Prijemni.rs
Maturang

Studiranje u Italiji


Italija je prelepa zemlja koja vekovima pleni svojim različitim bogatstvima. Od valovitih brda Toskane do zadivljujuće obale Amalfija, Italija se može pohvaliti nekim od najlepših pejzaža na svetu koji oduzimaju dah. Pored svojih prirodnih lepota, Italija ima bogatu istoriju i kulturu koja je vekovima uticala na svetsku umetnost, književnost, modu i kuhinju. Za studente koji žele da se prepuste čarima ove jedinstvene i posebne kulture, studiranje u Italiji nudi priliku koja se pruža jednom u životu.

Zašto se odlučiti za studiranje u Italiji

Da se pretpostaviti da je pored univerziteta koji postoje još jedanaestog veka, svakako jedna od najvećih atrakcija za studente koji dolaze da studiraju u Italiji upravo šansa da putuju i istražuju mnoge poznate znamenitosti ove zemlje. Od Koloseuma u ​​Rimu do kanala Venecije, Italija je zemlja ispunjena fascinantnom istorijom i zadivljujućom arhitekturom. Studenti takođe mogu da iskoriste prednosti odlične mreže javnog prevoza u zemlji kako bi istražili i susedne zemlje, kao što su Francuska, Španija i Švajcarska. Koji su drugi razlozi zbog kojih se studenti odlučuju na studiranje u Italiji?

  • Pristup nekim od najstarijih i najprestižnijih univerziteta na svetu.
  • Raznovrsna ponuda akademskih programa i kurseva na engleskom i italijanskom jeziku.
  • Mogućnosti da se nauči italijanski jezik i živi italijanski stil života.
  • Izlaganje poznatoj italijanskoj umetnosti, arhitekturi i dizajnu.
  • Pristup istraživačkim ustanovama i akademskim resursima svetske klase.
  • Ukusna i raznovrsna italijanska kuhinja, koja nudi autentičan, lokalni ukus.
  • Pristupačne školarine i troškovi života u poređenju sa drugim popularnim studijskim destinacijama.

Gde se možete prijaviti za studije u Italiji

U Italiji postoji mnogo privatnih i državnih univerziteta, ali evo liste nekih od najpoznatijih:

Sledeće oblasti su vam na raspolaganju ukoliko vas interesuje studiranje u Italiji na engleskom ili italijanskom jeziku: umetnost i humanističke nauke, biznis i ekonomija, inženjering i tehnologija, pravo, medicina i zdravstvene nauke, prirodne nauke, društvene nauke, obrazovanje, poljoprivreda, arhitektura, komunikologija, stomatologija, farmacija, političke nauke, psihologija i veterinarska medicina.

Troškovi studiranja u Italiji

Troškovi studiranja u Italiji mogu varirati u zavisnosti od univerziteta i grada koji odaberete. Generalno, školarine za međunarodne studente kreću se od 800 do 14.000 evra godišnje, ali i više u slučaju specijalizovanih programa. Troškovi života takođe mogu da variraju, pri čemu su veći gradovi poput Rima, Milana i Firence dosta skuplji od manjih gradova. U proseku, za studiranje u Italiji je mesečno potrebno izdvojiti ukupno između 700 i 1.000 evra na kiriju, hranu, prevoz i druge troškove. No, mnogi univerziteti nude stipendije i finansijsku pomoć za internacionalne studente, što može pomoći da se nadoknade neki od ovih troškova. Pored toga, studenti koji imaju državljanstvo Evropske Unije mogu da iskoriste prednosti programa Erazmus+, koji obezbeđuje finansiranje mogućnosti studiranja u inostranstvu u Evropi.

Pročitajte neka od iskustava naših studenata i mladih ljudi koji su živeli u Italiji:

Milano - Usavršavanje jezika za 12 meseci
Rim - Iskustvo studentske razmene na Univerzitetu La Sapienza
Rim - Specijalističke studije iz oblasti ekonomije
Bolonja - Studiranje farmacije na Univerzitetu u Bolonji
Trento - Master studije na Univerzitetu u Trentu

Stipendije za studiranje u Italiji

Stipendije za studiranje u Italiji nude različite organizacije, poput italijanske vlade, univerziteta i privatnih organizacija. Stipendije mogu da pokriju školarinu, troškove života i putne troškovi.

Kriterijumi podobnosti, proces prijave i iznosi dodele razlikuju se u zavisnosti od programa stipendiranja. Neke stipendije mogu biti zasnovane na akademskim zaslugama (merit-based), dok druge mogu biti zasnovane na finansijskim potrebama (financial aid).

Studenti zainteresovani za studiranje u Italiji se podstiču da istražuju i apliciraju za stipendije koje odgovaraju njihovim kvalifikacijama i akademskim interesovanjima. Oni mogu kontaktirati univerzitete koje žele da pohađaju, kao i italijansku ambasadu ili konzulat u svojoj zemlji, da se raspitaju o dostupnim programima stipendiranja.

Regionalna stipendija za studiranje u Italiji

Regionalna stipendija jedan je od najboljih načina da internacionalni studenti dobiju besplatno studiranje u Italiji, jer mogu da iznose i do 6000e po godini. Ministarstvo spoljnih poslova Italije dodeljuje ove stipendije, i one pokrivaju različite vrste troškova uključujući školarinu, smeštaj i troškove života. Kriterijumi za dobijanje regionalne stipendije su sledeći:

Proces apliciranja za studiranje u Italiji

Studenti koji žele da studiraju u Italiji imaju dve mogućnosti: da se prijave direktno putem univerziteta ili da koriste uluge specijalizovanih agencija koje pomažu pri upisu na studije u inostranstvu, i za koje je potrebno izdvojiti 400-1200e. Direktna prijava može biti teška i dugotrajna, a postoji i rizik od greške. Alternativno, agencije pružaju sveobuhvatnu pomoć u procesu prijave, upisa, dobijanja vize, pronalaska smeštaja i snalaženja na fakultetu.

Viza za studiranje u Italiji

Međunarodni studenti iz Srbije koji žele da studiraju u Italiji moraju da dobiju studentsku vizu pre dolaska na studije. Zahtev za vizu se može podneti u italijanskoj ambasadi ili konzulatu u Srbiji, dostavljanjem dokumentacije koja dokazuje njihov upis na italijanski univerzitet, kao što je pismo o prihvatanju ili potvrda o upisu. Takođe, biće potrebno da pokažu dokaze o finansijskim sredstvima za izdržavanje tokom boravka u Italiji, kao što su bankovni izvodi (garancija da ćete se moći izdržavati) ili stipendija. Pored toga, od studenata se može tražiti da dostave policijsko uverenje da nisu osuđivani, i dokaz o zdravstvenom osiguranju. Pročitajte iskustvo naše studentkinje pri dobijanju vize za studije u Firenci i saznajte kako taj proces izgleda iz prve ruke.

Iznos finansijske garancije u vidu bankovnih izvoda, varira u zavisnosti od nivoa studija. Za jednogodišnje master programe studenti su dužni da pokažu dokaz o finansijskim sredstvima od oko 10.000 evra na računu, dok je za osnovne i dvogodišnje master programe potreban iznos oko 6.000 evra. Jedini izuzetak od ovog uslova su studenti kojima su dodeljene pune stipendije tokom procesa prijave. Važno je imati na umu da su finansijske garancije obavezne za izdavanje vize. Takođe, vreme obrade studentske vize može varirati, tako da je neophodno planirati unapred i prijaviti se mnogo pre planiranog datuma putovanja