Prijemni.rs
Maturang

Stipendije za školovanje u Austriji


Austrija je privlačno odredište za međunarodne studente koji žele da nastave svoje obrazovanje u inostranstvu. Jedan od ključnih faktora koji čine studiranje u Austriji dostupnim i privlačnim jesu stipendije za školovanje. Austrija pruža razne vrste finansijske podrške za međunarodne studente, što olakšava finansiranje studija, smeštaja i troškova života.

OeAD

Austrija pruža nekoliko vrsta stipendija koje je država odredila za podršku studenata u određenim oblastima, na različitim nivoima studija, kao i u zavisnosti od zemlje porekla studenta. OeAD (Austrijska agencija za međunarodnu saradnju u obrazovanju i istraživanju) je najveća agencija koja nudi širok spektar stipendija koje finansira Vlada Austrije.

Međutim, bitno je napomenuti da OeAD uglavnom pokriva ili samo jedan deo (uglavnom za postdiplomce koji rade na naučnoistraživačkim projektima) ili su to stipendije namenjene za programe razmene. OeAD ima veliki broj stipendija i svaka je namenjena za određenu kategoriju polaznika i samim tim ima posebne uslove i beneficije. Ovde možete videti sve stipendije koje nudi OeAD.

Stipendije za studiranje u Austriji

Međunarodni studenti u Austriji imaju priliku da se prijave za razne stipendije namenjene njima, koje nudi država, privatne organizacije i određene institucije, kao i na univerzitetima na kojima upisuju studije.

Broj različitih stipendija koje nude austrijske ustanove je ogroman. Tako ćemo navesti neke od poznatijih.

Ernst Mach stipendija

Program stipendiranja u Austriji poznat kao Ernst Mach Grant odaje počast Ernstu Mahu, poznatom fizičaru i filozofu iz Austrije. Kao jedna od stipendija koju nudi OeAD, ona pruža mogućnost stranim studentima i istraživačima da nastave deo studija u Austriji.

Na raspolaganju je pet različitih tipova ove stipendije:

 • Ernst Mach Grant – worldwide;
 • Ernst Mach Grant za studiranje na austrijskom Univerzitetu primenjenih nauka (Fachhochschule);
 • Ernst Mach Follow-up Grant;
 • Ernst Mach Grant Eurasia-Pacific Uninet i
 • Ernst Mach Grant – ASEA-UNINET.

Ove stipendije služe studentima iz različitih zemalja širom sveta i na različitim nivoima stepena, od kojih svaka ima specifične svrhe i ciljeve za svoju ciljnu grupu. Štaviše, svi univerziteti u Austriji primaju studente pod ovom austrijskom stipendijom. Trajanje može varirati, prilagođavajući se kratkim studijskim posetama, istraživačkim projektima ili završetku celokupnih programa.

Iznos mesečnog granta zavisi od specifične vrste Ernst Mach stipendije. Da bi dodatno pomogao studentima, OeAD može pomoći u organizovanju smeštaja i obezbeđivanju zdravstvenog osiguranja, koje je obavezno za vreme njihovog boravka u zemlji.

Više informacija o ovoj stipendiji kao i o njenim tipovima možete naći ovde.

Stipendija Fondacije za stipendije Republike Austrije za dodiplomske, diplomske i postdiplomske studije

U Austriji, Fondacija za stipendije Republike Austrije upućuje poziv studentima i istraživačima zainteresovanim za učešće u kratkom studijskom programu. Ova stipendija je otvorena za kandidate sa različitih nivoa, specijalizovane za prirodne nauke, tehničke nauke, humanu medicinu, zdravstvene nauke, poljoprivredne nauke, društvene nauke, humanističke nauke i umetnost.

Svake godine jednom studentu se dodeljuje semestralna, jednogodišnja ili istraživačka stipendija. Tokom svog boravka naučnici imaju priliku da se fokusiraju na svoje teze ili istraživanja disertacije.

Stipendisti koji primaju austrijsku stipendiju dobijaju 1.050 € mesečno, koje mogu koristiti za pokrivanje smeštaja i dnevnih troškova. Pored toga, kandidati iz zemalja van Evropske unije i koji ne pripadaju Evropskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA), Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) ili Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) takođe mogu dobiti dodatnu naknadu za putovanje.

Konkretan iznos naknade za putovanje biće određen na osnovu zemlje porekla podnosioca zahteva. Proces selekcije uključuje Savet za stipendije koji temeljno procenjuje akademske akreditive i kvalitet istraživanja svih kandidata.

Više informacija o ovoj vrsti stipendije možete videti ovde.

The Central European University

CEU Presidential Scholar Avard je među austrijskim programima stipendiranja koje nudi Centralnoevropski univerzitet, koji se nalazi u Beču. Poznat po svojoj raznovrsnoj studentskoj populaciji, univerzitet prima i domaće i međunarodne studente iz više od 100 zemalja. Pruža širok spektar dodiplomskih i postdiplomskih programa, uključujući časove koji se predaju na engleskom jeziku.

Univerzitet daje prioritet i nastavi i istraživanju, nastojeći da stvori bezbedno i inkluzivno okruženje za sve pojedince koji traže visokokvalitetno obrazovanje. Pored promocije obrazovanja, univerzitet priznaje izuzetan učinak studenata i podržava studente nudeći različite mogućnosti stipendiranja.

Tipovi ove stipendije su:

 • Partial Tuition Award – Mali broj polaznika koji se dobro pokažu u određenim oblastima dobija ovu vrstu stipendije. Ona je „merit-based”, što znači da prethodni akademski uspeh ima presudnu ulogu. Ovaj tip stipendije smanjuje školarinu do 50% (do nekih 3.500 € po akademskoj godini);
 • Presidential Scholar Award – Dva kandidata dobijaju ovu nagradu. Svaki dobija po 5.000 €, raspoređenih po godinama studija (1. godina 500 €, druga godina 1.000 €, treća 1.500 € i četvrta 2.000 €);
 • CEU Alumni Scholarship – Dva studenta osnovnih studija koja pokažu posvećenost društvenom radu i liderstvu i planiraju da nastave sa time tokom studija na CEU dobiće ovu stipendiju za prvu akademsku godinu.

Više informacija o CEU stipendiji možete videti ovde.

Erasmus Mundus Joint Masters Scholarship

Austrijska stipendija poznata kao Erasmus Mundus Joint Masters Scholarships dostupna je naučnicima sa visokim uspehom širom sveta koji žele da steknu master diplomu u inostranstvu. Ova stipendija pruža priliku studentima da završe svoje diplome u dve različite evropske zemlje. Po uspešnom završetku programa, studenti će dobiti dvostruku ili zajedničku diplomu, čime se priznaju njihova akademska dostignuća i međunarodno obrazovno iskustvo.

Program stipendija Erazmus Mundus nudi fleksibilno trajanje studija, od najmanje jedne godine do maksimalno dve godine. Ovaj period će biti podeljen na dva studijska perioda, pri čemu će matična zemlja kandidata služiti kao lokacija za jedan od njih.

Erasmus Mundus stipendija pokriva kompletne troškove školarine i putne troškove, obezbeđujući sveobuhvatan sistem podrške za studenta. Pored toga, obezbeđena je dnevnica za pokrivanje dnevnih troškova. U akademskoj godini 2020/2021. Austrija je predstavila više od 15 magistarskih programa iz različitih oblasti. Potencijalni kandidati mogu podneti svoje prijave nakon što uspešno završe osnovne studije ili tokom završne godine osnovnih studija.

Više informacija o ovoj stipendiji možete videti ovde.

Uslovi i neophodni dokumenti za prijavljivanje za stipendije

S obzirom na to da Austrija nudi veliki broj stipendija, od kojih svaka može imati svoje uslove, prikazaćemo neke opšte stvari koje bi bilo dobro da imate za svaki slučaj i koje većina stipendija traži.

Kriterijumi za prijavljivanje za stipendije u Austriji:

 • Stipendija važi za državljane svih država osim za austrijske državljane;
 • Studenti moraju imati završenih 12 godina obrazovanja za bačelor program;
 • Studenti moraju da imaju diplomu za master program i diplomu i master za doktorske programe;
 • Starost kandidata ne bi trebalo da bude više od 40 godina za doktorski program;
 • Starost kandidata ne bi trebalo da bude više od 35 godina za diplomske i master programe;
 • Kandidati ne smeju da studiraju / traže istraživački / akademski rad u Austriji u poslednjih 6 meseci pre uzimanja stipendije;

Neophodni dokumenti za prijavljivanje mogu biti:

 • popunjen formular za prijavljivanje za određenu stipendiju;
 • CV i plan projekta (projektni plan mora da opisuje vaše ideje i obavljene pripremne radove za istraživački boravak u Austriji);
 • dva pisma preporuke (ne starija od 6 meseci u vreme podnošenja zahteva);
 • potvrda supervizora;
 • skenirani pasoš (koji pokazuje ime i sliku podnosioca zahteva);
 • univerzitetski sertifikati, transkripti i potvrde diploma.

Ukoliko planirate da se prijavite za stipendiju tokom vaših studija u Austriji, od velike je važnosti da se dodatno informišete o njima. S obzirom na kompleksnost informacija o velikom broju stipendija, najbolje bi bilo posavetovati se sa osobama ili ustanovama odgovornim za to. To mogu biti agencije za studiranje u inostranstvu, Ambasada Austrije, univerzitet koji ste upisali ili prethodni primaoci stipendija.