Prijemni.rs
Maturang
  • Upisna groznica: Na ova tri fakulteta je najveća navala


(Preuzeto sa sajta Blic - 27.06.2016. )

Na Beogradskom univerzitetu, pored FON-a, za koji se ove godine prijavio najveći broj studenata, veliko interesovanje je i za elektrotehniku i filologiju. Najmanje prijavljenih je za Farmaceutski fakultet, gde su se za polaganje prijemnog ispita prijavila 324 studenata, dok je broj mesta 468.

Čini se da će budući pravnici najlakše dobiti indeks jer je, prema podacima sa sajta fakulteta, razlika u broju mesta i broja prijavljenih - samo dva. Najviše budžetskih mesta studentima nudi Filološki fakultet, i to za 770 studenata. Za jedno mesto na FON-u bore se tri brucoša, jer od čak 1.964 prijavljena, na FON-u će ove godine mogućnost studiranja dobiti njih 690 njih koji postignu najbolje rezultate na prijemnom ispitu.

Na Niškom univerzitetu prijavilo se 4.805 potencijalnih brucoša, a najveća gužva je na Filozofskom i Medicinskom fakultetu, dok Pravni i Ekonomski nisu više tako traženi.

Filozofski fakultet upisuje 570 studenata, a prijavilo se 966 kandidata i u toj visokoobrazovnoj ustanovi je najveća gužva. Drugi po zainteresovanosti brucoša je Medicinski fakultet, koji upisuje 516 studenata, a prijavilo se 785 kandidata. Ekonomski fakultet upisuje 700 brucoša, a prijavilo se samo 418 kandidata.

Pravni fakultet upisuje 600 brucoša, a prijavljeno je tek 439 kandidata.

Za osnovne i integrisane studije na Novosadskom univerzitetu, za 9.389 slobodna mesta konkurisalo je njih 9.473, a najviše interesovanje vlada za Medicinskim, Filozofskim, Fakultetom tehničkih nauka i Akademijom umetnosti, kao i za Poljoprivrednim fakultetom.

- Životna želja mi je da upišem Medicinski fakultet. Završila sam medicinsku školu i nadam se da ću upisati fakultet koji je završio i moj otac. Neće biti lako pošto je jaka konkurencija, ali se nadam se da ću uspeti da ostvarim dovoljan broj bodova - kaže Eleonora Tovilović, koja je konkurisala za upis na Medicinski fakultet.

Veliko interesovanje, kako pokazuju rezultati prijava, vlada i za integrisanim studijama na Poljoprivrednom fakultetu, gde se za 60 mesta prijavilo 115 budućih akademaca, a njih 50 će se školovati o trošku države.

Najmanje interesovanja, mladi su pokazali za Pedagoški fakultet, gde je svega 77 prijava za jedno od 235 mesta. Ekonomski fakultet više nije popularan kao što je nekada bio jer se za 855 slobodnih mesta prijavilo tek 590 kandidata.

Maturanti su imali mogućnost da se prijave za polaganje prijemnog na više fakulteta. Međutim, za njih nije postojala mogućnost pomeranja datuma polaganja prijemnog ako u isto vreme imaju ispit i na drugom fakultetu. Prijave su trajale od 22. do 24. juna, a prijemni je od 19. juna do 1. jula. Fakulteti će morati da objave konačne rang-liste do 10. jula 2016.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: