Prijemni.rs
Maturang

Stipendije za studente prema oblasti studiranja


Stipendije su izuzetno važne za studente, pružajući im finansijsku podršku i omogućavajući im da se posvete svojim studijama bez brige o troškovima. Institucije, fondacije i univerziteti dodeljuju stipendije studentima prema oblasti studiranja iz različitih razloga koji su usmereni ka podršci i podsticanju akademskog razvoja mladih talenata. Jedan od glavnih razloga je želja da se privuku i zadrže najbolji studenti u određenoj oblasti, kako bi doprineli istraživanju, inovacijama i napretku u toj oblasti.

Stipendije takođe imaju ulogu da pruže finansijsku podršku studentima koji su izuzetni u svojim studijama, ali možda nemaju dovoljno sredstava da pokriju sve troškove obrazovanja. Osim toga, stipendije omogućavaju studentima da steknu međunarodno iskustvo putem studiranja u inostranstvu, što im omogućava da prošire svoje horizonte, razviju globalnu perspektivu i izgrade mrežu profesionalnih kontakata. Kroz dodelu stipendija, institucije, fondacije i univerziteti ulivaju motivaciju, podršku i priznanje mladim talentima, pružajući im priliku da ostvare svoje akademske ciljeve i doprinesu svojoj zajednici i svetu u celini.

U nastavku ćemo istražiti četiri najčešće oblasti za koje se dodeljuju stipendije i pružiti nekoliko konkretnih primera stipendija, posebno onih koje su dostupne za studiranje u inostranstvu. Takođe vas očekuje tabelarni prikaz 20 najboljih stipendija za najtraženije oblasti studija, novčanom vrednosti stipendije i najvažnijih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za apliciranje za stipendiju.

Stipendije za medicinske nauke

Medicinske nauke su oblast koja privlači veliku pažnju studenata koji žele da se bave zdravljem ljudi i pruže im pomoć. U okviru medicinskih nauka postoji mnogo specijalizacija, a stipendije se često dodeljuju studentima koji se fokusiraju na oblasti poput:

Medicina: Stipendije u ovoj oblasti podržavaju studente medicine koji žele da postanu lekari. Primeri stipendija za studiranje medicine u inostranstvu uključuju Fulbright stipendije u Sjedinjenim Američkim Državama ili Chevening stipendije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Farmacija: Stipendije za farmaciju su namenjene studentima koji se bave proučavanjem lekova, njihove proizvodnje i bezbednosti. Na primer, Erasmus Mundus programa pruža stipendije za master studije farmacije na evropskim univerzitetima.

Stipendije za prirodne nauke

Prirodne nauke se bave proučavanjem prirodnog sveta i fenomena koji ga okružuju. Ova oblast obuhvata različite discipline, a stipendije su često dostupne za oblasti kao što su:

Biologija: Biologija je nauka o živim organizmima i njihovim interakcijama. Studenti koji se bave molekularnom biologijom ili ekologijom mogu pronaći stipendije koje će podržati njihovo istraživanje u ovim oblastima. Na primer, programa EMBL stipendija nudi priliku za istraživanje u prestižnim evropskim institutima za molekularnu biologiju.

Fizika: Fizika proučava prirodu materije, energije i fundamentalne zakone koji upravljaju univerzumom. Stipendije za astrofiziku ili kvantnu mehaniku pružaju podršku studentima koji žele da istražuju kosmos ili mikrosvet. Programi poput Marie Skłodowska-Curie stipendija ili DAAD stipendija u Nemačkoj nude mogućnosti za studiranje fizike u inostranstvu.

Stipendije za tehničke nauke

Tehničke nauke obuhvataju oblasti koje se fokusiraju na primenu nauke i tehnologije u praktične svrhe. Stipendije u ovim oblastima su često dostupne za:

Informatika i računarstvo: Stipendije za oblasti kao što su veštačka inteligencija ili kriptografija pružaju podršku studentima koji žele da se usmere na razvoj novih tehnologija, softvera ili sigurnosnih sistema. Primeri stipendija u ovoj oblasti uključuju Google stipendije za istraživanje u oblasti računarstva ili program Erasmus+ za master studije računarstva u Evropi.

Elektrotehnika i telekomunikacije: Stipendije u ovoj oblasti podržavaju studente koji žele da se bave elektronikom, telekomunikacionim sistemima ili energetikom. Na primer, programi poput IEEE Power and Energy Society stipendija ili Erasmus Mundus programa pružaju mogućnosti za studiranje elektrotehnike i telekomunikacija u inostranstvu.

Stipendije za društvene nauke

Društvene nauke proučavaju društvo, njegove institucije, procese i interakcije među ljudima. Stipendije su često dostupne za oblasti kao što su:

Ekonomija i poslovna administracija: Stipendije u ovoj oblasti podržavaju studente koji proučavaju ekonomske sisteme i strategije poslovanja. Studenti se mogu specijalizovati u oblastima kao što su makroekonomija ili menadžment. Na primer, program Fulbright za master studije u Sjedinjenim Američkim Državama ili Erasmus Mundus programa pružaju stipendije za studiranje ekonomije i poslovne administracije.

Politikologija i međunarodni odnosi: Stipendije za politikologiju i međunarodne odnose podržavaju studente koji se bave proučavanjem političkih sistema, međunarodnih odnosa ili diplomatije. Ove stipendije pružaju mogućnost istraživanja globalnih političkih procesa i izgradnje mira. Primeri stipendija u ovoj oblasti uključuju Chevening stipendije u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Fulbright stipendije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Informacije o najboljim stipendijama po oblastima studiranja u Evropi, Aziji, Australiji i Americi

Oblast studija Država Naziv stipendije Raspon* stipendije po godini Najvažniji kriterijumi za dobijanje stipendije
Medicina Nemačka DAAD stipendija 5.000€ - 10.000€

Visok prosek, istraživački rad

Medicina SAD Fullbright stipendija Varijabilno

Akademski uspeh, liderstvo, istraživanje

Medicina

Ujedinjeno Kraljevstvo

Chevening stipendija Varira Akademski uspeh, liderstvo, motivacija
Farmacija Švedska Swedish Institute stipendija 9.000 SEK/mesečno Akademski uspeh, motivacija, pripadnost iz određene zemlje
Farmacija Francuska Eiffel stipendija 1.181€/mesec Izuzetan akademski uspeh, internacionalna izvrsnost
Farmacija Japan MEXT stipendija Varira Akademski uspeh, poznavanje japanskog jezika
Biologija Holandija Holland Scholarship 5.000€ - 25.000€ Akademski uspeh, motivacija, pripadnost iz određene zemlje
Biologija Švajcarska Swiss Government stipendija 1.920 CHF/mesečno Akademski uspeh, istraživanje
Biologija Australija Australia Awards stipendija Pokriva troškove školarine, života i putovanja Akademski uspeh, liderstvo, angažman u zajednici
Fizika Španija La Caixa stipendija 2.700€/mesec Izuzetan akademski uspeh, istraživanje, liderstvo
Fizika Kanada Trudeau Foundation stipendija 40.000 CAD/godina Istraživanje, liderstvo, angažman u društvu
Fizika Kina Chinese Government stipendija Pokriva troškove školarine, smeštaja i života Akademski uspeh, poznavanje kineskog jezika
Informatika Švajcarska ETH Zurich stipendija 11.000 CHF/godina Izuzetan akademski uspeh, istraživanje
Informatika Singapur NUS Global Merit stipendija Pokriva troškove školarine, smeštaja i života Izuzetan akademski uspeh, liderstvo, motivacija
Informatika SAD Google stipendija Varira Izuzetan akademski uspeh, istraživački rad, tehničke veštine
Elektrotehnika Italija Politecnico di Milano stipendija 5.576€/godina Akademski uspeh, motivacija, istraživački potencijal

*Raspon novca koji je moguće dobiti za jednu studijsku godinu može se razlikovati u zavisnosti od stipendije i promenljivih faktora. Takođe, kriterijumi za dobijanje stipendije mogu se dodatno razlikovati, a navedeni su samo neki od najbitnijih. Detaljnije informacije mogu se dobiti direktno od organizacija koje dodeljuju stipendije.

Studiranje u inostranstvu pruža izuzetnu priliku za akademski razvoj, lični rast i međukulturalno iskustvo. Ako razmišljate o studiranju ili nastavku studija u Italiji, Austriji, Americi ili Sloveniji, saznajte više o stipendijama koje se nude studentima na sledećim stranama:

Italija, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, nudi širok spektar studijskih programa i stipendija za strane studente. Austrija, sa svojim visoko rangiranim univerzitetima, pruža mogućnost studiranja na nemačkom jeziku i uživanje u prelepim alpskim pejzažima. Amerika, kao jedna od najtraženijih destinacija za međunarodne studente, nudi raznovrsne programe i mogućnost da se uključite u istraživačke projekte. Slovenija pak, kao kompaktna zemlja sa visokokvalitetnim obrazovnim sistemom, nudi pristupačne školarine i široku lepezu kurseva na engleskom jeziku. Bez obzira na zemlju koja vas privlači, istraživanje sveobuhvatnih informacija o uslovima studiranja, aplikacionim procesima, stipendijama i životu u tim zemljama može vam pomoći da ostvarite svoje snove o studiranju u inostranstvu.