Prijemni.rs
Maturang

Studiranje u Sloveniji


Slovenija, članica Evropske Unije i zemlja čijih se 2 miliona stanovnika nalazi u srcu Evrope, postaje sve popularnija destinacija za studente sa naših prostora koji žele da nastave svoje visoko obrazovanje blizu kuće. Bilo da ste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Severne Makedonije, Slovenija je odlična opcija ukoliko želite da se steknete kvalitetno obrazovanje u inostranstvu po relativno pristupačnim cenama. U ovom članku ćemo istražiti zašto je studiranje u Sloveniji odličan izbor, koji su troškovi studiranja u Sloveniji i kako se možete prijaviti za studije u Ljubljani, Mariboru i drugim studentskim gradovima.

Zašto se odlučiti za studiranje u Sloveniji?

Slovenija nudi niz visokokvalitetnih studijskih programa koji su priznati širom sveta i potkovani dugogodišnjom akademskom tradicijom. Pored toga, studiranje u Sloveniji pruža studentima priliku da uče u kulturno bogatom okruženju, kako je Slovenija osim po prirodnim lepotama poznata i po multikulturalnosti među studentima. Veliki broj studenata iz celog sveta, a posebno sa Balkana, dolazi da studira u Sloveniju iz sledećih razloga:

Besplatne studije

Jedna od najvećih prednosti studiranja u Sloveniji je pristupačnost obrazovanja. Prema bilateralnim sporazumima između Slovenije i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, studenti iz ovih zemalja mogu da studiraju u Sloveniji besplatno. Ovaj sporazum uključuje i osnovne, i master studijske programe. Takođe, mogućnost besplatnog studiranja u Sloveniji imaju i svi studenti iz Evropske Unije.

Mogućnost studiranja na engleskom jeziku

Za one koji ne govore tečno slovenački jezik, postoji niz studijskih programa na engleskom jeziku. Ovo omogućava studentima da iskoriste visokokvalitetno obrazovanje koje Slovenija nudi, bez jezičke barijere i poteškoća u razumevanju - kao što to može biti slučaj sa studentima koji se opredele za studije na slovenačkom jeziku, a ne poseduju barem B2 nivo slovenačkog koji je neophodan radi razumevanja nastave. Pored toga, engleski jezik je rasprostranjen širom Slovenije što olakšava međunarodnim studentima komunikaciju sa lokalnim stanovništvom.

Ne polažete prijemni ispit da biste studirali u Sloveniji

Za razliku od mnogih drugih zemalja u kojima studenti moraju da polože prijemne ispite ili da ispune određene uslove za upis na univerzitete, Slovenija ne zahteva od studenata da polažu prijemni ispit da bi se upisali na studije. Glavni kriterijum po kom se rangiraju kandidati jeste uspeh (ocene) ostvaren tokom prethodnog školovanja.

Ova politika čini studiranje u Sloveniji dostupnijim studentima, posebno studentima koji možda nemaju priliku da se pripreme za prijemni ispit ili žele da im proces upisivanja fakulteta bude manje stresan.

Popusti koje studenti ostvaruju tokom studiranja u Sloveniji

U Sloveniji studenti imaju pravo na razne popuste koji im čine život povoljnijim tokom studiranja. Ovi popusti se mogu odnositi na niz proizvoda i usluga, poput javnog prevoza, ishrane, kulturnih događaja i kupovine. Na primer, studenti plaćaju samo razliku između subvencionisanog dela i stvarne cene obroka, tako da ih cene obroka izađe oko 3 evra.

Troškovi studiranja u Sloveniji

Troškovi života u Sloveniji su takođe relativno pristupačni u odnosu na druge zemlje Evrope. Studenti mogu da koriste pogodnosti za subvencionisanu ishranu i povlašćene cene prevoza uz svoju studentsku karticu. Pored toga, studentima je na raspolaganju veliki broj pristupačnih stambenih opcija, poput studentskih domova, zajedničkih stanova i iznajmljivanja sobe. U proseku mesečni izdatak za smešaj iznosi od 200-500e, s tim da je najskuplje iznajmljivanje stana. Kako se u proseku za hranu izdvaja 300e mesečno, i otprilike 60e potroši za troškove prevoza, telefonski račun i socijalizaciju, mesečni troškovi studiranja u Sloveniji kreću se od 550e pa naviše.

Ukoliko studenti ne koriste opciju besplatnog školovanja, na određenim privatnim fakultetima se troškovi školarine kreću od 700e do 12.000e u zavisnosti od programa, koji se naravno, dodaju na mesečne troškove.

Gde se možeti prijaviti za studiranje u Sloveniji?

U Sloveniji postoji 46 viših škola i 6 univerziteta:

Ovo su samo neki od fakulteta koji se nalaze u okviru njih:

Proces apliciranja za studije u Sloveniji

Kada je reč o procesu prijavljivanja za studije u Sloveniji, studenti imaju dve mogućnosti na raspolaganju. Prva opcija uključuje samostalno prijavljivanje na studije, direktno preko univerziteta. Ovaj proces može biti izazovan i dugotrajan jer uključuje kontaktiranje velikog broja ljudi, pisanje mejlova i čekanje na odgovore. Štaviše, postoji veći rizik od pravljenja greške u procesu prijave, jer je samo jedna miskomunikacija dovoljna da neki korak ne odradite tačno, što može dovesti do odbijanja vaše prijave.

Druga opcija podrazumeva korišćenje usluga jedne od agencija specijalizovanih za pomoć studentima da upišu studije u inostranstvu. Ove agencije imaju partnerstva sa univerzitetima u Sloveniji i pružaju vam sveobuhvatnu pomoć u procesu prijave, vode vas kroz sve zahteve za prijavu, pomažu u pripremi dokumenata, vrše komunikaciju sa univerzitetima u ime studenata, a pomažu vam i oko pronalaska smeštaja i svih drugih bitni stvari kada budete primljeni na fakultet. Međutim, važno je napomenuti da usluge koje pružaju ove agencije koštaju. Naknade mogu varirati u zavisnosti od nivoa pružene usluge i mogu se kretati od 200 evra do 1.200 evra. Uprkos troškovima, mnogi studenti smatraju da je korišćenje agencije isplativo ulaganje jer im može uštedeti vreme i osigurati da se njihova prijava ispravno podnese.

Proces prijave za studiranje u Sloveniji obično počinje na proleće, a važno je prijaviti se u prvom krugu. Period za prijavu je otvoren od marta do avgusta, u zavisnosti od toga da li se prijavljujete sa diplomom srednje škole ili fakultetskom diplomom, u slučaju da se prijavljujete na master program.

Viza za studiranje u Sloveniji

Ako nemate EU državljanstvo, potrebno je da dobijete studentsku vizu za studiranje u Sloveniji. Postoje dve vrste boravišnih dozvola u zavisnosti od trajanja studija. Za studije koje traju manje od godinu dana neophodna je privremena boravišna dozvola, a ako planirate da studirate duže od godinu dana, možete podneti zahtev za dozvolu stalnog boravka nakon određenog perioda zakonitog i neprekidnog boravka u Sloveniji.

Da biste podneli zahtev za studentsku vizu u Slovenačkoj ambasadi ili konzulatu, morate da obezbedite sledeće stavke za podnošenje: popunjen zahtev za vizu, dokaz o upisu na slovenački univerzitet, dokaz o finansijskoj podršci i važeći pasoš.