Prijemni.rs
Maturang




Studentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I i II Topličina bb

  • Studentski dom Paviljon III Velikotrnavska 2

  • Studentski dom Paviljon IV Gradsko polje

Studijski program - Veštačka inteligencija

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Elektrotehnika, Informacione tehnologije, Inženjerstvo, Tehnologija,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Niš

Ciljevi studijskog programa

Usvajanje tehnologija veštačke inteligencije (VI) je svetski trend, a uveliko se širi i u našem društvu. Primene VI danas su široke i uključuju različite tehnologije – automobile koji se sami voze, lične asistente, sisteme nadzora, robotsku proizvodnju, mašinsko prevođenje, finansijske usluge, sajber bezbednost, veb pretraga, video igre, analiza koda i proizvoda preporuke. Takve aplikacije koriste tehnike VI za analizu i tumačenje informacija iz širokog spektra izvora i primenjuju ga za obezbeđivanje inteligentnog, ciljanog ponašanja. Savremena veštačka inteligencija često uključuje sisteme za samoučenje koji se obučavaju na ogromnim količinama podataka i/ili inteligentne distribuirane agente koji izvode raspodeljeno zaključivanje i računanje. VI danas je deo i drugih aktuelnih oblasti – npr. u oblasti IoT povezuje senzore sa algoritama i interfejsom čovek-računar i ugrađuje se u velike mreže pametnih uređaja. VI je aktuelno istraživačko polje koje je jedna od pokretačkih snaga današnje industrije i kao takvo ima sve veći uticaj na društvo, ne samo ekonomski već i socijalno-politički.

Strategija pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2027. godine je u okviru trećeg cilja: „Obrazovanje orijentisano ka inovativnosti i preduzetništvu“ prepoznala važnost obrazovanja u oblasti IKT i posebno u oblasti Veštačke inteligencije (VI). Uspostavljanjem studijskog programa master akademskih studija iz oblasti veštačke inteligencije na Elektronskom fakultetu u Nišu otvorila bi se mogućnost školovanja kadra kompetitivnog na nacionalnom i globalnom nivou. Ovakav pristup ima za cilj da izgradi komparativne prednosti kroz povezivanje istraživačkih i akademskih snaga iz ovog regiona u skladu sa potrebama privrede.

Uslovi za upis

Uslovi za upis definisani su Pravilnikom o master akademskim studijama Elektronskog fakulteta. Podrazumeva se da su kandidati za upis završili osnovne akademske studije elektrotehnike i računarstva ili srodni fakultet, kao i da su stekli osnovno znanje iz programiranja i matematike (verovatnoća i statistika, teorija grafova, linearna algebra i sl.)

Struktura studijskog programa

Predloženi studijski program traje 1 godinu, a nastava se realizuje u 2 semestra sa po 30 ESPB. Ukupan broj ESPB koje student ostvaruje nakon završetka studija je 60 ESPB.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog