Prijemni.rs
Maturang

Studiranje u Austriji


Austrija je zemlja koja oduzima dah i može se pohvaliti nekim od najlepših evropskih pejzaža, bogatom istorijom i živopisnom kulturom. Iz tog razloga, studiranje u Austriji postaje sve popularnije za studente iz celog sveta, koji su privučeni odličnim obrazovnim sistemom, vrhunskim univerzitetskim programima i mogućnostima za putovanja.

Sa planinama prekrivenim snegom, kristalno čistim jezerima i idiličnim selima, prirodna lepota Austrije je neuporediva. To je zemlja koja je savršena za one koji vole aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje i skijanje, ali i upoznavanje sa lokalitetima, muzejima i galerijama koji prikazuju istoriju i umetničku tradiciju zemlje.

Zašto se odlučiti za studiranje u Austriji

Visokokvalitetno obrazovanje

Austrijski univerziteti su poznati po svojim odličnim akademskim programima i istraživačkim objektima, koji studentima pružaju obrazovanje svetske klase.

Međunarodno priznanje

Austrijski univerziteti su visoko rangirani na međunarodnim rang-listama univerziteta, što povećava vrednost vaše diplome i poboljšava vaše izglede za uspešnu karijeru.

Višejezično okruženje

Austrija je višejezična zemlja i mnogi univerziteti nude kurseve engleskog, nemačkog i drugih jezika, te da je to čini idealnom destinacijom za internacionalne studente, kako kaže naša studentkinja koja je provela semestar u Beču.

Pristupačno obrazovanje

Školarine za austrijske univerzitete su relativno niske u poređenju sa drugim evropskim zemljama (u proseku od 400 do 1.500 evra po semestru), a mnoge institucije nude stipendije i mogućnosti finansiranja za podršku studentima.

Gde se možete prijaviti za studije u Austriji

Austrija ima ukupno 35 univerziteta: 13 privatnih i 22 državna, gde osnovne studije traju 3 godine, a master 1 ili 2 godine. Ovi univerziteti su kategorisani u dve vrste: „die Universität” za univerzitete sa klasičnim akademskim obrazovanjem i „die Fachhochschule” za univerzitete specijalizovane za praktično obrazovanje. Vredi napomenuti da svaka visokoškolska ustanova u Austriji ima autonomiju i postavlja svoje uslove, zahteve i rokove za upis, koje budući studenti treba da detaljno istraže. Vaša interesovanja i jezičke sposobnosti u značajnoj meri određuju na koje fakultete se možete prijaviti.

Studiranje u Austriji na nemačkom jeziku

Ako ste zainteresovani za studiranje u Austriji na nemačkom, možete se prijaviti na bilo koji univerzitet, ali je važno da demonstrirate određeni nivo znanja nemačkog jezika, i da ga potkrepite sertifikatom. U zavisnosti od univerziteta, može se zahtevati B2 ili C1 nivo poznavanja nemačkog jezika. Postoje licencirani instituti širom sveta koji nude zvanični sertifikacioni ispit, a jedan od njih se nalazi i u Beogradu: Institut Österreich.

Studiranje u Austriji na engleskom jeziku

Austrijski univerziteti koji nude studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija, ekonomije, muzike, umetnosti, arhitekture, prirodnih i različitih društvenih nauka na engleskom su:

Troškovi studiranja u Austriji

Iako su visine školarina među povoljnijim u Evropi, za studiranje u Austriji je na mesečnom nivou potrebno izdvojiti barem 700 evra. Taj iznos podrazumeva da ćete pronaći smeštaj do 300 evra, na hranu potrošiti dodatnih 300, a preostalim iznosom pokriti troškove socijalizacije, telefonski račun i mesečni prevoz.

Proces apliciranja za studiranje u Austriji

Za one koji razmišljaju o studiranju u Austriji, postoje dva načina za prijavljivanje na studije. Jedan je da se kandidati prijave direktno putem studentske službe i sajta univerziteta, a drugi da se obrate specijalizovanim agencijama koje pomažu studentima da se upišu na studije u inostranstvu. Važno je pomenuti da direktno podnošenje zahteva univerzitetima može predstavljati veliki izazov, jer nemate kontrolu nad svim etapama procesa prijave, dok agencije imaju referentne osobe na univerzitetima koje su zadužene za saradnju sa njima. Te agencije nude sveobuhvatnu podršku tokom celokupnog procesa prijave, čineći čitavu proceduru jednostavnom i manje stresnom jer su to uglavnom agencije u kojima rade zaposleni sa dosta godina iskustva u vezi sa apliciranjem na inostrane studije. Ove agencijske usluge obično koštaju između 400 i 1.200 evra, ali nude pouzdaniji proces apliciranja.

Stipendije za studiranje u Austriji

Postoje različiti izvori stipendija za studente, uključujući državne stipendije, stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije, kao i stipendije privatnih organizacija i fondacija. Ove stipendije pokrivaju širok spektar disciplina i nivoa studija, od osnovnih do postdiplomskih.

Kad je reč o državnim stipendijama, recimo, Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria se dodeljuju tokom nekoliko meseci u iznosu od oko 1.000 evra i namenjene su studentima istraživačkih osnovnih, master i doktorskih studija. Treba napomenuti da svi studenti sa Balkana ne mogu konkurisati za sve državne stipendije. Najčešće se zahteva da studenti budu državljani EU, te je potrebno unapred proveriti koje stipendije su u trenutku prijave na program dostupne za naše studente koji žele finansijsku olakšicu za studiranje u Austriji.