Prijemni.rs
Maturang

Stipendije za školovanje u Americi


Odluka o visokom obrazovanju u stranoj zemlji otvara vrata beskrajnih mogućnosti. Za strane studente, kao i za one iz Srbije, Sjedinjene Američke Države nude razne stipendije koje će im pomoći da pokriju barem deo troškova studiranja, koje je poznato po svojoj skupoći, i da svoje snove pretvore u stvarnost. Ove stipendije pružaju studentima ne samo finansijsku podršku već i impresivno kulturno iskustvo, podstičući lični i akademski rast u zemlji mogućnosti.

Vrste američkih stipendija

Postoje tri stipendije koje se najčešće dodeljuju u SAD:

 • akademske – one su „merit-based” i dodeljuju se uglavnom na osnovu prethodnih akademskih uspeha;
 • sportske – ove stipendije pružaju odličnu priliku za studente koji, pored svojih studija, žele da se takmiče u sportovima;
 • finansijske pomoći – ove stipendije su „need-based”, što znači da se dodeljuju osobama koje imaju određene poteškoće, kako zdravstvene tako i finansijske.

Akademske stipendije

Stipendije se najčešće dodeljuju na osnovu kvaliteta, a državni fakulteti često nagrađuju talente i svestranost. Ovakve stipendije odobrava načelnik za prijavu (admissions officer), koji pregleda prijave i odlučuje o dodeli stipendija budućim studentima.

Ove stipendije se dobijaju na osnovu školskih rezultata, rezultata na prijemnom ispitu (kao što su SAT, ACT i SAT Subject Tests), motivacionog pisma i, u nekim slučajevima, intervjuisanja. Svaki program stipendiranja ima specifične kriterijume, koji, pored akademskih rezultata i rezultata na standardizovanim testovima, mogu uključivati i znanje jezika, vannastavno učešće ili druge kriterijume koji se odnose na specifične talente ili oblasti studija.

Rokovi za prijavu akademskih stipendija zavise od fakulteta, ali je to najčešće novembar.

Sportske stipendije

Sportske stipendije su popularna opcija kod studenata koji planiraju da studiraju ili već studiraju u Americi. Ove stipendije su vrlo tražene i zahtevaju da student bude aktivni sportista sa dokazima o ostvarenim uspesima u svojoj sportskoj karijeri.

Sportske stipendije vam dozvoljavaju da studirate bilo šta, ali je uslov da se takmičite za univerzitetske timove. Ova stipendija predstavlja najveću priliku za dobijanje finansijskog dodatka tokom studija u Americi, pogotovo ako ste talentovani u nekom od najtraženijih sportova, kao što su vaterpolo, veslanje, tenis, fudbal i košarka.

Takođe, pored ovih, možete se takmičiti i u:

 • bejzbolu (samo muškarci);
 • kuglanju (samo žene);
 • krosu;
 • mačevanju;
 • hokeju na travi (samo žene);
 • američkom fudbalu (samo muškarci);
 • golfu;
 • gimnastici;
 • hokeju na ledu;
 • lakrosu;
 • streljaštvu;
 • skijanju;
 • softbolu (samo žene);
 • plivanju;
 • atletici;
 • odbojci;
 • rvanju (samo muškarci).

Detaljne informacije o tome šta je potrebno da biste dobili ovu stipendiju možete naći na ovoj stranici.

NCAA je glavna organizacija koja nadgleda fakultetski sport u Sjedinjenim Američkim Državama. Obezbeđuje sportske stipendije međunarodnim studentima koji su talentovani za specifične sportove i koji ispunjavaju uslove. Ove stipendije daju koledži i univerziteti i mogu se razlikovati u visini finansijske pomoći koju nude.

NAIA je još jedna organizacija koja nadgleda fakultetski sport, poput NCAA. Takođe obezbeđuje atletske stipendije međunarodnim studentima. Ove stipendije nude škole članice i posebno se daju sportistima koji pokažu talenat u sportu i ispunjavaju određene akademske kriterijume.

Finansijske pomoći

Pored stipendija koje prepoznaju specifične talente ili dostignuća, dostupne su i stipendije za podršku studentima sa finansijskim poteškoćama. Ove stipendije zasnovane na potrebama takođe mogu uzeti u obzir akademske zasluge kao faktor, ali primarni zahtev je da se pokaže finansijska potreba. One pružaju pomoć studentima kojima je potrebna finansijska podrška za nastavak školovanja.

Ako ste student iz porodice sa niskim ili srednjim primanjima, možete se kvalifikovati za jednu od finansijskih pomoći. Široku ponudu ovih stipendija možete videti na ovoj stranici sajta Scholarships360.org.

Ko sve nudi stipendije za studiranje u Americi

Broj dostupnih stipendija, kako za diplomske tako i za postdiplomske studije, jeste ogroman. Kako biste se adekvatno informisali o stipendijama koje su relevantne za vašu situaciju, najbolje je posavetovati se sa stručnom agencijom koja vam je pomogla da upišete studije (ukoliko ste išli preko neke) ili da odgovor tražite od same ustanove na kojoj studirate.

U nastavku ćemo navesti nekoliko stipendija za studiranje u Sjedinjenim Američkim Državama koje su dostupne.

Stipendije od univerziteta

Mnogi američki koledži i univerziteti nude stipendije posebno prilagođene međunarodnim studentima. Ove stipendije se dodeljuju na osnovu akademskih zasluga, liderskog potencijala ili drugih specifičnih kriterijuma. Studenti zainteresovani za stipendije mogu da posete veb-stranice ovih ustanova kako bi istražili dostupne mogućnosti. Uslovi, rokovi, kao i veličina stipendije, zavise od ustanove.

Neki od univerziteta koji sami nude stipendije su:

Ukoliko se koledž na kojem studirate ili koji želite da studirate ne nalazi na ovoj listi, obavezno proverite informacije o stipendijama na sajtu koledža ili se raspitajte kod nadležnog osoblja.

Stipendije od američke vlade

Pored univerziteta, američka vlada takođe nudi stipendije za inostrane studente koji žele da nastave svoje obrazovanje u njihovoj zemlji.

Foreign Fulbright Student Program

Foreign Fulbright Student Program nudi sveobuhvatne stipendije za međunarodne studente zainteresovane za postdiplomske ili doktorske studije u SAD. Pored toga, ove stipendije se mogu dodeliti i za postdiplomske studije bez diplome.

Fulbrajtov program obuhvata različite aspekte finansijske podrške, uključujući pokriće školarina, udžbenike, avionske karte, stipendije za život i zdravstveno osiguranje. Učesnici se biraju putem otvorenog konkursa zasnovanog na zaslugama.

Uslovi koji moraju biti ispunjeni za ovu stipendiju su sledeći:

 • Student ne sme biti stalni državljanin SAD ili imati dualno državljanstvo (američko-srpsko npr.);
 • Kandidati moraju biti vešti u usmenom i pismenom korišćenju engleskog jezika. (Odabrani kandidati će polagati TOEFL i GRE testove tokom procesa selekcije.);
 • Kandidati moraju da ispunjavaju uslove za J-1 vizu, koja zahteva da se primalac stipendije vrati u Republiku Srbiju na najmanje dve godine po završetku perioda primanja stipendije;
 • Kandidati moraju imati završene diplomske studije u vreme podnošenja prijave;
 • Kandidati koji već studiraju u SAD ne ispunjavaju uslove za Fulbrajtovu stipendiju;
 • Kandidati moraju dobiti zadovoljavajuću medicinsku dozvolu;
 • Osobe koje su podnele zahtev za stalni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama ne ispunjavaju uslove.

Kriterijumi na osnovu kojih se biraju dobitnici stipendije su sledeći:

 • adekvatan akademski uspeh;
 • lična sposobnost uklapanja i prilagođavanja;
 • kandidati treba da budu odgovorni građani koji predstavljaju kulturu Srbije na adekvatan način;
 • prednost imaju kandidati koji ranije nisu imali priliku da studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za više informacija o ovoj stipendiji pogledajte stranicu zvaničnog sajta američke ambasade u Srbiji.

Humphrey Fellowship Program

Humphrey Fellowship Program je drugačiji program od ostalih. Za razliku od drugih stipendija koje nude finansijske pomoći studentima, ovaj program pruža jedinstvenu priliku iskusnim profesionalcima da unaprede svoje poslovne veštine i sposobnosti angažovanjem na radnim mestima, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u matičnim zemljama učesnika. Cilj programa je da podstakne saradnju između kolega i profesionalaca u SAD, doprinoseći razvoju efikasnih rešenja za zajedničke izazove.

Uslovi za prijavu su:

 • završene diplomske studije;
 • minimum pet godina profesionalnog iskustva sa punim radnim vremenom;
 • nepostojanje radnog iskustva u SAD;
 • posedovanje osobina i veština lidera;
 • evidencija o javnoj službi u zajednici (da ste učestvovali u nekom projektu za javno dobro);
 • napredno znanje engleskog jezika.

Kao nediplomski program, ova stipendija nudi vredne mogućnosti za profesionalni razvoj kroz odabrane univerzitetske kurseve, prisustvo na konferencijama, umrežavanje i praktična radna iskustva. Polja na kojima se može raditi su poljoprivreda i ruralni razvoj, novinarstvo, ekonomski razvoj, finansije, HR, podučavanje engleskog kao stranog jezika i drugo.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom istraživanja o stipendijama

Treba obratiti pažnju na činjenicu da određene stipendije dolaze sa određenim ograničenjima. Na primer, neke stipendije mogu biti otvorene samo za studente iz određenih zemalja, određenih akademskih oblasti ili posebno za one koji pohađaju diplomske, a posebno za one koji pohađaju postdiplomske programe.

Pored toga, neophodno je temeljno pregledati kriterijume i detalje prijave za svaki program stipendiranja, jer oni imaju svoje jedinstvene zahteve i smernice. Na taj način kandidati mogu osigurati da ispunjavaju neophodne kvalifikacije i podneti prijavu koja je u skladu sa kriterijumima specifične stipendije.

Takođe, treba proveriti i da li su stipendije obnovljive. Mnoge stipendije nisu kompatibilne sa drugim, odnosno neke stipendije nećete moći da primite ukoliko ste već primili ili već primate neku drugu, te je optimalno da odaberete neku koja bi vam bila od koristi tokom celog studiranja.