Prijemni.rs
Maturang
 • Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu
Studentski domovi

 • Studentski dom Paviljon I Radoja Domanovića br.1

 • Studentski dom Paviljon II Radoja Domanovića br.1

 • Studentski dom Paviljon III Sloboda Branka Radičevića br.1


 

Zašto baš PMF u Kragujevcu?

Zbog stečene diplome koja je najbolji CV!

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu je osnovan, kao Odeljenje Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, 16. oktobra 1972. godine. Odeljenje je, 15. aprila 1976. godine, preraslo u samostalni Fakultet koji je, udruživanjem sa još pet fakulteta i dva instituta, postao jedan od osnivača Univerziteta Svetozar Marković, danas Univerzitet u Kragujevcu.

Fakultet je organizovan u okviru sledećih organizacionih jedinica:

 • Institut za matematiku i informatiku
 • Institut za biologiju i ekologiju
 • Institut za fiziku
 • Institut za hemiju

Tokom 50 godina rada, prateći razvoj nauke, obrazovanja, ali i potrebe tržišta, stvarali smo paralelno izvrstan profesorski kadar i smerove, a rezultati su vidljivi kroz karijere naših diplomiranih studenata kako kod nas, tako i u svetu.

PMF je stekao ugled na naučno-istraživačkom polju ne samo kod nas već i u svetu, kroz mnogobrojne projekte, prestižni međunarodni naučnii časopis, MATCH Communications in Mathematical and in Computer Chemistry ( Impact factor of MATCH for year 2020: 2.497 ), edicije međunarodnih monografskih izdanja Mathematical Chemistry Monographs i dva nacionalna naučna časopisa, Kragujevac Journal of Mathematics i Kragujevac Journal of Science. Nastavnici i saradnici Fakulteta su, takođe, autori više desetina monografija i udžbenika.

Zahvaljujući rezultatima nastavnog kadra sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzitet u Kargujevcu se našao tri puta zaredom među 500 najbolje plasiranih visokoškolskih institucija u svetu za oblast Matematika na prestižnoj Šangajskoj listi.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu se nalazi u ulici Radoja Domanovića 12, oko 100 metara udaljen od Studentskog doma i menze, u blizini Spomen parka Šumarice, ali i centra grada.

Web sajt

YouTube

Kontakti

Studijski programi

                    


Matematika ima važnu ulogu u našem svetu. Njena primena se proteže od inženjeringa i tehnologije do finansijskih tržišta i medicinskih istraživanja. Ako vas interesuje ova oblast i razmišljate o studiranju matematičkih nauka na fakultetu, otkrijte sve što treba znati o tome kako izgleda studiranje i koje se karijerne mogućnosti otvaraju pred vama.

Studiranje matematičkih nauka pruža vam temeljno znanje i razumevanje matematičkih principa, tehnika i alata. Na fakultetu ćete se upustiti u dublje proučavanje matematike kroz različite oblasti kao što su algebra, analiza, geometrija, teorija verovatnoće i statistika. Kroz akademski program studenti stiču sposobnost apstraktnog razmišljanja, analitičkog zaključivanja i rešavanja problema. Ovi alati su neophodni ne samo u matematičkom istraživanju već i u mnogim drugim profesijama.

Mogućnosti zapošljavanja studenata matematike

Zahvaljujući svom matematičkom obrazovanju, diplomirani studenti matematičkih nauka izuzetno su cenjeni u raznim industrijama. Oni poseduju veštine koje su tražene u oblastima kao što su:

 • informacione tehnologije;
 • finansije;
 • konsultantske usluge;
 • istraživanje i razvoj;
 • farmaceutska industrija i drugo.

Karijerne mogućnosti za studente matematike su brojne i raznovrsne. Diplomci matematičkih nauka mogu se baviti različitim profesijama.

Analitičar podataka

Kao analitičar podataka imaćete zadatak da dajte temeljne uvide na osnovu velikih skupova podataka. Radićete u kompanijama kao što su tehnološke ili finansijske institucije, gde ćete analizirati podatke i praviti prognoze kako biste pomogli u donošenju adekvatnih odluka.

Aktuarski matematičar

Aktuarski matematičari primenjuju matematičke modele kako bi procenili rizike i postavili cene za osiguravajuće kompanije. Rad u ovoj oblasti donosi vam izazove i mogućnosti za razvijanje novih rešenja za kompleksne finansijske probleme.

Matematički modelar

Radeći kao matematički modelar, stvaraćete matematičke modele koji simuliraju realne situacije. Ovo je posebno važno u inženjeringu, gde modeliranje pomaže u razvoju novih tehnologija i optimizaciji postojećih sistema.

Statističar

Statističari prikupljaju, analiziraju i interpretiraju podatke kako bi pružili relevantne informacije za istraživanje i odlučivanje. Rad u ovoj oblasti je širokog spektra i može se primeniti u raznim industrijama, kao što su medicina, ekonomija, sociologija i marketing.

Nastavnik matematike

Ako vas inspiriše prenošenje znanja i rad sa mladima, možete postati nastavnik matematike. Ova profesija vam omogućava da utičete na buduće generacije, prenoseći im ljubav prema matematici i razvijajući kod njih matematičke veštine.

Kada je reč o potencijalnim mestima zapošljavanja, diplomirani studenti matematike mogu pronaći poslove u bankama, finansijskim institucijama, softverskim kompanijama, istraživačkim institutima, farmaceutskoj industriji, energetskim kompanijama i mnogim drugim. Ove industrije su perspektivne i nude odlične mogućnosti za karijerni razvoj. Takođe, matematičari često imaju visoku zaradu i mogućnosti za napredovanje u svojim profesijama.

Matematika je osnova modernog sveta. Bez nje ne bismo imali napredak u tehnologiji, medicini, finansijama ili istraživanju. Studirajući matematiku postajete deo te evolucije i otvarate vrata za uzbudljive karijerne mogućnosti. Bez obzira na izbor karijere, matematičke veštine će vam biti dragocen alat, koji će vam otvoriti mnoga vrata.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog