Prijemni.rs
Maturang

Stipendije za školovanje u Italiji


Italija, zemlja sa bogatim kulturnim nasleđem i prelepim pejzažima, predstavlja ne samo jednu od najpopularnijih turističkih destinacija već i prestižno obrazovno središte. Poznata po svojim svetski priznatim univerzitetima koji nude stipendije, ova zemlja predstavlja izvanredno mesto za studije i akademski rast. Njena zanimljiva istorija, bogata kultura, način života i kvalitet studija iz godine u godinu privlače veliki broj međunarodnih studenata.

Za mnoge studente, međutim, pristupačnost studiranja u inostranstvu često zavisi od dostupnosti finansijske podrške. U tom smislu stipendije za školovanje u Italiji su od ključnog značaja. Ove stipendije predstavljaju finansijsku pomoć koja omogućava studentima da iskoriste sve što Italija ima da ponudi u pogledu obrazovanja i kulture.

Stipendije koje dodeljuju univerziteti

Velika većina obrazovnih ustanova u Italiji nudi neki vid finansijskih olakšica ili stipendija za inostrane studente, koji se razlikuju od ustanove do ustanove.

Stipendije mogu biti potpune (međunarodne studente potpuno oslobađaju obaveze plaćanja školarine) ili parcijalne (smanjuju cenu školarine do 40%). Neke od tih stipendija obezbeđuju i dodatnu novčanu pomoć, kao i besplatni smeštaj.

Stipendije se najčešće dodeljuju na osnovu dotadašnjeg akademskog postignuća studenata, koje služi kao osnova za rangiranje kandidata. Svaka obrazovna ustanova utvrđuje specifične uslove koje student mora ispuniti kako bi se kvalifikovao za stipendiju. Ovi uslovi određuju se prema nivou studija za koji se stipendija dodeljuje i prema njenom trajanju. Dok neke institucije nude godišnje stipendije, postoje i one koje obezbeđuju pokrivanje troškova celokupnog obrazovanja ukoliko student ispunjava uslove za obnavljanje stipendije.

Na većini institucija za stipendije se aplicira do kraja marta ili aprila, dok ima i onih čiji konkursi traju do juna ili jula.

Neke od institucija koje nude ovu vrstu stipendije su:

Više informacija o uslovima stipendija možete videti na zvaničnim veb-stranicama ustanova.

Regionalne stipendije u Italiji

Besplatno studiranje u Italiji vam omogućavaju i regionalne stipendije. Svaki region u Italiji dodeljuje ovu vrstu stipendije kako domaćim, tako i stranim studentima. Pored toga što vas regionalna stipendija oslobađa obaveze plaćanja školarine, smeštaja u državnom domu i obroka u menzi, ona vam takođe pruža i finansijsku podršku koja može iznositi u proseku 4.000-5.000 evra godišnje.

Dodatno, regioni pružaju mogućnost apliciranja za honorarne poslove, što studentima omogućava da steknu radno iskustvo i ostvare dodatni izvor prihoda. Ovo je posebno korisno za studente koji žele da usklade radne obaveze sa učenjem, pružajući im fleksibilnost i mogućnost da razvijaju svoje veštine tokom studija.

Stipendiju je moguće dobiti ako ste upisali neki od fakulteta koji su dobili akreditaciju od Ministarstva.

Neki od državnih fakulteta u Italiji su:

Ima i privatnih fakulteta koji nude stipendije, a to su:

Uslovi apliciranja za regionalne stipendije za studije u Italiji

Regionalne stipendije u Italiji dodeljuju se na osnovu određenih kriterijuma. Pre nego što uopšte počnete da razmišljate o apliciranju za ovu vrstu stipendije, proverite da li ispunjavate sledeće uslove.

Finansijsko stanje porodice

Postoje dva indikatora na osnovu kojih se procenjuje finansijsko stanje porodice kandidata. Prvi je ISEE (L’indicatore di situazione economica equivalente), koji pri proceni finansijskog stanja uzima u obzir broj članova porodice, broj maloletne dece, štedne i bankovne račune, visinu prihoda roditelja akcije, deonice, udele u vlasništvu kompanija, premije osiguranja itd. Ukoliko želite da dobijete stipendiju, ISEE vam ne sme biti veći od 23.000 evra.

Drugi kriterijum je ISPE (L’indicatore della situazione patrimoniale equivalente) i on izračunava finansijsko stanje porodice, uzimajući u obzir koliko nepokretne imovine je u vlasništvu te porodice. On ne sme biti veći od 50.000 evra.

Imajući u vidu da ISEE i ISPE indikatori ne postoje u našoj zemlji, imate mogućnost da ih izračunate preko ove simulacije. Važno je napomenuti da je reč samo o simulaciji, dok će tačan iznos indikatora biti dostupan u onlajn-aplikaciji kada unesete sve relevantne podatke.

Uspeh tokom studija

Za dobijanje stipendije u Italiji neophodno je dostići određeni broj ESPB bodova, pri čemu se tačan iznos može razlikovati u zavisnosti od regiona. Za većinu regiona minimalan broj bodova ESPB koji se zahteva je 35.

Rok za apliciranje za regionalnu stipendiju u Italiji i način slanja aplikacije

Treba imati na umu i da postoji mogućnost apliciranja za regionalnu stipendiju čak i ako još uvek niste formalno upisani na fakultet. U regionu Lacio, koji obuhvata univerzitete Sapienza i LUISS, postoji praksa ranijeg otvaranja rokova za regionalne stipendije. Međutim, ostali regioni objavljuju konkurse u periodu od sredine avgusta do kraja septembra.

Potrebna dokumentacija treba da sadrži sveobuhvatne informacije o studentu i svakom članu njegove najuže porodice. Tu se ubrajaju student (kandidat), roditelji studenta, čak i u slučaju da su razvedeni ili u nezvaničnoj bračnoj zajednici, braća i sestre studenta koji žive na istoj adresi kao i on. Takođe, neophodna je dokumentacija i o rođacima ili bilo kojim drugim licima koja nisu u krvnom srodstvu, ali žive na istoj adresi kao i student i finansijski doprinose ukupnom prihodu porodice ili su finansijski zavisni.

Navedenu dokumentaciju treba prevesti na italijanski jezik, overiti apostilom i dodatno legalizovati u diplomatskom predstavništvu Republike Italije u Srbiji ili u nekoj drugoj zemlji u kojoj živite.

Stipendije Vlade Italije

Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa Vladom Italije, pruža izvanrednu mogućnost međunarodnim studentima u vidu stipendija. Cilj ovih stipendija je podsticanje međunarodne saradnje u oblastima kulture, nauke i tehnologije, kao i promovisanje italijanskog jezika i kulture.

Stipendija traje devet meseci, što odgovara jednoj akademskoj godini, i studentima pruža dodatnu finansijsku podršku u iznosu od 900 evra mesečno. Ova sredstva se redovno isplaćuju kvartalno, a uz to, stipendija pokriva i zdravstveno osiguranje. Takođe, u zavisnosti od institucije, studenti mogu biti oslobođeni od plaćanja školarine.

Uslovi za dobijanje ove stipendije su:

  • da je student upisan na program na državnoj obrazovnoj instituciji;
  • da je student upisan kao redovni student master studija, doktorskih studija ili programa visokog obrazovanja u oblasti umetnosti, muzike i plesa u okviru institucije „AFAM”;
  • da ispunjava akademske uslove i da poseduje odgovarajući nivo znanja jezika (uglavnom se traži minimum B2 nivo znanja jezika na kome se izvodi nastava; prednost imaju studenti koji studiraju na italijanskom jeziku).

Studenti koji primaju neku drugu javnu stipendiju ne ispunjavaju uslov za dobijanje ove stipendije. Rok za apliciranje je uglavnom na proleće, u aprilu ili maju.

Apliciranje za stipendije u Italiji može biti zahtevan, a u nekim slučajevima i skup proces. Kako biste sebi olakšali ovaj poduhvat, toplo preporučujemo da zakažete besplatne konsultacije sa nekom od stručnih agencija za studiranje u inostranstvu. Kroz ove konsultacije dobićete detaljan uvid u celokupan proces apliciranja i saznaćete šta vas očekuje, što će vam omogućiti da se na adekvatan način pripremite.