Prijemni.rs
Maturang
  • Najviše brucoša na Filološkom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu


(Preuzeto sa sajta Politika - 07.05.2018. )

Raspisan konkurs za upis studenata u narednu školsku godinu a Vlada Srbije tek treba da potvrdi broj akademaca koji će od jeseni biti finansirani iz republičkog budžeta.

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Kao što je najavljeno, Univerzitet u Beogradu je izašao u javnost s konkursom za upis studenata za školsku 2018/2019. godinu poslednjeg dana aprila, ostavljajući dovoljno vremena budućim brucošima da se opredele koji od 31 fakulteta će upisati u junskom ili septembarskom prijemnom roku. Obnarodovan je konkurs za najmasovnije – osnovne i integrisane akademske studije, dok će za master, specijalističke i doktorske, kako je navedeno, biti objavljen kasnije. Svaki fakultet izašao je sa upisnim kvotama za studente koji će biti finansirani iz budžeta, kao i s brojem samofinansirajućih, ali je uz konkurs objavljena i napomena da Vlada Republike Srbije nije donela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu studijskih programa koji se finansiraju iz budžeta. Ukoliko mesta na budžetu ne budu odobrena, rečeno je, dodaće se broju samofinansirajućih studenata.

Šta ova napomena znači? Ako, na primer Građevinskom fakultetu, koji je raspisao konkurs za upis 280 studenata finansiranih iz budžeta i 120 samofinansirajućih, vlada ne odobri pomenutih 280 nego, recimo, 240, uprava Građevinskog fakulteta će povećati broj samofinansirajućih na 160 mesta.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Nada Kovačević kaže da ova neusklađenost vladine odluke o broju studenata koji će biti finansirani iz budžeta s objavljivanjem konkursa univerziteta nije neuobičajena. I prošle godine vlada je kasnije donela odluku o broju budžetskih studenata i uglavnom je prihvatala već saopštene brojeve iz konkursa.

Gotovo svi fakulteti, pri tom, za sledeću školsku godinu predviđaju isti broj novoupisanih studenata kao i lane, a na čelu liste onih koji će upisati najviše brucoša su: Filološki (750 budžet, 755 samofinansirajući), Pravni (600, plus 800) i Ekonomski fakultet (610 budžetskih, 290 samofinansirajućih i 400 samofinansirajućih trogodišnjih studija). FON će upisati 50 studenata više nego prošle godine, Šumarski 50 studenata manje, ostali su uglavnom na istom.

Poznat je i kalendar ovogodišnjeg prvog upisnog roka. Prijavljivanje kandidata je od 20. do 24 juna, polaganje prijemnih ispita od 25. juna do 1. jula, rezultati sa prijemnog biće objavljeni do 2. jula, zatim preostaje nekoliko dana za žalbeni postupak, pa će konačne liste za upis biti objavljene najkasnije do 9. jula, a upis završen do 13. jula.

Na nekim fakultetima predviđen je upis relativno malog broja samofinansirajućih studenata. Na primer, na Mašinskom samo njih 20, a 520 budžetskih, na Rudarsko-geološkom taj odnos je 53 prema 245, na Tehnološko-metalurškom 65 prema 315, dok je, nasuprot tome, na FPN 350 samofinansirajućih a samo 150 budžetskih, na Fakultetu bezbednosti 240 samofinansirajućih i 150 budžetskih. Ove razlike ukazuju i na to za koje fakultete su mladi spremniji da izdvoje sopstveni novac, s tim što su školarine za samofinansirajuće na gotovo svim fakultetima iste kao i 2017. godine. Po pravilu, najniže su na tehničko-matematičkim fakultetima i iznose, za naše studente, od 50.000 dinara na Tehničkom fakultetu u Boru, do 57.000 dinara na Rudarsko-geološkom i 66.000 na Mašinskom, dok su najviše na Arhitektonskom (240.000), Stomatološkom (180.000) i Elektrotehničkom (jedan smer 243.000 dinara). Objavljeni su i iznosi školarina za strane studente (ne odnose se na brucoše iz okruženja). U odnosu, recimo, na Hrvatsku, kod nas su ove školarine niske i uglavnom su oko 2.000 evra. Najniža je na Pravoslavno-bogoslovskom (1.000 evra), a najviša na Arhitektonskom (3.000) i Stomatološkom fakultetu (5.000 evra).

Na osnovne i integrisane akademske studije u junskom i septembarskom upisnom roku na Univerzitetu u Beogradu biće upisano oko 15.000 studenata, dok će svi ostali državni univerziteti (njihovi konkursi očekuju se ovih dana), upisati nešto manje brucoša.

 

Najviše 100 bodova

Rang-lista za upis na fakultet formira se na osnovu opšteg uspeha svršenog srednjoškolca tokom četvorogodišnjeg školovanja i na osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu. Srednjoškolski uspeh donosi budućem brucošu najviše 40 bodova, a najmanje 16, dok se rezultati sa prijemnog vrednuju u rasponu od nula do 60 bodova.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: