Prijemni.rs
Maturang
  • Ekonomski fakultet - Niš
Studentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I i II Topličina bb

  • Studentski dom Paviljon III Velikotrnavska 2

  • Studentski dom Paviljon IV Gradsko polje


Ekonomija je jedna od najpopularnijih oblasti studiranja u svetu, a posebno u Srbiji. Za one koji se interesuju za tržište, analizu, finansije i druga slična područja, studije ekonomije su sjajna opcija. Pored toga, karijerne mogućnosti koje se otvaraju nakon završenih studija su raznolike, pa studenti imaju šansu da se zaposle u različitim industrijama.
 
Tokom studiranja ekonomije studenti će učiti o mnogim važnim konceptima i principima u oblasti biznisa i ekonomije, uključujući i finansijsku analizu, računovodstvo, makroekonomiju i mikroekonomiju. Oni će takođe steći znanje o tome kako se tržište kreće, kako se formira cena, kao i kako funkcioniše poslovanje na globalnom nivou.
 
Osim toga, tokom studija će razviti i neke važne veštine koje su im potrebne za uspeh u karijeri. To uključuje sposobnost da analiziraju i sintetizuju složene informacije, kritičko razmišljanje i donošenje odluka, ali i veštine pisanja, prezentovanja i pregovaranja.

Karijerne mogućnosti za studente ekonomije

Diplomirani ekonomisti mogu da rade u različitim industrijama i na različitim pozicijama, jer je ekonomija sastavni deo mnogih aspekata biznisa i društva uopšte. U nastavku su date neke od najpopularnijih karijera za diplomirane studente ekonomije.

Finansijski analitičar

Finansijski analitičari rade u finansijskim institucijama, kao što su banke i investicioni fondovi, i analiziraju finansijske podatke kako bi procenili rizik i profitabilnost određenih investicija. Oni takođe mogu da rade kao nezavisni savetnici za pojedince ili kompanije.

Menadžer prodaje

Menadžeri prodaje rade u različitim industrijama, uključujući trgovinu, bankarstvo, osiguranje itd. Oni su odgovorni za nadzor prodajnih timova i upravljanje njima, kao i za donošenje strategijskih odluka u vezi sa prodajom.

Konsultant za poslovne strategije

Konsultanti za poslovne strategije rade sa kompanijama kako bi pomogli u razvoju i primeni strategija koje će im pomoći da ostvare svoje ciljeve. Oni mogu raditi na mnogim pozicijama, u različitim sektorima i industrijskim granama.

Kada govorimo o karijernim mogućnostima za diplomirane studente ekonomije, važno je napomenuti da ova oblast pruža širok spektar izbora kada je u pitanju odabir karijere. Diplomci ekonomije mogu raditi u vladi, nevladinim organizacijama, bankarskom sektoru, finansijskim institucijama, međunarodnim organizacijama, multinacionalnim kompanijama, konsultantskim firmama i mnogim drugim sektorima.

Jedna od glavnih prednosti koje ovaj profil studija nudi je ta da se stiče opšte znanje o funkcionisanju ekonomskog sistema, što diplomcima pruža brojne karijerne mogućnosti i omogućava im da se specijalizuju u oblastima koje su im interesantne. Neki od najčešćih poslova za koje se studenti ekonomije nakon studija opredeljuju su:

  • Investicioni menadžer – Investicioni menadžeri su odgovorni za upravljanje investicionim fondovima i pomaganje klijentima u donošenju odluka o investiranju.
  • Revizor – Revizori rade u računovodstvenim firmama i pomažu u proveravanju finansijskih izveštaja kompanija i organizacija.
  • Ekonomski analitičar – Ekonomski analitičari rade u bankama, vladi i drugim organizacijama, analizirajući ekonomske podatke i trendove kako bi pomogli u donošenju odluka o politici i investicijama.
  • Konsultant – Konsultanti rade u konsultantskim firmama i pomažu klijentima u donošenju odluka o strategiji, upravljanju rizicima, finansijskom upravljanju i drugim pitanjima.

Navedene pozicije predstavljaju samo neke od mnogobrojnih mogućnosti koje su otvorene za diplomirane studente ekonomije. Ove pozicije mogu biti dostupne u različitim tipovima organizacija, uključujući privatne kompanije, nevladine organizacije, državne agencije i međunarodne organizacije.

Kada je u pitanju napredak u karijeri, diplomci ekonomije imaju mnogo mogućnosti za usavršavanje i profesionalni razvoj. Mnoge organizacije nude programe za obuku i razvoj koji mogu pomoći diplomiranim ekonomistima da razviju svoje veštine i steknu nova znanja. Ovi programi obično uključuju mentorski rad, rad u timovima, razvoj komunikacionih i liderstva veština, kao i obuku za specifične alate i tehnologije koji su neophodni za rad u određenim oblastima.


Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog