Prijemni.rs
Maturang




Studijski program - Finansijski tehničar

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Ekonomija, bankarstvo i finansije,

Vrste studija: Strukovne

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Beograd

Nastavnim programom za ovaj profil predviđeni su predmeti kojima učenici stiču pre svega znanja i veštine iz finansijskih oblasti (Osnovi finansija, Poslovne finansije, Bankarsko poslovanje, Devizno poslovanje, Javne finansije), ali su predviđeni i predmeti kojima se stiče dobra osnova iz opšte ekonomije (Osnovi ekonomije, Poslovna ekonomija, Računovodstvo, Osiguranje, Poslovna informatika). Takođe tokom školovanja budući finansijski tehničari stiču znanja i iz opšte kulture i obrazovanja putem učenja srpskog i stranog jezika, istorije, geografije, matematike, biologije, kroz rad na računaru, zatim upotrebu različitih softvera i dr.

Priliku da provere stečena znanja i veštine učenici imaju na časovima blok nastave u trećem i četvrtom razredu. Ovi časove se realizuju u bankama i osiguravajućim kompanijama gde učenici obavljaju jednostavnije knjigovodstvene i finasijske poslove.
Izborom ovoga profila učenici će steći znanja i veštine u obavljanju poslova kao što su : poslovi platnog prometa, knjigovodstveno obuhvatanje dužničko - poverilačkih odnosa, knjiženje troškova poslovanja rashoda i prihoda, praćenje i kontrola poslovanja preduzeća, utvrđivanje poslovnog rezultata, sastavljanje finansijskih izveštaja, izrada različitih vrsta obračuna i kalkulacija kao i da poštuju i primenjuju propise i standarde u oblasti finansija i računovodstva.
Finansijski tehničari nalaze radno mesto u računovodstvenim ili finansijskim službama preduzeća, u bankama, osiguravajućim kompanijama i ustanovama.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog