Prijemni.rs
Maturang

Studentski domovi

 • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

 • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

 • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

 • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

 • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

 • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

 • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

 • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

 • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

 • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

 • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

 • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

 • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

 • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154


U današnje vreme, kada su ekonomske promene brze i nepredvidive, važno je imati znanje i veštine koji su vam potrebni da biste bili konkurentni na tržištu rada. Studiranje ekonomije je upravo jedan od načina da steknete ova znanja i veštine i tako sebi otvorite vrata ka različitim karijernim mogućnostima.

Kada se govori o studiranju ekonomije, obično se misli na studijski program koji se odnosi na proizvode i usluge, tržište, poslovanje, finansije i sl. Na ovom programu studenti uče o ekonomskim zakonima, metodama i alatima koji se koriste u analizi ekonomskih trendova i načinima na koje ekonomski faktori utiču na društvo i privredu u celini.

Studenti ekonomije imaće priliku da se upoznaju sa širokim spektrom ekonomskih tema i oblasti. Oni će moći da se bave pitanjima kao što su ekonomska politika, razvoj tržišta, međunarodna trgovina i finansijsko planiranje. Kao što vidite, oblast ekonomije je izuzetno raznolika, tako da će studenti biti u mogućnosti da otkriju oblast koja ih najviše zanima i specijalizuju se za nju.

Karijerne mogućnosti za ekonomiste

Nakon završenih studija ekonomije, diplomirani studenti imaju priliku da se zaposle u različitim industrijama i na različitim pozicijama. Oni mogu da se zaposle u privatnom sektoru, vladi, nevladinim organizacijama, bankama, revizorskim kućama, marketinškim agencijama, u oblasti međunarodnog poslovanja i mnogim drugim oblastima. Svakako, diploma u oblasti ekonomije otvara vrata ka velikom broju karijernih mogućnosti.

 • Na primer, ako ste zainteresovani za rad u bankarstvu, imate mogućnost da se zaposlite kao bankarski menadžer, finansijski analitičar ili finansijski savetnik.
 • Ako vas privlači međunarodno poslovanje, možete raditi kao poslovni analitičar, trgovac, ekonomski savetnik ili poslovni konsultant.
 • Ovladavanje finansijskom analizom može vas dovesti do posla u nekoj od renomiranih revizorskih kuća ili bankama.

Diplomirani studenti ekonomije takođe mogu pronaći posao u vladi. Mogu raditi u Ministarstvu finansija, privrede ili trgovine, ili čak u Evropskoj komisiji. Takođe, mogu se zaposliti u nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima društvene odgovornosti, ekologije i ljudskih prava. Diplomirani ekonomisti u ovim organizacijama često rade na projektima koji podrazumevaju analizu i planiranje finansijskih i ekonomskih aspekata, razvoj poslovnih modela, strategija i planova za poboljšanje poslovanja organizacija, a rade i na unapređivanju procesa finansijskog izveštavanja. Karijera u nevladinim organizacijama može biti izazovna, ali donosi i osećaj postignuća i doprinosa zajednici.

Bankarstvo i finansije

U bankarstvu i finansijama postoje brojne pozicije na kojima diplomirani ekonomisti mogu raditi – bankarski službenik, finansijski savetnik, analitičar rizika, analitičar investicija, menadžer portfolija, bankarski konsultant itd. Oni mogu raditi u različitim ustanovama i organizacijama, uključujući banke, investicijske kompanije, brokerske kuće, finansijske savetodavne firme i mnoge druge.

Konsalting

Jedna od najpopularnijih opcija za diplomirane ekonomiste je izgradnja karijere u konsultantskim firmama. Konsultantske firme nude različite usluge klijentima, uključujući finansijsko planiranje, strateško planiranje, marketinške strategije i mnoge druge. Diplomirani ekonomisti u ovim firmama mogu raditi na projektima koji podrazumevaju analizu poslovnih problema, razvoj i primenu rešenja i pružanje savetodavnih usluga klijentima. Karijera u konsultantskim firmama nudi velike mogućnosti za profesionalni razvoj i napredovanje, a takođe je i dobro plaćena.

Zdravstvo

U zdravstvenoj industriji diplomirani ekonomisti mogu raditi u različitim ustanovama i organizacijama, uključujući bolnice, zdravstvene ustanove, farmaceutske kompanije, zdravstvene osiguravajuće kuće i sl. Neke od mogućih pozicija na kojima se mogu zaposliti su: menadžer zdravstvenih usluga, analitičar zdravstvene politike, menadžer bolnice, menadžer farmaceutske kompanije itd. Diplomirani ekonomisti u ovoj oblasti mogu raditi i na projektima koji se tiču analize finansijskih aspekata poslovanja, razvoja strategija, planiranja i sprovođenja marketinških kampanja.

Mediji

Još jedna zanimljiva oblast u kojoj diplomirani ekonomisti mogu da rade su mediji. U ovoj industriji postoji mnogo pozicija na kojima je znanje ekonomije i te kako korisno, kao što su npr. analitičar tržišta, menadžer prodaje, menadžer poslovnog razvoja, finansijski analitičar i dr. Diplomirani ekonomisti mogu da rade u različitim medijima, uključujući novine, televiziju, radio i društvene mreže. Oni su često uključeni u analizu publike, istraživanje tržišta, razvoj marketinških strategija itd.

Bez obzira na to koju poziciju odaberete, zvanje ekonomiste će vam omogućiti da imate perspektivnu karijeru i da radite posao koji će vam pričinjavati zadovoljstvo. Pored toga, obezbediće vam odličnu zaradu i pružiti mogućnost da se dodatno profesionalno usavršavate, te da dospete do rukovodećih pozicija u kompanijama različitih industrija ili da pak otvorite svoju firmu i uplovite u svet preduzetništva, jer vam znanje stečeno tokom studija pruža neprocenjivo razumevanje dinamike tržišta i potrošača.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog