Prijemni.rs
Maturang
  • Bu­du­će bru­co­še iznenadili 'bohemizmi' i 'klitike'


(Preuzeto sa sajta Politika - 27.06.2018. )

Ponedeljak je bio prvi ovonedeljni veoma naporan dan za buduće studente: na mnogim fakultetima državnih univerziteta polagali su prijemne ispite.

Prijemni ispit

Foto: ThoughtCo

U Beogradu ispiti su održani na Biološkom fakultetu, Fakultetu bezbednosti, na Fakultetu političkih nauka, Hemijskom i Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu, a prvi dan prijemnog bio je i na Elektrotehničkom, Rudarsko-geološkom, Saobraćajnom, Fizičkom i Filološkom fakultetu.

Na Univerzitetu u Nišu prijemni je zakazan na Građevinsko-arhitektonskom, Pravnom, Prirodno-matematičkom, Fakultetu umetnosti i i Filozofskom fakultetu. Na Univerzitetu u Kragujevcu znanje je mereno budućim brucošima na Fakultetu inženjerskih nauka, a u Kosovskoj Mitrovici na Fakultetu tehničkih nauka.

Po pravilu, budući studenti su bili u obavezi da na fakultet dođu bar pola sata pre prijemnog, a sam ispit je trajao dva ili tri sata. Na Filološkom u Beogradu prvo je ujutro u osam počeo ispit iz srpskog jezika, a odmah potom i iz engleskog, tako da su budući filolozi izašli iz fakultetskih sala posle skoro četiri sata sedenja u klupama.

Bio im je, bar tako kažu, teži prijemni iz srpskog jer bilo je nekoliko, od ukupno 20, zakukuljenih pitanja.

Nekima su problem bili zarezi i drugi znaci interpunkcije, neki su se dvoumili u odgovoru na pitanje iz kog jezika su preuzeti bohemizmi, neki nisu znali šta su to klitike (tražili su od njih da u tekstu podvuku klitike).

Objavljene su i srednjoškolske ocene budućih brucoša na Filološkom: većina je sa prosekom oko 4,5, a od 1.318 prijavljenih čak 92 su s prosekom ocena pet. Filološki fakultet u Beogradu planira da ove godine upiše 1.505 novih studenata, što znači da svih 1.318 imaju velike šanse i da budu upisani, ali za svakog od njih je važno da li će na budžet (predviđeno njih 750) ili kao samofinansirajući.

Na prijemnom na Hemijskom fakultetu, u zgradi nekadašnjeg PMF-a, za prijemni se prijavilo 204 kandidata. Budući da je ove godine predviđen prijem, i na budžet i kao samofinansirajući, njih 185, to znači da i na ovom fakultetu nije suviše velika konkurencija za upis. Na jučerašnjem polaganju prijemnog iz hemije buduće studente je sačekalo 15 pitanja na koje su mogli da odgovaraju puna dva sata. Uglavnom su rešavali zadatke, a bilo je, kažu, i teorijskih pitanja.

Hemičari su završili prijemni posle 13 sati, a već u 14, u istoj zgradi, počeo je ispit za upis na Biološki fakultet.

Elektrotehnički fakultet je, pak, tradicionalno organizovao prijemni iz matematike na Beogradskom sajmu (danas je fizika), a najavljeno je i da će sutra na Sajmu biti održan i ispit za buduće brucoše Matematičkog fakulteta.

Za sredu su zakazani prijemni ispiti i na većini fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i u Kosovskoj Mitrovici, a moglo bi se reći i u Beogradu, mada su mnogi zakazani i za danas.

Oni koji su juče polagali prijemni posle izlaska iz sale nisu krili olakšanje zbog završenog još jednog „životnog ispita”, a kakvi su rezultati biće poznato za dan-dva.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: