Preuzmi Maturang aplikaciju
   


Opšte informacije - Filozofski fakultet - Kosovska Mitrovica

 

 

Kosovska Mitrovica, grad bogate tradicije, nalazi se na severu Kosova i Metohije, okružena obroncima Kopaonika, Rogozne i Mokre Gore. Kroz nju prolazi saobraćajnica koja je na severu povezuje sa centralnom Srbijom (Raška, Kraljevo, Kragujevac i Beograd) i na jugu sa Prištinom, Skopljem i Solunom. Magistralnim putevima, za relativno kratko vreme, stiže se do Kosova Polja i Gazimestana, Prištine i Gračanice, Prizrena i Svetih Arhangela, Peći i Pećke patrijaršije, Đakovice i Dečana, Zubinog Potoka i Mokre Gore, Štrpca i Šar planine, Novog Pazara i Golije, Brusa i Kopaonika.

U Kosovskoj Mitrovici svoju delatnost ostvaruje više osnovnih, srednjih i visokih škola i predškolskih ustanova, nekoliko TV stanica i deluje veći broj kulturno-umetničkih društava i studentskih asocijacija.

Grad ima sportske terene, igrališta za decu i obiluje mestima za izlazak mladih. Od 2006. godine svoju aktivnost obnovila je srpska drama Narodnog pozorišta iz Prištine. 2011. godine ponovo je zaživeo Sabor kulturno-umetničkog stvaralaštva Srbije, manifestacije koja okuplja poznate likovne umetnike, pisce, folklorne ansamble i kulturne poslanike iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Velelepna crkva Svetog Dimitrija izgrađena je na brdu iznad Kosovske Mitrovice 2004.  godine. U toku je izgradnja velike sportske hale i vladičanskog dvora u njenoj neposrednoj blizini. Posebnu dušu Kosovskoj Mitrovici daju njeni žitelji, puni predusretljivosti, razumevanja i spremnosti za pomoć i saradnju sa svim dobronamernicima.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice je sedište Univerziteta u Prištini  u čijem sastavu se nalazi deset fakulteta. Na Univerzitetu u Prištini studira oko 10500 studenata. Nakon NATO bombardovanja i progona Srba 1999. godine sa Kosova i Metohije, Univerzitet je sa porodicom svojih fakulteta, nastavnika i saradnika bio prinuđen da se iseli iz Prištine u razne gradove centralne Srbije. Odlukom Vlade Srbije od 2001. godine vraća se u severni deo Kosova i Metohije. Najveći broj fakulteta i Rektorat stacionirani su u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se nalazi i Filozofski fakultet. Zahvaljujući svesrdnoj pomoći Republike Srbije, pregalaštvu i odgovornosti univerzitetskih poslenika i građanima Kosova i Metohije, Univerzitet je u novoj sredini našao novu podršku i snagu i nastavio svoju nastavno-naučnu, obrazovnu, nacionalnu i kulturnu misiju. Za relativno kratko vreme, stvoreni su uslovi za život, smeštaj, ishranu, nastavne i vannastavne aktivnosti studenata. Izgrađeno je pet studentskih domova, savremeno opremljena studentska menza i prostor za rekreativno-sportske aktivnosti.

Studentima su na raspolaganju Univerzitetska biblioteka, Zdravstveni centar, Kulturni centar i mogućnost angažovanja u brojnim asocijacijama i aktivnostima. Kao i studenti sa drugih univerziteta u Republici Srbiji, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, studentske kredite, stipendije i druge pogodnosti. Univerzitetsko obrazovanje studenti stiču u skladu sa zakonima Srbije i načelima savremenog akademskog obrazovanja. Svojom ukupnom nastavno-naučnom delatnošću i ostvarenjima, međuuniverzitetskom i međunarodnom saradnjom, Univerzitet je postao ravnopravni član univerziteta u Srbiji i partner univerzitetima u regionu i Evropi.

Osnivanje i razvoj Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu i Metohiji. Osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. Fakultet je otpočeo rad sa šest nastavnih grupa: Srpskohrvatski jezik i književnost, Albanski jezik i književnost, Fizika, Hemija, Biologija i Matematika. Dve godine kasnije formirane su i nastavne grupe za Opštu i Nacionalnu istoriju, Pedagogiju i Geografiju. Školske 1970/71. godine počinju sa radom i studijske grupe za Francuski jezik i književnost, Jugoslovensku književnost i Engleski jezik. Osnovanje, početak rada i razvoj Fakulteta bio je od izuzetne važnosti za razvoj školstva, prosvete, nauke, obrazovanja i privrede ne samo za Kosovo i Metohiju i Republiku Srbiju nego i za susedne republike. Zahvaljujući snažnom ekonomskom, društvenom i kulturnom razvoju, pojedine studijske grupe ili više studijskih grupa prerastaju u samostalne fakultete.  Tako je školske 1971/72. godine formiran Prirodno-matematički, a 1989. godine Filološki fakultet.

Filozofski fakultet dobija savremeno građeno i opremljeno zdanje u centru Prištine i vrlo povoljne uslove za nastavno-naučni rad. Od formiranja do danas za rad na Fakultetu angažovani su i afirmisani nastavnici sa Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Skoplju. Takva orijentacija u velikoj meri je doprinela otvorenosti Fakulteta, razmeni iskustava i uopšte podizanju kvaliteta nastavno-naučnog rada. Istovremeno,  Fakultet je neprekidno vodio brigu o svom naučnom podmlatku i tako iznedrio desetine magistara i doktora nauka od kojih su mnogi danas priznati naučni radnici i nastavnici i van granica Republike Srbije. Samo od 1999. godine do sada je iz oblasti društveno-humanističkih nauka i jezika zvanje magistara na Fakultetu je steklo 73 kandidata, a doktorske disertacije odbranilo je 33 kandidata, a naziv diplomiranih profesora društveno humanističkih nauka i jezika steklo je preko 2.800 naših studenata. Na Filozofskom fakultetu univerzitetsko obrazovanje stiču studenti ne samo iz svih krajeva Srbije nego i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Grčke i Bugarske.

Povratkom Univerziteta u severnu Kosovsku Mitrovicu 2001. godine, Filozofski i Filološki fakultet organizovani su kao jedinstven fakultet pod nazivom Filozofski fakultet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Svoj nastavno-naučni rad Filozofski fakultet od tada ostvaruje u novoizgrađenom i savremeno opremljenom objektu u neposrednoj blizini Rektorata i središtu većeg broja fakulteta Univerziteta u Prištini. Fakultet je opremljen savremenom nastavnom tehnologijom i sredstvima, uključujući biblioteku sa preko 30.000 različitih naslova, čitaonicu za studente, kabinet za informatiku, specijalizovane učionice za učenje jezika, bežičnu internet mrežu i amfiteatar sa 100 mesta, kao i prostor za rad studentskog parlamenta.

Bogata ponuda studijskih programa

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici je razvijena visokoškolska nastavno-naučna ustanova sa bogatom tradicijom, velikim brojem studenata, profesora i asistenata, značajnom izdavačkom delatnošću i raznovrsnom ponudom studijskih programa iz oblasti filozofskih, društveno-humanističkih i filoloških nauka, na svim nivoima studija. Na Fakultetu nastavu realizuju brojni redovni i vanredni profesori, docenti, asistenti i saradnici.

Fakultet svake godine upisuje oko 300 studenta na osnovnim akademskim studijama i oko 100 studenata master akademskim studijama. U brojnim srednjim i osnovnim školama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim republikama bivše Jugoslavije rade profesori i stručni saradnici obrazovani na ovom Fakultetu, dok je značajan nastavio svoje nastavno-naučno usavršavanje, te danas rade i stvaraju kao priznati naučni radnici i stručnjaci u univerzitetskoj zajednici, naučno istraživačkim institucijama, zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, izdavačkim kućama, medijskim ustanovama, predškolskim, školskim i drugim institucijama vaspitanja, obrazovanja i kulture. Fakultet svoju delatnost ostvaruje u skladu sa zakonima Republike Srbije i principima Bolonjske deklaracije.

Savremena nastava u skladu sa principima Bolonjskog procesa

Filozofski fakultet je prepoznatljiv po primeni savremenog nastavnog procesa, uključujući širok spektar opšte-obrazovnih, opšte stručnih, uže stručnih i izbornih predmeta kao i praktičan rad i stručnu praksu studenata. Nastavni plan studija je savremen i usklađen sa drugim filozofskim fakultetima u Srbiji i Evropi. Svaki studijski plan na osnovnim studijama sadrži minimalno 20%  izbornih predmeta, a za master studije 30% izbornih predmeta, za koje se studenti opredeljuju u skladu sa željama i interesovanjima.

Naučne konferencije i naučno-istraživačka delatnost

Od samog početka, Fakultet je uspešno ostvarivao saradnju sa ustanovama i organizacijama koje se bave naučnim, kulturnim, prosvetnim, izdavačkim aktivnostima kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

Samostalno ili u saradnji sa drugim visokoškolskim institucijama u zemlji i u inostranstvu, Fakultet je organizovao na desetine naučnih konferencija i realizovao brojne naučno-istraživačke projekte.

Već 40 godina izlazi Zbornik radova, a tokom prethodnih desetak godina Fakultet je objavio preko 120 monografija, udžbenika i priručnika svojih nastavnika i saradnika.

Vannastavne aktivnosti

Fakultet naročitu pažnju posvećuje unapređenju uslova studiranja, negovanju i razvoju interesovanja, sklonosti i kreativnih potencijala studenata.

Studenti Filozofskog fakulteta tradicionalno organizuju brucošijadu i apsolventsko veče, učestvuju na „Filozofijadi“, u kulturno-umetničkim programima Fakulteta, kao i međunarodnoj razmeni studenata. Oni imaju prilike da na Fakultetu iskazuju i usavršavaju svoje sposobnosti u aktivnostima uređivanja studentskog lista, književno-literarnoj, retoričkoj i drugim sekcijama. Zajedno sa svojim profesorima i asistentima učestvuju i u organizaciji naučno-stručnih skupova i volonterskom radu.

Redovno se obeležava Dan fakulteta i Dan studenata, a povodom dana Svetog Save i Vidovdana organizuje se svečana dodela diploma. Fakultet je stalna pozornica za organizovanje javnih predavanja, tribina, izložbi, pesničkih večeri i promocije knjiga. Nezaboravni su susreti studenata i nastavnika sa Momom Kaporom, Gojkom Đogom, Mihailom Markovićem, Emirom Kusturicom, Miroslavom Lazanskim, Sinišom Kovačevićem i drugim velikim imenima naše kulture, književnosti, umetnosti i  publicistike.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog