Prijemni.rs
Maturang

Studentski domovi

 • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

 • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

 • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

 • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

 • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

 • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

 • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

 • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

 • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

 • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

 • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

 • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

 • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

 • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154


Likovna umetnost odnosi se na umetnička dela koja su vizuelno i estetski privlačna. Ona obuhvata oblasti kao što su slikarstvo, crtež, skulptura, arhitektura i druge oblike umetnosti koji se fokusiraju na vizuelne elemente poput boje, linije, oblika i teksture. Često se smatra „čistom umetnošću”, jer nema neku konkretniju svrhu osim da izaziva emocije i estetsko zadovoljstvo. S druge strane, primenjena umetnost odnosi se na umetnička dela koja imaju praktičnu funkciju i koriste se u svakodnevnom životu – to su predmeti poput nameštaja, keramike, nakita, odeće i drugi dekorativni predmeti. Primenjena umetnost često zahteva kombinaciju estetike i funkcionalnosti, što znači da umetnik mora uzeti u obzir i praktične aspekte svog dizajna.

Stoga studiranje likovnih i primenjenih umetnosti otvara širok spektar mogućnosti za kreativno izražavanje i dalje profesionalno usavršavanje. Tokom studija umetnosti studenti uče o različitim disciplinama u okviru likovne umetnosti, kao što su slikarstvo, vajarstvo, grafički dizajn, industrijski dizajn, arhitektura, fotografija i video-produkcija. Pored teorijskog i praktičnog znanja iz umetnosti, studenti razvijaju kreativnost, sposobnost kritičkog mišljenja, vizuelnu pismenost, veštine upravljanja projektima i prezentacione veštine.

Karijerne mogućnosti za profesionalne umetnike

Oni koji završe studije likovnih i primenjenih umetnosti mogu naći posao u različitim oblastima. Mnogi od njih postaju slobodni umetnici i stvaraju umetničke radove koje izlažu u galerijama i na drugim izložbama. Drugi se odlučuju za rad u firmama koje se bave dizajnom, gde koriste svoje veštine za kreiranje vizuelnih identiteta brendova, proizvoda ili usluga. Postoje i brojne mogućnosti za rad u kreativnim agencijama za oglašavanje, gde se traže stručnjaci za vizuelni identitet i dizajn interfejsa. Neki od njih mogu raditi i u oblasti arhitekture i urbanog planiranja, kreirajući prostorne i arhitektonske projekte.

Još jedna mogućnost je rad u kulturnim institucijama, poput muzeja, galerija i umetničkih centara, gde se potražnja za stručnjacima za interpretaciju umetničkih dela, organizaciju izložbi i edukaciju publike stalno povećava. Kada je reč o obrazovnom sektoru, diplomirani umetnici mogu raditi kao nastavnici likovne umetnosti u školama ili na fakultetima.

Uz stalni napredak tehnologije, otvaraju se i nove mogućnosti za kreativno izražavanje i rad u oblasti umetnosti. Tako se oni koji završe studije likovnih i primenjenih umetnosti mogu opredeliti za digitalno slikarstvo ili vizuelne efekte i raditi na pozicijama kao što su:

Animator

Animatori koriste svoju kreativnost i tehničke veštine za kreiranje pokretne grafike i likova u filmovima, videoigrama i reklamama, koristeći digitalne alate kako bi stvorili živopisne i dinamične animacije koje prenose priče i emocije.

Ilustrator

Ilustratori koriste svoje umetničke veštine i maštu da stvore vizuelne interpretacije ideja, priča ili koncepta, često za knjige, časopise, reklame i plakate. Kroz crteže, slikanje ili digitalnu ilustraciju, ilustratori donose priče i ideje do života.

3D dizajner

3D dizajneri koriste specijalizovane softvere za stvaranje trodimenzionalnih objekata, modela i vizuelnih efekata. Oni mogu raditi u različitim industrijskim granama, kao što su videoigre, film, arhitektura ili proizvodni dizajn, kreirajući realistične ili stilizovane 3D modele i vizuelne efekte.

Veb-dizajner

Veb-dizajneri kreiraju vizuelni izgled i korisničko iskustvo veb stranica. Oni koriste svoje veštine u dizajnu i razumevanju korisničkog interfejsa kako bi stvorili privlačne, funkcionalne i intuitivne veb dizajne, često koristeći HTML, CSS i druge alate za dizajn.

UX/UI dizajner

UX/UI dizajneri fokusiraju se na stvaranje korisničkih iskustava i interfejsa za digitalne proizvode kao što su veb stranice, mobilne aplikacije ili softver. Oni istražuju i analiziraju korisničke potrebe, stvaraju prototipove i dizajniraju korisnički interfejs kako bi osigurali intuitivnost, funkcionalnost i privlačnost proizvoda.

Video-editor

Video-editori montiraju i uređuju video materijale kako bi stvorili koherentnu priču. Koriste softvere za montažu, efekte i zvuk kako bi rezali, spajali, dodavali muziku i stvarali vizualne efekte u video materijalima. Video-editori su često angažovani u industriji filmova, televizije, reklama i veb produkcije.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog