Prijemni.rs
Maturang
  • Filozofski fakultet - Niš
Studentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I i II Topličina bb

  • Studentski dom Paviljon III Velikotrnavska 2

  • Studentski dom Paviljon IV Gradsko polje
Studiranje filozofije, istorije, stranih jezika i drugih humanističkih disciplina vrlo je zanimljivo i eruditsko iskustvo, koje pruža raznolike nove perspektive koje zadovoljavaju radoznale umove, ali i obezbeđuje širok spektar mogućnosti za razvoj karijere. Međutim, studiranje na fakultetu može predstavljati izazov za mnoge studente, posebno na početku. Učenje mnoštva novih stvari, praćenje velikog broja predavanja i čitanje obimne literature može zvučati kao prepreka na putu ka diplomiranju. No, najčešće, kako se fakultetsko iskustvo razvija, studenti počinju da cene lepotu i širinu znanja koje dobijaju. Ovaj proces je posebno važan za studente humanističkih nauka, jer oni mogu ostaviti poseban pečat u svetu kroz svoj rad.

Karijerne mogućnosti za studente humanističkih nauka

Kao akademski obrazovan građanin, diplomirani student humanističkih nauka ima puno toga da ponudi svetu oko sebe. Njegovo znanje i veštine mogu da doprinesu različitim oblastima, uključujući umetnost, književnost, medije, istoriju i društvene nauke. Diplomirani studenti humanističkih nauka mogu raditi u različitim profesijama, uključujući novinarstvo, PR, marketing, obrazovanje, kulturu i vladine agencije, i to na nekim od sledećih pozicija:

Profesor ili predavač

Studenti koji su završili studije filozofije, istorije i stranih jezika mogu postati profesori ili predavači u akademskoj zajednici. Ovo zanimanje uključuje prenošenje znanja studentima, mentorstvo, istraživanje i pisanje akademskih radova i učešće u akademskoj zajednici.

Prevodilac

Poznavanje stranih jezika može otvoriti mnoga vrata u oblasti prevodilaštva. Prevodioci rade na prevođenju pisanih materijala, dok simultani prevodioci rade na usmenom prevođenju. Ovo zanimanje je korisno u mnogim oblastima, uključujući pravo, medicinu, diplomatiju i poslovanje.

Urednik

Studenti filozofskog fakulteta nakon studija mogu postati urednici u izdavaštvu, novinarstvu i drugim srodnim oblastima. Urednici su odgovorni za uređivanje i pregledanje različitih vrsta materijala, uključujući novine, časopise, knjige, veb-portale i druge publikacije.

Marketinški stručnjak

Studenti koji su završili studije filozofije, istorije ili stranih jezika i dodatno se obrazovali u oblasti digitalnog marketinga, mogu pronaći posao na poziciji marketing menadžera ili brojnim drugim oblastima poput influenserskog marketinga. Ovo zanimanje uključuje istraživanje tržišta, razvijanje marketinških strategija, oglašavanje, kreiranje brenda, prisustvo na društvenim mrežama i promociju proizvoda ili usluga.

Arhivista

Studenti istorije, na primer, mogu naći posao u arhivskoj službi, gde rade na čuvanju i organizovanju istorijskih dokumenata i materijala. Ovo zanimanje uključuje i prikupljanje i očuvanje istorijskih artefakata, često i rad na institutima.

Konsultant za javnu politiku

Studenti filozofije mogu postati konsultanti za javnu politiku, što uključuje analizu i razumevanje političkih pitanja, kao i preporuke za različite političke akcije.

Muzejski stručnjak

Studenti istorije mogu naći posao u muzejima i umetničkim institucijama, gde se bave istraživanjem, čuvanjem i izlaganjem istorijskih artefakata.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog