Prijemni.rs
Maturang
  • Veliki vodič za brucoše


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 04.10.2013. )

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 04. 10. 2013. )

Ako hoćeš da te profa zapazi - idi na konsultacije. Ako nećeš da čekaš u redu za sve i svašta - udeli pokoji kompliment radnicama u studentskoj službi. Za slučaj ludog provoda - poseti Studenjak u Beogradu. Ovako ukratko glase samo neki od brojnih saveta za brucoše koje smo dobili od njihovih starijih kolega.

brucoši na fakultetu

VODIČ - Kad pregrme prvih mesec dana na fakultetu i kada ih prođe šok od gomile knjiga sa 300 i kusur strana, brucoši mogu da odahnu. To je smo prvi utisak, poručuju njihove starije kolege jer, kako kažu, nema ništa lepše od studentskog života.

KUĆNI RED - bez alkohola i droga u sobama
Dragana Vujačić, pomoćnik direktora za smeštaj Studenstkog centra Beograd, kaže da studenti moraju poštovati kućni red, što znači da su žurke sa preglasnom muzikom zabranjene u domovima, a posete ograničene do 23.30.
- Studenti mogu da se vrate kad hoće ako žele da izađu iz doma, ali moraju na recepciji da pokažu isprave kad se vrate. U domovina su zabranjeni alkohol i droga - kaže ona.

STUDENTSKE SLUŽBE - šta sve možeš na fakultetu

Sve što treba od dokumenata, uverenja, potvrda, potpisa, prijave ispita, overe semestra, podizanja diplome i dodatka diplomi - dobija se u studentskoj službi. Premda važe za one koje se retko kad nasmeju studente, radnice u studentskoj službi trebalo bi da budu vaši saveznici, a ne protivnici. Udelite im pokoji kompliment i možda vas nekad puste preko reda.

- Studenti se najviše raspituju za finansiranje i plaćanje školarine, kao i za ispitne rokove. Kod nas je veoma dobro organizovan i Studentski parlament, pa studenti mogu da se raspitaju o raznim političkim i sportskim aktivnostima fakulteta - objašnjava Ana Čekerevac, prodekanka za studije prvog stepena na Fakultetu političkih nauka.

DOMOVI - najživlje u studentskom gradu
Brucoši koji su upisali studije na budžet i nisu iz Beograda mogu da konkurišu za mesto u nekom od 11 studentskih domova, koji pored smeštaja nude i menzu. "Mika Mitrović" ima "fensi" apartmanski smeštaj, "Patris" je komforan, a u Studenjaku su ubedljivo najbolje žurke.

- Bio sam u Patrisu, na Karaburmi i u Studenjaku i svaki ima svoje prednosti i mane. Studenjak je dobar zbog druženja i dobre hrane u menzi, ali mi je bio malo dalji od fakulteta. Karaburma mi je bila blizu, ali kupatila su zajednička. U Patrisu sam upao u blok koji nije bio sređen, pa privikavanje i upoznavanje sa novim ljudima je bilo malo teže, ali sve se to pregura - objašnjava Miloš Petrašinović, dugogodišnji student koji je iz došao iz Kruševca da studira na ETF-u.

POVLASTICE - iskoristi dobro svoj status
S obzirom da ne mogu da organizuju žurke u svojim sobama u domu, brucoši i stariji studenti mogu da izađu i u klubove koji se nalaze na teritoriji doma, poput "Slobodana Penezića", "4. aprila", "Karaburme" i Studentskog grada. Milan Petrašinović navodi da studenti, pogotovo oni na budžetu, imaju mnoge prednosti i da je mnogo toga jeftinije poput gradskog prevoza, karata za pozorište, a postoje i popusti za razne restorane, koje treba iskoristiti.

MENZA - masno i slasno
Menza nije za one koji su stalno na nekim dijetama i izvoljevaju za hranu. Ovde se služi radnički meni. Sve je puno kalorija, jako, masno, ali i slasno. Studenti bi samo voleli da su obroci još veći. Vreme za doručak kreće se od sedam do 10 sati, za ručak od 11 do 15, a za večeru od 17 do 20 i 30 sati.

- Studenti moraju da imaju posebnu karticu pomoću kojih uplaćuju broj obroka, na primer 10 večera, i onda se nakon svake večere skida broj obroka za jedan. Obroci se kupuju u studenstkim restoranima, gde se i skidaju sa kartice - kaže Dragana Vujačić, pomoćnik direktora za smeštaj Studentskog centra Beograd.

UČENJE I PROFESORI - šta sa knjigom od 300 strana
- Bolonja nije bauk, već samo podrazumeva da se uči redovno. Najbolje je da se posle vežbi i predavanja izdvoji oko sat vremena za prelistavanje knjige iz tog predmeta. Kad god vam nešto nije jasno, idite kod profesora na konsultacije. A i kad vam je sve jasno, nije loše otići tek da vas upamti - priča Stefan Đurović, student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Beogradu. Kad vidite knjigu od 300 i više strana, prvo kupite markere, dodaje on. Od tih 300, podvlačenjem najvažnijih delova svešćete je na 150 strana, tako da nikada knjizi ne sudite po izgledu već po sadržaju.

PREDAVANJA, ISPITI I OCENE

Na nekim predmetima prisustvo na predavanjima neće biti obavezno, dok na drugima hoće. Obično profesori puštaju papir za potpis gde su studenti dužni da evidentiraju svoje prisustvo. 

Ispite polažete u toku regularnih rokova ili u predrokovima. Na pojedinim fakultetima postoje uslovni ispiti. Ove ispite ste u obavezi da položite kako biste stekli uslov za upis u sledeću godinu. Ispite mogu da drže kako profesori tako i asistenti. Na nekim fakultetima moguća je i promena ispitivača

Verovatno ste već upoznati sa time da svaki student dobija indeks. Nekada su se sve ocene upisivale u ovaj dokument. Pored toga, studenti su bili dužni da u indeksu sakupljaju potpise profesora kod kojih su pohađali nastavu kako bi mogli da overe semestar. Indeks je istovremeno služio i kao evidencija ocena i pohađanja nastave. Danas je na većini fakulteta evidencija elektornska, te je upis ocena u indeks ostao kao formalnost. 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: