCo

Budući studenti tehničkih fakulteta među prvima su počeli sa časovima matematike ili fizike na Elektrotehničkom fakultetu, koja je organizovana čak osam meseci pre upisa, krajem oktobra. Uporni srednjoškolci uveliko se spremaju i na Fakultetu organizacionih nauka, Mašinskom i Matematičkom, koji nude časove matematike. Farmaceutski nudi i časove hemije, dok Medicinski fakultet organizuje nastavu iz hemije i biologije.

Bez obzira na to što su pripreme na ovim fakultetima uveliko počele, većina njih i dalje prima nove polaznike. Nastava se uglavnom održava vikendom, kako bi je srednjoškolci uskladili sa ostalim obavezama, a mogu se opredeliti za jedan ili oba predmeta koja fakultet nudi.

Novi ciklus priprema počinje u februaru, većinom na fakultetima društvenog usmerenja. Tako se zainteresovani za upis Fakulteta političkih nauka već mogu prijaviti za nastavu koja će se izvoditi od 24. februara do 17. marta, a oni kojima to ne odgovara, imaće još jednu priliku u junu. Više termina nudi i Ekonomski fakultet, jedan u februaru, drugi u aprilu i maju, a treći u junu, po završetku školske godine. Njima je na raspolaganju nastava iz matematike, osnova ekonomije, poslovne ekonomije, računarstva i informatike.

Za desetak dana pripreme počinju i na Stomatološkom fakultetu, iz hemije i biologije.

- Planirano je da nastava počne 3. februara i održava se subotom. Fond časova je pedeset po predmetu, a cena jednog časa je 500 dinara, odnosno ukupno 25.000 dinara po predmetu. Organizovanje kursa ne podrazumeva obavezno pohađanje nastave iz oba predmeta, već prema želji kandidata - objašnjava profesorka Jelena Milašin i dodaje da nastavu drže profesori Stomatološkog fakulteta.

Pripreme su počele i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam. Zimski semestar traje do 3. februara, a letnji od 17. februara do 26. maja.

Cene pripremne nastave su šarenolike i većinom zavise od broja časova i rata, zbog čega se dešava i da učenici pohađaju pripreme na jednom, iako žele da upišu drugi. Od prestoničkih fakulteta, među najpovoljnijima je Mašinski, gde 65 časova košta 20.000 dinara, a među najskupljima FON, gde 40 časova, plaćenih iz dva puta, iznose 28.000. Kako je za pripreme potrebno izdvojiti do 40.000 po predmetu, kao na ETF-u, oni koji žele da uče dva predmeta platiće i do 80.000 dinara. Dešava se da neki fakulteti izađu u susret srednjoškolcima i ponude im zbirke, konsultaciju i pomoć potpuno besplatno, kao što su prethodnih godina radili Ekonomski u Nišu, Akademija umetnosti u Novom Sadu i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Srednjoškolci kojima više odgovara individualni ili rad u manjim grupama, lako mogu naći nekog od privatnih profesora, s obzirom na to da se oni uveliko oglašavaju i na internetu. Dvočas u proseku košta od 1.000 do 1.200 dinara, a časove drže studenti završnih godina i nastavnici.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: