Prijemni.rs
Maturang
  • Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu
Studentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I Radoja Domanovića br.1

  • Studentski dom Paviljon II Radoja Domanovića br.1

  • Studentski dom Paviljon III Sloboda Branka Radičevića br.1


Informacione i komunikacione tehnologije dovele su do velikih promena u tržišnim i poslovnim orjentacijama u svim privrednim granama. Promena se odrazila na naučno-obrazovne institucije, kroz stvaranje novih pravila u oblasti školstva, zahtev za razvojem novih nastavnih planova i programa i promenu načina izvođenja nastavno-obrazovnog procesa.

Zbog potrebe školovanja kadrova sposobnih da reše probleme privrednog i društvenog razvoja, kako u ovom trenutku započetih promena, tako i kasnije, kao i zbog evidentne potrebe uključivanja u evropsko obrazovanje u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, krajnji cilj transformacije nastavnog plana i programa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Kragujevcu je povećanje njihovog kvaliteta.

Visoka tehnička škola strukovnih studija kroz stalne kontakte sa predstavnicima opštine, regiona, javnog sektora i privrednih organizacija obezbeđuje povratnu informaciju o potrebi organizovanja pojedinih studijskih grupa, potrebi školovanja određenih kadrova, mogućnostima zapošljavanja diplomiranih studenata određenih usmerenja i kvalitetu stručnjaka koje Visoka tehnička škola strukovnih studija obrazuje. Redovno obezbeđivanje povratnih informacija postale su osnov na kome Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu organizuje korekcije upisne politike i organizuje nove studijske grupe.


Studiranje informatike, saobraćaja i mašinskih nauka je ključno za razvoj moderne tehnologije i infrastrukture. Ove oblasti imaju značajan uticaj na naš svakodnevni život jer se bave različitim aspektima tehnološkog napretka. Bez ovih disciplina ne bismo imali pametne telefone, efikasne transportne sisteme ili inovativne mašine. Studiranje ovih oblasti vam pruža mogućnost da postanete deo brzorastućeg sektora koji ima veliku tražnju za stručnjacima.

Ovo studiranje pruža vam priliku da steknete znanje i veštine neophodne za razumevanje i primenu tehnoloških principa. Tokom studija ćete se upoznati s programiranjem, razvojem softvera, upravljanjem podacima, projektovanjem mašina i sistema, teorijom saobraćaja i mnogim drugim oblastima. Kombinovanjem teorijskog i praktičnog rada studenti stiču sposobnost da rešavaju kompleksne probleme i primenjuju inovacije u stvarnom svetu.

Karijerne mogućnosti za studente informatike, saobraćaja i mašinskih nauka

Diplomirani studenti informatike, saobraćaja i mašinskih nauka imaju širok spektar karijernih mogućnosti koje su povezane s različitim industrijama i sektorima. Njihov rad je ključan za razvoj novih tehnologija, optimizaciju saobraćajnih sistema i projektovanje inovativnih mašina.

  • Softverski inženjeri se bave razvojem softvera i aplikacija. Diplomirani studenti informatike mogu raditi u IT kompanijama, tehnološkim startapima ili velikim korporacijama. Njihov posao uključuje programiranje, testiranje i održavanje softvera, kao i saradnju s timovima za razvoj i implementaciju novih tehnoloških rešenja;
  • Inženjeri saobraćaja se fokusiraju na projektovanje i optimizaciju saobraćajnih sistema. Diplomirani studenti saobraćaja mogu raditi u gradskim upravama, konsultantskim firmama ili javnom prevozu. Njihov posao obuhvata analizu saobraćajnih tokova, planiranje putne infrastrukture, implementaciju inovativnih sistema za upravljanje saobraćajem i rad na unapređenju efikasnosti transporta;
  • Mašinski inženjeri se bave projektovanjem i razvojem mašina, uređaja i sistema. Diplomirani studenti mašinskih nauka mogu raditi u industriji, automobilskom sektoru, energetskim kompanijama ili istraživačkim institucijama. Njihov posao može obuhvatati dizajniranje mašina, testiranje prototipova, optimizaciju proizvodnih procesa i implementaciju novih tehnologija;
  • Data analitičari se fokusiraju na obradu i analizu velikih količina podataka. Diplomirani studenti informatike mogu raditi u finansijskim institucijama, marketinškim agencijama ili tehnološkim kompanijama. Njihov posao obuhvata prikupljanje, čišćenje i interpretaciju podataka radi donošenja adekvatnih odluka i pronalaženja poslovnih prilika;
  • Projektni menadžeri su odgovorni za vođenje projekata i upravljanje njima u različitim industrijama. Diplomirani studenti informatike, saobraćaja i mašinskih nauka mogu raditi kao projektni menadžeri u IT kompanijama, građevinskim firmama, proizvodnim preduzećima ili konsultantskim agencijama. Njihov posao obuhvata planiranje projekata, upravljanje resursima, praćenje napretka i osiguravanje uspešne implementacije.

Oblasti informatike, saobraćaja i mašinskih nauka međusobno su povezane i često se prepliću. Napredak u informacionim tehnologijama omogućava razvoj inteligentnih sistema saobraćaja i autonomnih vozila, dok inženjerska rešenja unapređuju efikasnost i performanse tehnoloških sistema. Kombinacija ovih disciplina pruža nove mogućnosti za inovacije i unapređenje života ljudi.

Studiranje ovih nauka pruža vam širok spektar karijernih mogućnosti u različitim industrijama. Diplomirani studenti informatike, saobraćaja i mašinskih nauka igraju ključnu ulogu u razvoju tehnologije, unapređenju saobraćajnih sistema i projektovanju inovativnih mašina. Studiranje ovih oblasti omogućava vam da steknete znanje i veštine koje su tražene na tržištu rada.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog