Prijemni.rs
Maturang
Studentski domovi

  • Studentski dom Ivo Lola Ribar Sep Ferenca 5, 24000 Subotica

  • Studentski dom Bosa Miličević (Novi dom) Marije Vojnic Tošinice 7, 24000 Subotica

Studentski restorani - menze

  • Restoran 1 (novi dom) Segedinski put 11

Saveti studenata Ekonomski fakultet Subotica

Iskustva je obično davao veći broj prošlogodišnjih brucoša, tako da su njihovi saveti navedeni pod tačkicama, ispod svakog pitanja. Većinom iskustva prikazuju subjektivna mišljenja i procene prošlogodišnjih brucoša i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost.

Kako si se spremao za prijemni?
  • Na prijemnom ispitu polagala sam 2 predmeta: poslovnu ekonomiju i infotmatiku. Tokom meseca marta i aprila na fakultetu je bila organizovana pripremna nastava. Tu se slušaju dva predmeta, koja budući brucoši biraju sami. Na pripremama se sa asistentima prelazi gradivo koje će biti na prijemnom, iz odgovarajuće literature. Nakon svakog obrađenog dela, dobijali smo testove koje smo resavali zajedno sa asistentima. Za prijemni sam se spremala oko 2 nedelje. Poslovnu ekonomiju sam učila iz udžbenika i sa testova koje smo dobili na priprema. A informatiku sam učila iz skripte i sa testova, koje smo takođe dobili na pripremama. Takođe sam prelistavala testove iz izabranih predmeta, od proslih godina. Biltene od prethodnih godina možete naći na fb grupama, Ekonomski fakultet Subotica/Novi Sad generacija 2016 (ili 2017) - SOEF.
Koji savet bi dao drugima - kako da se najbolje spreme za prijemni?
  • Budućim brucošima bih preporučila da ako su u mogućnosti idu na pripremnu nastavu, koja se održava na fakultetu. Priprema je besplatna, potrebno je samo uplatiti iznos troškova polaganja prijemnog ispita. To će im takođe pružiti šansu da posete i da se upoznaju sa fakultetom, te tako vide da li je to zaista ono što oni žele. Vrlo je bitno da se sa učenjem za prijemni krene ranije. Za dobre rezultate, sasvim je dovoljan period od mesec dana svakodnevnog, posvećenog i kontinuiranog rada. Nikako ne bih preporučile da se sa učenjem krene nedelju dana pred prijemni, zbog velikog broja informacija i novih pojmova, koju su uglanom nepoznati.
Koliko je bilo pitanja na testu i kakav je bio test?
  • Na testu po predmetu je bilo 10 pitanja. Jedno pitanje nosi maksimum 3 boda. Pitanja su bila u formi dopunjavanja i zaokruživanja.
Koliko je trajao ispit i da li je to bilo dovoljno vremena?
  • Prijemni ispit traje ukupno 2 sata. Prvih 45 minuta se ne sme napustiti anfiteatar. 2 sata je čak i previše vremena.
Opiši nam atmosferu na prijemnom ispitu
  • Na vratima svakog anfiteatra nalaze se spisak sa prijavljenim kandidatima. Zatim sledi prozivanje istih. Svako seda na mesto koje je njemu određeno. Zatim sledi upoznavanje sa pravilima pisanja prijemnog ispita, koje nam saopštavaju profesori. Prepisivanje je strogo zabranjeno, profesori su bili izrazito strogi po tom pitanju. Nakon 45 minuta, većina budućih brucoša su predali svoj rad i napustili anfitetar.
Šta bi još poručio onima koji ce sledeće godine da polažu prijemni?
  • Krenuti na vreme sa priprema i učenjem. Na prijemni ispit ići bez treme i stresa, jer to stvarno nije potrebno. Prijemni je u suštini mnogo lagan, ali samo ako krenemo na vreme sa učenjem. Puno sreće i budite vredni!
Koliko si se pripremao za prijemni ispit?
  • do mesec dana

Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog