Prijemni.rs
Maturang

SAT test


Poslednjih godina studiranje u inostranstvu postaje sve popularnije među mlađim generacijama. Studentska razmena predstavlja idealan način da steknete nova znanja, upoznate nove ljude, putujete, istražujete različite kulture i nasleđa, a da uz to neretko dobijete i džeparac. Da biste imali priliku da doživite ovo neponovljivo iskustvo, neophodno je da položite neki od standardizovanih testova iz oblasti poznavanja stranih jezika.

SAT (Scholastic Assessment Test) predstavlja vrstu prijemnog ispita za veliki broj američkih i evropskih univerziteta. Polažu ga i studenti koji konkurišu za stipendije. Ovaj standardizovani test pokazaće kakvo je vaše poznavanje jezika. Na osnovu broja ostvarenih poena univerziteti klasifikuju prijavljene kandidate i vrši se upis.

Kako izgleda SAT test

SAT test se značajno razlikuje od drugih standardizovanih testova. Osnovna razlika ogleda se u tome što studenti prilikom polaganja ovog ispita rade i matematičke zadatke. S druge strane, od studenata se ne zahteva pisanje eseja, već sami mogu da se opredele za test sa pisanjem eseja ili bez pisanja eseja. Pisanje eseja se podrazumeva ukoliko želite da konkurišete za određene fakultete na kojima je neophodno da se istaknete u odnosu na konkurenciju i samim tim povećate šanse za upis (Universidad Católica de Valencia).

SAT test obuhvata tri komponente:

  1. Critical Reading Test je deo koji se odnosi na čitanje. Polaznicima se daje pet pasusa, koje oni prvo treba pažljivo da pročitaju, a nakon toga da odgovore na pitanja ispitivača. Deo ispita koji se odnosi na čitanje traje oko 60 minuta. Tekstovi nemaju više od 750 reči, a teme koje se obrađuju mogu se odnositi na različite nauke, ljudska prava, istaknute ličnosti iz istorije i slično.
  2. Math Test se sastoji iz dva dela. Prvi deo testa je deo u kojem je dozvoljeno koristiti digitron. U ovom delu nalazi se 20 zadataka, 15 gde imate ponuđene odgovore i 5 gde odgovore morate pisati sami. Vreme predviđeno za završetak ovog segmenta je 25 minuta. U drugom delu zabranjeno je koristiti digitron, ali imate 55 minuta da završite ove zadatke. Ima ukupno 38 pitanja. Zadaci su iz različitih matematičkih oblasti (geometrija i trigonometrija, algebra, obrađivanje podataka, jednačine i grafikoni).
  3. Writing and Language Test je kombinovani test u kojem studenti nakon čitanja teksta treba da pronađu greške i isprave ih. Obuhvata ukupno 4 teksta koji imaju do 450 reči i za čije je ispravljanje predviđeno 35 minuta.
  4. Essay – Pisanje eseja nije obavezno, te studenti imaju mogućnost da sami odluče da li će ga pisati ili ne. Ukoliko se opredele za pisanje eseja, na raspolaganju će imati 50 minuta. Za to vreme treba da pročitaju tekst, da ga protumače, analiziraju i daju svoj sud o tom tekstu.

Ukoliko je vaše znanje engleskog jezika na visokom nivou i imate nameru da odete na razmenu studenata, onda je SAT test pravi izbor za vas. Na ovom testu vaše komunikacijske veštine će biti vrlo važan kriterijum ocenjivanja. Takođe, znanje iz matematike, način razmišljanja i rešavanja problema ukazaće na još vaših kompetencija koje mogu biti od značaja prilikom upisa na fakultet. Pripremite se na zahtevan tempo koji će biti propraćen sa dve vrlo kratke pauze od po 5 i 10 minuta.

Sistem bodovanja

Činjenica da nema negativnih poena i da se ispit ne može pasti utiče na sve veću zainteresovanost studenata za polaganje upravo ovog testa iz engleskog jezika. Ovaj ispit funkcioniše po principu ocenjivanja znanja, a ne kaznenih poena za netačne odgovore.

Maksimalan broj poena koje možete da osvojite je 1.600. Matematika nosi 800 poena, dok testovi čitanja, pisanja i jezika nose preostalih 800. Esej nosi minimum 2, a maksimum 8 bodova. Bodovi ostvareni na eseju ne ulaze u konačan broj ukupno ostvarenih poena. Ono po čemu se SAT test razlikuje od ostalih jeste i to što samim dolaskom na test vi ostvarujete 200 poena, što znači da, ukoliko se pojavite i na testu matematike i na jezičkom delu testa, osvajate već 400 poena.

Koledži u Americi zahtevaju različit broj poena. MIT i prvih deset najprestižnijih fakulteta u SAD traže više od 1.500 bodova. Ostali uglavnom traže manje, ali i tu postoje drastične razlike u pogledu neophodnih poena za upis. Zanimljiv podatak je da svega 10% studenata ostvaruje 1.350 poena (ili više). Dobar rezultat na ovom testu je onaj rezultat koji vama omogućava da upišete fakultet koji želite.

Šta su PSAT/NMSQT, PSAT 10 i PSAT 8/9

PSAT/NMSQT

Ovaj test namenjen je studentima koji žele da se kvalifikuju za upisivanje National Merit Scholarship Programa, kao i za druge vrste stipendija. Sadržaj je vrlo sličan SAT testu s obzirom na to da se sastoji iz jezičkog dela (reading, writing & language) i dela koji se odnosi na rešavanje matematičkih zadataka. Ovaj test traje 2 sata i 45 minuta i obuhvata 139 pitanja i zadataka koje treba da uradite. Koncipiran je tako da za najveći broj pitanja imate ponuđene odgovore, osim za nekoliko pitanja iz matematike za koja je neophodno da vi upišete svoj odgovor.

PSAT 10

Namenjen je proceni vašeg znanja prilikom upisa na koledž ili za sticanje diploma. Da biste kompletirali ispit, biće potrebno da izdvojite 2 sata i 45 minuta da biste uradili testove iz jezičkog dela (writing & language, reading) i matematike. Neke odgovore ćete morati da pišete, neke samo da selektujete, a neka pitanja će imati više odgovora, a na vama je da izaberete onaj koji je tačan. Ukupno ima oko 139 pitanja.

PSAT 8/9

PSAT 8/9 je test koji rade studenti koji očekuju brzu povratnu reakciju na svoje testove. Ocenjuju se isti segmenti kao i kod SAT testa (reading, writing & language; math) koji su vam neophodni za upis na željeni fakultet ili apliciranje za stipendiju. Ukupno će vam biti zadato 120 pitanja na koje treba odgovoriti za 145 minuta. Najviše pitanja ima iz matematike (60), a za njima slede zadaci koji se odnose na čitanje (55).

Kako bi trebalo da izgledaju pripreme za SAT

Na zvaničnom sajtu SAT-a mogu se pronaći svi materijali neophodni za polaganje. Materijal je toliko detaljan i precizan da možete pronaći besplatne onlajn-testove, knjige, pa čak i liste koje vas podsećaju na to šta treba da ponesete na dan provere znanja.

Svi materijali podeljeni su u tri kategorije:

  • Khan Academy je sajt na kojem možete pronaći vrlo zanimljiv materijal i testove. Testovi su pouzdani i, dok ih radite, možete steći uvid u to kako će izgledati vaši testovi;
  • Praktični testovi, kojih na sajtu ima ukupno ima 8, i možete ih preuzeti potpuno besplatno. Bilo da preferirate da radite testove na tradicionalan način – na papiru, bilo posredstvom savremenih tehnologija, možete ih naći na sajtu;
  • Skidanje ček-liste koja će vam olakšati stresne pripreme pred ispit. Liste nisu korisne samo za dan kada se održava ispit, već sadrže i podsetnike šta treba da uradite 5 nedelja i 2 nedelje pre samog testiranja.

Na internetu možete pronaći čitav niz različitih audio i video zapisa koji vam mogu olakšati proces učenja engleskog. Kako biste vežbali čitanje, čitajte novine kao što su „Njujork tajms” (New York Times) i „Vašington post” (Washington Post), gledajte serije i filmove na engleskom. Instalirajte besplatne aplikacije pomoću kojih dodatno možete učiti jezik. Ukoliko poznajete studenta koji je bio na razmeni u inostranstvu, ne bi bilo loše da stupite u kontakt sa njim. Pronađite adekvatne institucije koje vam mogu dati korisne savete za polaganje ispita kako biste sebi olakšali proces učenja i polaganja.

SAT test u Srbiji: lokacija, dokumenti i cena

Ukoliko želite da SAT test radite u test-centru u našoj zemlji, možete ga raditi samo u Beogradu. Ispiti se organizuju na dve lokacije, a to su International Academic Centern (Zdravka Čelara 14) i International School (Masarikova 5). U toku jedne godine polaganje ovog testa održi se u proseku 7 puta.

Neophodno je da napravite nalog putem koga ćete prijaviti ispit. Pored prijave, na dan testiranja će vam tražiti i dokument sa slikom kako bi potvrdili vaš identitet. Osobe starije od 21 godine kao dokument koji se prihvata mogu poneti samo ličnu kartu ili vozačku dozvolu. Indeks se ne priznaje kao validan dokument. Ukoliko test polažete van granica Srbije, jedini dokument koji će vam biti priznat je pasoš.

Prema dostupnim informacijama, cena polaganja SAT testa u Srbiji je 198 dolara (90,5 dolara + 107,5 dolara esej). Esej niste u obavezi da plaćate ukoliko ne želite da ga polažete. Postoji mogućnost da pod određenim okolnostima budete oslobođeni plaćanja dela testa (na primer, studenti sa invaliditetom oslobođeni su plaćanja dela testa) ili testa u celosti.