Prijemni.rs
Maturang
  • Departman za filozofske nauke Državnog univerziteta u Novom PazaruStudiranje filozofije je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje osobe sklone analiziranju društvenih pojava mogu doživeti. Filozofija se bavi pitanjima koja se odnose na ljudsku egzistenciju, znanje, etiku, politiku i estetiku. Studenti filozofije se bave proučavanjem klasičnih i savremenih filozofskih tekstova, što ih dovodi do razmišljanja i rasprave o pitanjima koja čovečanstvo postavlja od svog nastanka. Tokom studiranja, studenti filozofije razvijaju veštinu kritičkog mišljenja i argumentovanja, što je izuzetno korisno ne samo u akademskim krugovima već i u svakodnevnom životu.

Karijera nakon filozofskog fakulteta

Nakon završetka studija filozofije, diplomci imaju različite mogućnosti za karijeru. Mogu se baviti obrazovanjem i nastavom, istraživanjem i razvojem u oblasti tehnologije, prava i zakonodavstva, državnoj upravi, marketingu, medijima i novinarstvu, a mnogi od njih se odlučuju za nevladine organizacije. Njihova veština kritičkog mišljenja i argumentovanja predstavlja dragocenost za svaku organizaciju u kojoj rade, a znanje koje stiču kroz studiranje filozofije omogućava im da se suoče sa složenim problemima i pronađu inovativna rešenja, koja poput veštine komunikacije, predstavlja neke od najbitnijih karakteristika uspešnih ljudi. Studiranje filozofije stoga nije samo obrazovno iskustvo već i sredstvo za sticanje veština i znanja primenjivih u različitim oblastima života i različitim karijernim opredeljenjima.

Akademska istraživanja i podučavanje

Diplomci filozofije mogu nastaviti sa akademskim istraživanjima i baviti se podučavanjem. Oni mogu dobiti radno mesto na fakultetu ili univerzitetu gde će predavati filozofiju, biti na poziciji asistenta i/ili raditi na istraživanjima u oblasti filozofije.

Novinarstvo i publicistika

Diplomci filozofije mogu raditi i kao novinari ili publicisti različitih medija. Mogu pisati članke o filozofskim pitanjima i temama ili analizirati različite društvene fenomene kroz filozofsku prizmu, a mogu dati i značajan doprinos u oblastima PR-a i marketinga.

Rad na filozofskim institutima

Filozofski instituti pružaju radna mesta koja diplomcima daju priliku da učestvuju u brojnim zanimljivim istraživanjima i analizama aktuelnih društvenih problema i da se bave pitanjima filozofske prirode za koja negde drugde možda ne bi imali odgovarajuće uslove i okruženje. Takođe, okruženost kolegama iz struke otvara brojna profesionalna vrata.

Rad u javnoj upravi

Diplomci filozofije mogu raditi u javnoj upravi, naročito u oblastima kao što su politika, pravo ili pak socijalna pitanja. Ova radna mesta im mogu pružiti priliku da se bave analizom i rešavanjem različitih društvenih problema iz filozofske perspektive.

Rad na području tehnologije

Diplomci filozofije mogu raditi u industriji tehnologije, posebno u oblasti veštačke inteligencije i robotike. Ova radna mesta im mogu pružiti priliku da se bave analizom etičkih i filozofskih pitanja u vezi sa razvojem novih tehnologija i pomoći im da lakše isprate korake do ostvarivanja svojih karijernih ciljeva, i istaknu se kao vešti mislioci i stručnjaci u tehnološkoj industriji.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog